woensdag 11 juli 2012

Vakantievoorbereidingen

Het zeikt van de regen dus tijd voor een zonnige post. Langzaam kruipen we richting zomervakantie en ook dit jaar gaan wij 2 weken weg. Het zal het 3e jaar op rij zijn dat we de vakantie betalen van het vakantiegeld en niet - zoals we daarvoor altijd deden - gewoon weggaan en wel zien wanneer er geen geld meer uit de muur komt.

Het vakantiegeld bepaalt het budget. Nu het verblijf is uitgezocht en betaald, weten we wat er overblijft voor de rest: dat is benzine en tol, uitjes, boodschappen. Van voorgaande jaren heb ik geleerd dat je erg veel geld kunt besparen door zelf je eten en en drinken te verzorgen onderweg. Niet alleen is dat echt stukken goedkoper, t is ook veel lekkerder. We zullen heus wel ergens een gekochte kop thee achter over slaan, maar de rest nemen we mee. Omdat ik wel al jaren de uitgaven bij hou, vond ik laatst een overzichtje van wat wij uitgaven op reis naar Italië vijf of zes jaar geleden. Aan eten en drinken gaven we zo € 80 uit. En dan kochten we echt geen vreemde dingen. Gewoon wat broodjes en wat te drinken.

Nu kook ik wat eieren af (enorm goed voor ineens opkomende trek), ik bak muffins van amandelmeel (zelfde verhaal) en misschien ga ik wel zo ver dat ik voor mezelf een bonensalade klaarmaak, lepel er in en happen maar. De mannen wensen wat conventioneler voer dus die krijgen belegde broodjes. Maar op die broodjes gaan ballen gehakt en gebakken eieren. Kortom veel eiwitten, waar we het uren op blijven doen. Want op de één of andere manier maakt reizen - ook al zit je op je kont - enorm hongerig.

Op de terugweg pakken we het iets anders aan. Dan hebben 2 weken Franse kaasjes de indruk achter gelaten dat we niet zonder kunnen. Dus kopen we de ochtend van vertrek een lekker stokbrood, wat Frans kaasjes en komen we elk jaar tot dezelfde conclusie. We hebben geen scherp mesje om het brood onderweg te snijden! En om nou een mesje uit het vakantiehuisje mee te nemen.....dus rennen we de supermarché in en kopen een mesje. Misschien lukt het me dit jaar om dit vooraf te bedenken en dus deze kosten uit te sparen.

Een begroting maken is niet alleen handig als je weggaat. Ook als je thuisblijft en vakantieviert is het zinvol goed na te denken. Ik ken mensen die niet op reis gingen omdat ze geld wilden uitsparen. Dus bleven ze thuis en zouden wat goedkope uitstapjes maken. Die uitstapjes maakten ze en hoe! Uiteindelijk hadden ze voor het uitgegeven geld net zo goed 2 weken naar Frankrijk kunnen gaan. Dus ook dan geldt: wat is het budget en welke plannen passen binnen dat budget? Misschien blijf je in Nederland, maar ga je wel dagjes op stap. Dan maak je ook kosten aan benzine of openbaar vervoer.

Het meeste geld geef je uit aan dat waar je niet over hebt nagedacht. Bedenk dus van te voren wat je budget is en tot in detail. Hoeveel ga je uitgeven per week aan boodschappen? Uitjes? Is dat een realistisch budget? En vergeet niet rekening te houden met inkopen als je naar huis gaat en ineens zeker weet dat de chocolade in Frankrijk lekkerder en goedkoper is. Of de balsamico uit Italië toch echt groot moet worden ingeslagen. Misschien neem je cadeautjes mee voor thuisblijvers. Budgetteer dat, dat scheelt achteraf. En bedenk ook hoe je dit alles gaat bij houden tijdens de vakantie, zodat je overzicht houdt.


Bedenk of je een reisverzekering wil afsluiten of niet. Wij doen dat wel. De reden dát we het doen is vooral de zorg die je uit handen wordt genomen als je onverwacht bijvoorbeeld in een ziekenhuis terecht komt. Als je geen reisverzekering afsluit, kun je weliswaar bij je Nederlandse zorgverzekeraar de gemaakte zorgkosten declareren, maar gelden de Nederlandse tarieven. Dus zal je flink bij moeten betalen als er meer geld is uitgegeven aan zorg. Als je alleen een basiszorgverzekering hebt en geen aanvullende, loont t al snel de moeite om een reisverzekering af te sluiten om in t buitenland gemaakte medische kosten vergoed te krijgen.

Tot slot horen bij de vakantievoorbereidingen ook de koelkast goed leeg eten. Duik 2 weken van te voren in de voorraadkasten, maak alles op wat kan bederven. Koop in de week voor vertrek minder in. Kijk of je de vriezer leeg kunt maken en uit kunt schakelen.

Neem als je terugkomt van vakantie de tijd om alles op een rijtje te zetten. Ga in gedachten alle uitgavenposten na. Was het te ruim of te krap? Schrijf dat gewoon even er bij, zodat je een volgende keer sneller en makkelijker een vakantiebegroting kunt maken. De eerste keer is t meeste werk, daarna is het een kwestie van wat bijhouden en hier en daar bijschaven. Tenzij je budet ineens gigantisch verandert natuurlijk.

Zo en nu? Inpakken en wegwezen dan maar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...