vrijdag 22 juni 2012

Vakantie binnen de grenzen van je portemonnee

Nog even en het is zomervakantie. Veel mensen, consuminderaar of niet, stappen in de auto en gaan weg, naar de zon. Mensen zonder kinderen denken: ja en? Want zonder kinderen kun je op stap in een goedkoper jaargetijde. Maar met kinderen ben je nu eenmaal veroordeeld tot de duurste maanden van het jaar. Hoe zorg je er voor dat je vakantie niet een enorme aanslag is waarvan je nog maanden de blaren op je billen hebt?

Je kunt natuurlijk thuisblijven zoals Henderina van Klein Budget dit jaar doet. Het grote voordeel is dat je enorm veel bespaart. Het grote nadeel is dat je - als je niet uitkijkt - vergeet vakantie te vieren. Want alles is immers binnen handbereik: de computer, het huishouden, telefoon en ook de klussen die al tijden liggen te wachten. Voor je het weet sta je te klussen in je thuisblijfvakantie en dat was nu net niet de bedoeling.

Wij gaan altijd weg. Dat is enorm luxe. Maar wij laten er andere dingen voor staan. Voor ons geen uitjes naar pretparken, weekenden uit eten, regelmatig nieuwe kleding kopen, alle weekenden naar de film. Waarom ik dat zeg? Omdat ik regelmatig te horen krijg: toe maar, ook dit jaar weer op vakantie, wij kunnen dat niet betalen. Terwijl die mensen bijvoorbeeld net hun hele huis hebben laten schilderen of elk weekend op terrasjes zitten. Uiteindelijk draait het allemaal om keuzes. Wat doe je met het beschikbare geld? Wij gaan op vakantie en een ander kiest bijvoorbeeld voor een 2e auto.

Ik zal het op vakantie kunnen gaan tot mijn laatste snik blijven verdedigen. Ik begrijp ook niets van alle horrorverhalen over vakantiestress, want wij hebben tegenwoordig nooit meer stress. Veel stress hangt samen met verwachtingen. Op vakantie gaan hoeft niet fantastisch te zijn, we zijn gewoon tijdelijk even ergens anders. En het hoeft niet mooi weer te zijn want bij slecht weer lezen we een boek en doen we spelletjes.

Wel kent ons budget meer beperkingen dan voorheen. Het is dus een enorm gegoochel om uit te komen, elk jaar weer. Het uitgangspunt is het beschikbare vakantiegeld. De basis van op vakantie gaan binnen je budget is heel simpel:
  • bepaal je budget (bij ons is dat het vakantiegeld)
  • zoek binnen het budget een vakantieadres
  • hoe duurder het verblijf, hoe minder er overblijft voor de rest
  • heb je een verblijfplaats gevonden, wat blijft er dan over voor: leefgeld, benzine, tol, uitjes?
  • kom je niet uit----> zoek een goedkoper vakantieadres
  • maak gebruik van 'wisselgeld': thuis geef je ook geld uit aan eten, boodschappen en benzine. Hoeveel zou dat zijn?. Gebruik dat om de gaten te dichten.
Veel mensen beweren dat kamperen het goedkoopst is (naast huizenruil). Ik heb jaren gekampeerd en vond het helemaal niet zoveel goedkoper. Niet als je er bij optelt wat je allemaal mee moet slepen en wat kapot kan gaan. Wij hadden twee jaar achter elkaar een lek tweepersoons luchtbed midden in de vakantie en dat moest natuurlijk meteen worden vervangen want op de grond liggen is Niet Fijn. De loeidure zelfopblaasbare matten die we het jaar er op kochten van €99 het stuk, lagen nog vervelender dan het luchtbed in lekke toestand, dus dat was ook geen blijvende optie.  En zo ging het maar door: zakte de tafel niet door zijn poten dan weigerde de kookplaat terwijl jij net zittend op je hurken een fantastische maaltijd ging bereiden en moest je weer op zoek naar een gasfles. Bovendien zorgde de afwezigheid van een koelkast voor dagelijkse tripjes naar de winkel (weg vakantietijd) en dat eten moest dan zo snel mogelijk naar binnen worden gewerkt (zeker tijdens een hittegolf in Italië). Dan kun je natuurlijk overwegen om een klein koelkastje mee te nemen maar dan lijkt het in bijna niets meer op kamperen en die dingen zijn bovendien heel erg duur. Plus dat de auto inpakken voor een kampeervakantie ons wel veel stress opleverde. En op de terugreis bleef na het inpakken altijd hetzelfde klote afwasteiltje over dat niet meer in de auto paste en was de sfeer altijd om te snijden gezien de verschillende opvattingen binnen het voor de rest zo harmonieuze gezin over wat een auto efficiënt inpakken betekent.

Alleen daarom al ben ik er niet rouwig om dat kamperen voor mij geen optie meer is, we huren huisjes. Ook daar kun je heel veel geld aan kwijt zijn of niet. Huur je een huisje op een vakantiepark dan betaal je ook indirect voor het zwembad, de kinderanimatie of het winkeltje. Een huis van particulieren huren, scheelt alleen al daarom veel geld.Het huisje waar wij komende zomer naar toe gaan staat letterlijk in het niets, omgeven door natuur met mogelijkheid tot kanovaren en kastelentochten voor de mannen en met zó weinig prikkels omdat er in de wijde omtrek niets staat,  dat zelfs ik het trek.

Tijdens de vakantie zullen we misschien een keer ergens lunchen of op een terrasje zitten maar we krijgen net zo'n feestelijk gevoel van het kopen van een crepe en die lopend opeten terwijl we door een slaperig stadje lopen. We koken vooral zelf en het toefje extra bestaat bij ons vooral uit vaker een lekker kaasje kiezen, bij de lokale super onbekende etenswaren uitproberen en genieten van de omgeving en het andere uitzicht.

Wie altijd strak zijn uitgaven bijhoudt en dat ook op vakantie doet, kan vooraf heel goed voorspellen wat er ongeveer wordt uitgegeven. Onze begroting van vorig jaar klopte op €11,37 na (minder uitgegeven) precies. Deze begroting is gebaseerd op het vakantiegeld van Schatje en mij. Volgend jaar wil ik een nieuwe uitdaging aangaan. Dan wil ik mijn vakantiegeld gebruiken voor een aflossing van de hypotheek en wordt het beschikbare budget ineens een stuk kleiner.

Een kleiner budget betekent waarschijnlijk een plek dichterbij zodat we minder benzinekosten maken en geen hotelovernachting hebben voor de heen- en terugreis. Ik ben nu al benieuwd naar de keuzes die we gaan maken en zie het als een spel om ook met een kleiner budget weer uit te komen.

Betekent op vakantie gaan veel voor jou of ben je juist blij dat je af bent van dat 'gedoe'?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...