dinsdag 19 juni 2012

Heeft je energieverbruik bijhouden zin?

Eén van de manieren om je uitgaven omlaag te brengen is kritisch naar je energieverbruik te kijken. Dat doe je natuurlijk door allereerst alle onnodige stekkers uit stopcontacten te trekken en al het sluipverbruik zoveel mogelijk tegen te gaan, maar natuurlijk zijn er veel meer tips, kijk daarvoor eens in het Consuminder ABC onder het kopje Energieverbruik. Hebben dat soort acties zin kun je je afvragen. Iets minder lang douchen, scheelt dat echt zoveel?

Ja dat maakt echt veel verschil! En zó drastisch zijn onze aanpassingen eigenlijk niet eens geweest, niet in de zin van afzien of blauwbekken van de kou (vind ik dan, ik geloof dat bezoek daar soms anders over denkt). Eigenlijk was de belangrijkste actie om zuinig te zijn, of dat nu is met de tijd die we onder de douche doorbrengen, met de kachel aanzetten of met licht aandoen. Aan heel veel zaken kun je wennen, ook aan een andere kamertemperatuur. Wie een paar lekkere truien in de kast heeft liggen en een dekentje binnen handbereik, zal niet snel meer de kachel op 20 graden aan zetten. 17 tot 18 graden is meer dan voldoende.

Dat dit effect heeft bleek uit de teruggave van € 226 aan te veel berekende energie in 2011. Het maandbedrag werd meteen aangepast (naar beneden) en het teruggekregen bedrag werd op de spaarrekening gezet. Nu het 1e half jaar van 2012 voorbij is, wou ik eens kijken hoe we het tot nu toe doen. Omdat ik wekelijks via de Energie manager online de standen bij houd, krijg ik ook wekelijks herinneringen en tips toegestuurd, soms met een opwekkende boodschap. Zoals gisteren, toen in de herinneringsmail stond dat ons verbruik beduidend lager ligt dan gepland.

Nu is de oven kapot (het vervolg van het oven feuilleton verschijnt hier binnenkort) en dat scheelt aanzienlijk in het stroomverbruik. Normaal mieter ik immers alles in de oven met een plens olijfolie en laat het daar garen, grillen of bakken, al waar we trek in hebben. Niet meer dagelijks de oven gebruiken scheelt dus. Na de opwekkende mededeling per mail dat het verbruik zoveel lager is, ging ik eens ons daadwerkelijke verbruik bij Greenchoice inkloppen. Dan krijg je daarna advies over het eventueel aanpassen van het maandbedrag.

Om vrolijk van te worden. Ons stroomverbruik ligt 7 % lager dan geschat en ons gasverbruik 22 % (!) lager! En nu niet allemaal flauw gaan roepen dat we nu toch niet de kachel aan hebben, want dit is geen dooie mus. Ze combineren in de berekening je stookgedrag tot nu toe, samen met een geschat verbruik in de maanden die volgen en zetten dat af tegen je eerder geschatte jaarverbruik.


Het voordeel van een langere tijd je eigen verbruik bijhouden, is dat je je huidige energiegedrag kunt vergelijken met dat van vroeger. Ook zie je direct de effecten van zuinig aandoen in de meterstanden die je noteert. Dat is heel motiverend en het stimuleert om nog meer op te letten of te bedenken. Zeker als je dan aan het eind van de rit een leuk bedrag terugkrijgt.

Natuurlijk zou ik op grond van deze vrolijk makende gegevens ons maandbedrag aan kunnen laten passen. Dan doen we niet. Wie weet wat voor ijswinter er nog volgt. Liever zie ik het als een potentieel spaarpotje, waarvan we na de eindafrekening volgende keer de opbrengst meteen in de hypotheekaflossing kunnen storten.


Lig jij op koers met je energieverbruik?

p.s. op Wel en Wee een stukje over de behandeling waarmee ik in september hoop te starten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...