donderdag 4 oktober 2012

Consuminderen en obstakels

Na de constatering dat dé consuminderaar niet bestaat, dat consuminderen voor mij betekent dat ik elke dag opnieuw dezelfde keuze maak en dat consuminderen tijd en energie kost maar tegelijkertijd ook veel oplevert, is het tijd voor nog een  -voorlopig laatste - stukje over consuminderen in het algemeen. Want wat maakt dat we er na een tijd met de pet naar gooien, dat we koopneigingen hebben, dat we 'ineens' de grip verliezen? Juist ja, je komt obstakels tegen. Welke obstakels zijn dat?

De grootste beer op de weg, ben jijzelf
Niets is zo veranderlijk als een mens en net zoals je de ene dag een goed humeur hebt en de andere dag niet, zo wisselt je 'geldpet' ook vaak. Je komt voortdurend in situaties en omstandigheden die je vastberadenheid op de proef stellen en het is best lastig om altijd alert te zijn, altijd de goede keuze te maken.

Niet meewerkende en soms zelfs tegenstribbelende partners
Van de week schreef Zakelijk Bezuinigen in een heel herkenbaar logje dat zijn vriendin de zwakste schakel is. Dat herken je misschien wel. Ben jij linksom aan het bezuinigen en blij dat je onder het boodschappenbudget bent gebleven, komt je schatje als een blij ei thuis met een stapel cd's die in de aanbieding waren, maar niet begroot. Of jij hebt veel energie bespaard door overdag de verwarming uit te laten en hij krijgt een boete voor te hard rijden, ook al was het maar 10 km te hard.....Is je partner dan de zwakste schakel? Wel door jouw ogen. Maar je partner ziet dat misschien anders. Die voelt zich misschien enorm in zijn of haar vrijheid beknot, als blijkt dat iedere uitgave vooraf begroot of besproken moet worden.

Consuminderen gaat niet als je niet hetzelfde doel hebt als je partner. Het is zinloos als jij met een kookwekker onder de douche staat en hij er net zo lang onder staat tot hij de complete Bolero heeft gefloten. Los van de urgentie van het consuminderen, moet je samen jullie doelen bepalen. Waarom gaan jullie consuminderen en waar besteden jullie het geld aan? Bepaal samen waar de prioriteiten liggen, dan heb je gewoon minder kans op gelazer. Geeft hij graag geld uit aan een biertje met zijn vrienden? Dat hoeft niet minder belangrijk te zijn dan jouw sportschool. Dus maak samen een lijst van prioriteiten en bespaar zo veel mogelijk op die gebieden die jullie allebei minder belangrijk vinden. Dit geldt natuurlijk niet als je schulden hebt, dan is er maar één prioriteit en dat is zo snel mogelijk aflossen.

Hoe krijg je je partner zover?
Laat hem of haar de voordelen van het consuminderen zien. Schatje was snel overtuigd toen bleek dat we na een forse inkomensdaling door het consuminderen wél op vakantie konden blijven gaan en dat ook zijn jaarlijkse North Sea Jazz festival niet in gevaar kwam. En dan is er ook nog op zijn tijd ruimte voor een speciaal biertje. Bij ons was het vooral een kwestie van stoppen met ondoordacht geld uitgeven om de andere voor ons belangrijke zaken door te laten gaan.

Een andere grote hobbel die ik moest nemen, was Schatje overtuigen van het aflossen van de hypotheek. Was hij eindelijk gewend aan zuiniger leven, ging ik ook ineens zeuren over de hypotheek. Maar ook hier gold: gewoon voor de ander voorrekenen wat de voordelen zijn op langere termijn. Een afgelost huis betekent meer vrijheid en voor hem de mogelijkheid om minder te gaan werken, of eerder te stoppen met werken. Dus wat oneerbiedig gezegd: houd de ander de worst voor die maakt dat hij of zij overstag gaat.

Ook belangrijk bij het 'bewerken' van je partner: afhankelijk van jullie beschikbare budget geven jullie jezelf zakgeld.  Spreek af waar dit zakgeld voor bedoeld is en en bemoei je dan niet met elkaars uitgaven. Dit bracht bij ons veel rust in de tent.

Andere grote obstakels: je directe omgeving
Heb jij je partner net zover gekregen dat hij/zij meedoet en zich aan het afgesproken budget houdt, belt een vriendin op met een uitnodiging voor een vrijgezellenfeestje, kosten €100 per persoon. Of ben jij net voor het eerst uitgekomen met je weekbudget, is het jouw beurt om op het voetbalveld te trakteren op een bak niet te drinken koffie uit de kantine.

Herkenbaar? Vaak gaat het juist in dit soort situaties mis. Veel sociale situaties maken dat jij je gedwongen voelt om mee te doen. Maak dit in je omgeving bespreekbaar. Veel mensen vinden het ook zonde geld uit te geven aan een lauwwarme bak leut en zijn opgelucht als hier een einde aan komt. Laat je niet meer verrassen en laat een ander niet de baas zijn over jouw portemonnee. Stop met gezamenlijke cadeaus als het budget per persoon jou groen van ellende doet uitslaan. Geef in je directe omgeving gewoon eerlijk aan dat je consumindert en wat jouw redenen daarvoor zijn. Probeer mensen niet te bekeren maar laat je aan de andere kant ook niet het geld uit je portemonnee kletsen. En bedenk dat je de tijd mee hebt. Het is crisis en veel mensen zijn gedwongen om zuiniger aan te doen.

Wat belet jou om te consuminderen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...