donderdag 20 september 2012

Goedkoop wassen

In de statistieken zie ik dat één van de meest gelezen stukjes op dit blog, gaat over zelf wasmiddel maken.  Ook zie ik dat 'Marseillezeep en zelf wasmiddel maken' een zoekterm op google is waarmee ik vaak word gevonden.Daarom gooien we deze informatie nog maar eens in de herhaling:

Waarom zou je zelf wasmiddel maken en hoe doe je dat dan?

Waarom zelf maken? Omdat het veel goedkoper is, prima wast en zo gemaakt is. Je hoeft er geen speciale talenten voor te hebben, alleen wat geduld aangezien het 24 uur moet staan.

Toen ik begon met uitrekenen hoeveel me het zou schelen (zelf maken versus kopen) rekende ik uit dat ik voor gekocht wasmiddel (K.lok of E.cover)) 18 cent per wasbeurt betaalde. Voor 5 liter zelfgemaakt wasmiddel betaal ik in totaal 60 cent. Ik ging er toentertijd van uit dat ik 50 ml per wasbeurt zou gebruiken, maar in de praktijk is dat iets meer. Stel dat ik ongeveer 75 keer was voordat het op is, dan kost het me 0,008 cent per wasbeurt. Oei, dat is weinig!

Of dit echt tot op de cent klopt weet ik niet, want ik gebruik het ook wel als schoonmaakmiddel of als WC reiniger

Nodig voor 5 liter wasmiddel:
80 gram geraspte Marseillezeep
Een emmer
Lege flessen met de dop afsluitbaar
Een garde
Een schenktuit

Gooi 80 gram geraspte zeep in een schone emmer en doe daar 5 liter kokendheet water bij. Roer het flink door met een garde en laat 24 uur staan. Het wordt wat lobbig. Giet het over in de flessen.

Bij hele vuile was doe ik er ook een eetlepel schoonmaaksoda bij. Ik gebruik dit wasmiddel alleen voor de gemengde was. Voor de witte was gebruik ik een biologisch wasmiddel (K.lok of E.cover) na een discussie met Schatje over het wel of niet goed schoon worden van witte overhemden. Het zijn zijn overhemden dus als hij deze wil wassen met iets anders, is dat natuurlijk prima! Soms in geval van 'zin in een geurtje', doe ik er een paar druppels etherische olie bij. Een wasverzachter gebruik ik niet. In plaats daarvan gebruik ik schoonmaakazijn (en daar ruik je echt niets van, mits je niet een hele fles in de machine kiepert). Dat ontvet tevens meteen de wasmachine.

Marseillezeep is te koop via internet of op de markt of bij natuurwinkels, ik betaalde € 4 voor 500 gram en daar was ik héél lang mee. Sterker nog, ik kocht in januari 2011 500 gram geraspte Marseillezeep en was daar nog steeds mee. Nu heeft mijn moeder in de afgelopen jaren gemiddeld 2 wassen in de week voor ons gedaan, omdat dit te veel voor mij was. Een druk gezin waar meer wordt gewassen zal dus sneller door die 500 gram heen zijn. Evengoed is het een forse besparing! Want ook al koop je alleen wasmiddelen in de aanbieding, dan nog ben je veel duurder uit in vergelijking met zelf maken.

afb. van www
Ik heb net even gezocht op internet of de prijzen nog vergelijkbaar zijn, met toen ik mijn halve kilo Marseillezeep kocht in januari 2011. Dat is zo. Sterker nog, ik kwam hier 5 kilo geraspte zeep tegen voor € 26. Omgerekend is dat € 2,60 per halve kilo, dat is dus nog minder dan die € 4 die ik er voor betaalde. Wat je overigens met 5 kilo moet? In ieder geval hoef je dan de komende 15 jaar geen wasmiddel meer te kopen!

Als je nooit op hoge temperaturen wast, is het belangrijk dat je ongeveer één keer per maand je machine leeg draait met de inhoud van een fles schoonmaakazijn. Dit om er zeker van te zijn dat zeepresten weggaan. Dit is overigens ook belangrijk als je wast met gekocht wasmiddel en alleen op lage temperaturen wast. Doe jij regelmatig een was op 95 graden, dan is dat niet nodig.

Overigens bespaar je natuurlijk niet alleen door zelf je wasmiddel te maken, maar ook en vooral door deze was aan de lijn te drogen. Wij deden de droger een paar jaar geleden weg en misten deze nooit. Het vraagt alleen iets meer planning. In het begin werd ik nog wel eens verrast door een lege plek in de kast en de wetenschap dat er de volgende dag een tas moest worden ingepakt voor een logeerpartij. Ja, dan is een droger zeker handig. Maar van een paar keer misgrijpen leerden we.

Marseillezeep is biologisch afbreekbaar. Je kunt ook wasmiddel maken van Aleppozeep of Sunlight zeep. Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

En jij? Overweeg jij wel eens om je eigen wasmiddel te maken?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...