woensdag 4 juli 2012

Financiële opvoeding: jong geleerd, oud gedaan

Omdat wij thuis -in beperkte mate en zonder heftige details - geldzaken bespreken waar Zoon bij is, is hij redelijk goed op de hoogte van bepaalde zaken. Hij weet dat de we de hypotheek aflossen en wat daarvan de reden is (dalende huizenprijzen, geen grote schuld later). Hij weet ook dat we minder geld hebben dan vroeger vanwege mijn arbeidsongeschiktheid.  Hij leerde ook dat we moeten sparen voor iets dat we graag willen hebben. Dit doen we bewust. We proberen hem alert te krijgen, zonder dat we hem onze zorgen meegeven. Dus we betrekken hem niet bij de buikpijnmakende rekensom om de woekerpolis te ontwoekeren, maar vieren het wel met hem dat we een hypotheekaflossing deden door het avondeten af te sluiten met een lekker ijsje

Je zou natuurlijk kunnen stellen dat we hem zo een verkeerd beeld meegeven en alleen de leuke dingen laten zien rond geld, maar hij is 10 en krijgt te zien naar vermogen. Hij krijgt niet alleen informatie die geschikt is voor een jongen van 10, wij verwachten ook een financiële deelname die past bij een jongen van 10. Zakgeld is dus leergeld. Hij betaalt mee aan cadeaus voor ons, opa's en oma's en vriendjes en heeft een paar spaardoelen uitgekozen. Zo betaalt hij zelf zijn abonnement op de Donald Duck Extra en legt hij een jaar lang voldoende geld opzij om het jaarabonnement in één keer te kunnen betalen.

Om overzicht te houden moet hij een klein kasboekje bijhouden met wat er in komt en uitgaat. Want zijn zakgeld wordt verdeeld over verschillende potjes volgens een ingenieus systeem dat hij vast heeft afgekeken van zijn moeder en dat voor een buitenstaander niet te doorgronden is. Maar waar zijn moeder de administratie goed op orde heeft, is dat bij hem duidelijk nog een leerweg. Tellingen leiden steevast tot de conclusie dat wat er op papier in de potten zit niet matcht met de daadwerkelijke inhoud van de potjes. Er is al ééns een bedrag van € 30 (!) verdwenen, waarbij het niet duidelijk is of dit op papier verdween of uit de potten was ontvreemd (of per ongeluk in een andere pot is terechtgekomen) maar er is hard en lang om gehuild.

Alleen maar goed. Ik heb ook wel eens hard en lang gehuild, maar dan om grotere bedragen. Liever dat hij nu de fout ingaat met kleinere bedragen, dan ik toentertijd op latere leeftijd met grotere bedragen. Financiële opvoeding blijkt echt te werken, zo staat ook te lezen in het jaarverslag 2011 van het Nibud.

Om die reden heeft het Nibud een lespakket ontwikkeld voor de basisschool, groep 7/8. En net als met het verkeers-examen moeten de kinderen een geld-examen afleggen. Ik wou willen dat dit verplicht werd gesteld op scholen. Net als 'goed leren eten en nepeten leren onderscheiden van echt eten' en kluskunde. De motivatie van veel scholen nu is dat er geen ruimte meer is in het toch al overvolle lespakket, maar ik zie die ruimte wel. Zoon krijgt nu vanaf groep 3 elk jaar de Kanjertraining die op zich heel nuttig is. Kinderen leren verschillende karakterypen te herkennen en kunnen zich oefenen in het zich weerbaar maken tegen ongewenst gedrag. Maar na jaar in jaar uit dezelfde training te krijgen (met af en toe wat verdieping van de stof) lijkt het inmiddels meer op een hersenspoeling.

Bovendien ben ik ervoor dat je die Kanjertraining koppelt aan omgaan met geld. Zodat de kinderen leren dat er naast pestkoppen en verlegen types ook zoiets bestaat als  'ik ben altijd blut' en 'mag ik van je lenen dan betaal ik het echt (niet) terug'. Want dat is ook sociale weerbaarheid en omgangskunde: wat doe je als je beste vriend geld van je wil lenen?

Denk jij na over wat jij je kind mee wil geven als het over geld gaat?  En vergeet je niet om dit te vertellen en in de praktijk te brengen?. Maak een plan en werk ergens naar toe. Weet je niet waar te beginnen? Kijk eens in deze boeken: Goed met geld (Marieke Henselmans, Erica Verdegaal, Nibud) en Financieel bij de hand. Kinderen leren omgaan met geld (Anske Plante & Annet Dries-Heetman).

P.S. Vandaag op Wel en Wee: School


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...