dinsdag 4 september 2012

goedkope en gezonde tussendoortjes

Nu voor mensen met schoolgaande kinderen de vakantie ook in het noorden van het land ten einde is, gaan we weer over naar het normale leven. De vakantie is achter de rug en het zou zomaar kunnen dat je veel extra uitgaven hebt gedaan. Is het niet door de vakantie, dan is het wel door kinderen die ineens 2 maten zijn gegroeid.

Ook zonder kinderen, kan het zijn dat de tijd na de vakantie een aanleiding is om opnieuw te beginnen. Net als dat 1 januari het moment is voor veel mensen om af te vallen, te stoppen met roken en te beginnen met consuminderacties, zo is ook de tijd na de zomer een mooie gelegenheid. Willen we in staat zijn onze gezinsleden tijdens de feestdagen blij te maken met cadeaus, dan moeten we nu beginnen met financiële alertheid.

Maar net als dat cadeaus niet duur hoeven te zijn, hoeft zuinig leven niet te betekenen dat je troep koopt of minderwaardige producten gebruikt. Je gaat weer aan het werk en je kinderen gaan weer naar school en jullie krijgen halverwege de ochtend trek in iets lekkers. Waar grijp je naar?

In de winkel kun je kiezen uit enorme hoeveelheden tussendoortjes die je voortaan gewoon kunt laten liggen. Zo bespaar je veel geld. Kies er voor om zelf tussendoortjes te maken. Dit is goedkoper ën gezonder. Het merendeel van de sultana's, liga's, ontbijtkoeken en snack-a-jacks bevatten alleen maar veel suikers. Gewoon laten liggen die zooi en zorg in plaats daarvan dat je altijd meel, honing of appelstroop, bakpoeder in huis hebt. En, als je de geest krijgt, ook geraspte kokos, vanille en altijd appelen en bananen.

Ik bak één tot twee keer in de week tussendoortjes, vries dat in en in de ochtend haal ik uit de vriezer wat die dag opgepeuzeld gaat worden. Wat maak ik zoal?
De muffins snij ik altijd door midden en besmeer ze met suikervrije jam of appelstroop. Je kunt overigens oneindig variëren met de muffins, als je eenmaal het basisprincipe door hebt, gooi je er door wat favoriet is en klaar. De verhoudingen luisteren niet zo nauw en als je eens wat vergeet, ach wat geeft het. Zo schoof ik net een appelkoek in de oven (recept volgt in geval van lekker) waarbij ik me nu net realiseerde dat ik vergat om er vet (kokosolie of roomboter) aan toe te voegen. Het zal er niet minder om smaken, lik appelstroop erover en niemand die 't door heeft.


Ook heerlijk maar niet mijn recept:
Overigens kun je natuurlijk ook gewoon fruit meegeven, een handje ongebrande noten of een boterham met (suikervrije) pindakaas. Vult ook goed en is in mijn beleving nog altijd beter dan een gekochte suikerbom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...