vrijdag 6 juli 2012

Feuilleton: Afkomen van de woekerpolis


Vorige afleveringen: Spaarcentje en Schatje ontdekken dat zij een woekerpolis hebben en weten dat ze nu in actie moeten komen. Na eerst een totale verlamming te voelen (wij zijn eitjes en sukkels @$%#!!!) zijn ze nu de barricaden opgeklommen. Spaarcentje zocht alle papieren bij elkaar, worstelde zich door vele jaren administratie heen en ordende alles, zodat in ieder geval alle informatie netjes bij elkaar in een map zit. Niets houdt ze nu nog tegen! 
~

Wat voor hypotheek hebben wij eigenlijk? Onze hypotheek bestaat uit 3 delen, waarvan 2 delen aflossingsvrij en 1 deel een beleggingshypotheek is, waarbij de dekking naar nu blijkt een woekerpolis is. Als wij niet in actie komen, hebben we over 20 jaar wellicht een tekort van om en nabij € 70.000. Niet fijn en zeker weten ook niet motiverend genoeg om jaarlijks € 1590 in te blijven leggen, als we nu al weten dat het eindbedrag niet voldoet.

Een beleggingsverzekering zou in principe een bepaalde opbrengst moeten garanderen na een bepaald aantal jaren. Je hebt natuurlijk slechte jaren en goede jaren, maar ook uitgaand van een pessimistisch rendement, zouden we makkelijk de schuld moeten kunnen aflossen. Aldus de meneer die ons deze polis verkocht. Niet dus. Misschien wel als het ingelegde geld daadwerkelijk wordt gebruikt om te beleggen en er goede jaren met een hoog rendement volgen,  maar van elke    €1500 die wij inleggen, gaat € 500 op aan kosten voor de verzekeraar, aankoopkosten, verkoopkosten, poliskosten, administratiekosten,  overlijdensverzekering en naar de financieel adviseur. Dat steekt.

Om van deze situatie af te komen moeten er verschillende stappen worden gezet. Vervelend genoeg deden wij 9 jaar geleden zaken met De Goudse, waar wij een beleggingsproduct kochten met als geldverstrekker de Bank of Scotland. Na een paar jaar kregen wij een brief dat De Goudse de hypotheekafdeling had afgestoten en dat wij ons voortaan voor alle vragen konden wenden tot een financieel adviseur in onze woonplaats. Deze meneer kreeg vanaf toen onze polis onder zijn hoede en streek daar jaarlijks een bedrag voor op, terwijl hij ons daadwerkelijk nog nooit had geadviseerd. Later moest hij toch wel iets doen voor zijn centjes, want wij kochten een ander huis en verhoogden de hypotheek.

Nu wij tot het besef zijn gekomen dat het aan ons verkochte product een woekerpolis is, geeft de adviseur niet thuis. Hij ontwijkt onze vragen en adviseert in plaats daarvan een verandering van beleggingsportefeuille. Op naar de volgende stap dus: een route die met een grote boog om de adviseur heen loopt.

Een 1e stap is bellen met de hypotheekverstrekker zelf. Gewoon eens vragen wat mogelijk is. Wat blijkt, wij kunnen zonder een gang naar de notaris of bijkomende kosten te maken de hypotheek omzetten naar een spaarhypotheek of een annuïteitenhypotheek. Na het omzetten kunnen wij de woekerpolis stopzetten en de vrijgekomen waarde gebruiken als aflossing.

Nu is het wachten op de formulieren die wij hebben aangevraagd. Ik ben er nog niet gerust op, want mogelijk wordt er een gezondheidsverklaring gevraagd en het is geen geheim dat ik dit jaar niet mee kan doen aan de Olympische Spelen.  Ook is er als gevolg daarvan het één en ander veranderd op inkomensgebied. Dat wij op zich de hypotheek goed kunnen betalen (lang leve het consuminderen) en zelfs zijn begonnen met aflossen, is misschien niet voldoende voor de geldverstrekker.
~
Hoe gaat dit aflopen? Lees het binnenkort hier, waarbij Schatje de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet en Spaarcentje volledig in de stress is geschoten. Hoe slaan onze hoofdrolspelers zich hier doorheen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...