maandag 27 augustus 2012

Budget gehaald of niet?

Voor de vakantie maakte ik een begroting, gebaseerd op de vakantie-uitgaven van het jaar daarvoor. De totale begroting is onderverdeeld in verschillende posten: vervoer, reizen (hotelovernachting), boodschappen, uitjes, luxe/inkopen (dat ene leuke jasje dat je op een marktje ziet, lekkere wijn), verblijf (huur van de huisjes) en de verzekering.

Elk jaar kijk ik of er veranderingen zijn ten opzichte van het voorgaande jaar. Is bijvoorbeeld de benzineprijs gestegen?  Is er wel een hotelovernachting nodig? Zo kom ik tot een begroting die hopelijk kloppend is. Hoewel wij over het algemeen vrij zuinig leven, betekent op vakantie gaan voor mij ook uit eten gaan, op een terrasje zitten, een kasteel kunnen bezoeken. Ik hanteer dus een vrij ruime begroting met voldoende ruimte voor pret die wat kost. Dat kan en daar is ruimte voor, dus doen we dat. Zou het niet kunnen, ook goed. Dan maken we andere keuzes. Wij zouden bijvoorbeeld met een kleiner budget kunnen kiezen voor een verblijf dichterbij zodat er geen hotelovernachting nodig is en we minder reiskosten maken.

Dit jaar kozen wij voor 2 weken vakantie in Frankrijk. We waren één week in de Auvergne en één week in de Dordogne. We hadden het super, zeker doordat ik enorme sprongen qua gezondheid heb gemaakt en voor 't eerst in 5 jaar aan vrijwel alles mee kon doen wat op de agenda stond. Werd ik vorig jaar nog met een boek onder een boom geparkeerd, terwijl de mannen een kasteel bekeken, nu liep ik zelf in dat kasteel rond en kon alles zelf zien en ervaren in plaats van later oh en ah te roepen bij het zien van de foto's.

Doordat ik nu dus overal mee naar toe ging, maakten we meer kosten. Aan de andere kant gaven we minder uit aan boodschappen dan gepland. Waarom dat is, weet ik niet precies. Misschien zijn we gewoon na jaren van consuminderen iets matiger geworden?

Afijn, de rekensom na de vakantie leverde op dat we €11,86 minder uitgaven dan begroot. Vorig jaar was dat verschil € 11,37. Ik word blij van dat bedrag. Waarom? Zoveel is het immers niet. Omdat dit betekent dat ik een realistische begroting maak. We worden niet (meer) onaangenaam verrast met enorme roodstand bij thuiskomst. De wereld (en wij) gedraagt zich zoals ik dat had berekend en dat is fijn om te weten.

Dit jaar bespaarden we wel ten opzichte van vorig jaar door alleen op de heenreis een hotelovernachting te nemen. De terugreis deden we in één keer en dat was prima te doen. Volgend jaar gaan we ook een besparing doorvoeren door 2 weken op hetzelfde adres te blijven in plaats van na een week te verkassen naar de volgende plek. Dat levert financieel voordeel op (minder reizen) maar ook meer rust op. Het in- en uitpakken en de reisdag gaat toch ten koste van kostbare tijd.

En nu gaan we bijna weer over naar het normale ritme, maar nog net niet. De school begint pas volgende week woensdag, dus we genieten vol op van de laatste vrije dagen.

En hoe pakte de vakantie voor jou uit?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...