zondag 30 september 2012

Wat gaan we eten deze week?

Gisteren had ik een bakdag. Ik bakte 2 broden en een druiven-carameltaart (dodelijk maar wel lekker, met druiven uit eigen tuin!) en alsof dat niet genoeg was, doken Zoon en ik in de middag opnieuw de keuken in en maakten een grote plaatpizza voor het avondeten, in 3 smaken: één deel tonijn en courgette, één deel salami en één deel haloumikaas. De broek zat meteen wat strakker maar het was het waard.

Na die uitspatting eten we de rest van de week wat gematigder. In willekeurige volgorde:
In de groentetas trof ik ook nog snijbiet aan. We hebben ons vorig jaar braaf door alle snijbiet heen gegeten en het op verschillende manieren klaargemaakt, maar we vinden het gewoon echt niet lekker. Dus bracht ik de snijbiet naar de buren die dat met gejuich ontvingen, waarna ik in ruil wat verse kruiden meekreeg. Ook prima. En nu nog even de bioboer vragen of hij geen snijbiet meer wil leveren.

Eten volgens een weekmenu scheelt geld. Je gooit namelijk minder weg en kan makkelijker combinaties bedenken. Ook kan je zo in één oogopslag zien of je wat eten betreft op een mooie verhouding zit tussen vlees, vegetarisch en vis, of pasta, aardappelen en rijst. Dit is afhankelijk van je eetvoorkeuren natuurlijk, dus nu niet allemaal mailen dat ik de couscous en de tarly ben vergeten ;-).

Eten maken wordt meer betaalbaar als je meer eet volgens het ritme van de seizoenen:

OKTOBER
Groente: Aardappel, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Paprika, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, Rettich (Rammenas), Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Snijbiet (Warmoes), Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaten, Veldsla, Venkel, Winterpostelein,Witlof, Witte kool, Wortelen

Fruit: Appel, Banaan, Braam, Druif, Framboos, Grapefruit, Kiwi, Mandarijn, Mango, Meloen, Peer, Sinaasappel

Meer weten over eten van het seizoen? Kijk op de Groente- en Fruitkalender op mijn kookblog.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...