woensdag 13 juni 2012

En nu gaan we aflossen! Allemaal!

De laatste jaren ben ik grondig veranderd en volgde ik een interessante route. Van een laat-maar-waaien-houding ging ik van 'OEPS, we staan rood' naar 'misschien moeten we zuiniger leven' naar 'hé, we houden geld over' en 'laten we gaan sparen'. Bij het bord hypotheek kwam ik tijdelijk tot stilstand. De kranten staan vol met artikelen, die dan weer het één beweren en dan weer het ander. Crisis, hypotheekrenteaftrek, woekerpolis, we lezen er dagelijks over, maar wat moeten we er mee?

Heel vaak denk ik aan mijn vader en ik zou willen dat ik eens een goed gesprek met hem kon voeren. Want aflossen, hoe doe je dat? Waar moet je beginnen? Mijn vader verdiende redelijk, liet zich nooit een oor aannaaien door verzekeraars en geloofde heilig in de kracht van een buffer. 'Waarom verzekeren als je met een goed spaarsaldo elke tegenslag makkelijk kunt opvangen' zei hij dan en rekende nog eens voor hoeveel geld je weggooit als je je verzekert voor elk wissewasje. Vanzelfsprekend betaalde hij zijn huis af. Ik hoorde het aan en draaide me om, verder gaand met mijn leven. Pas de laatste tijd ben ik goed wakker geworden. Een gesprek zit er jammer genoeg niet meer in, hij is gaan hemelen en dat bemoeilijkt de communicatie.

Nu ga ik niet snel bij de pakken neer zitten en maak van de nood graag een deugd. Consuminderen is een uitdaging die we aangingen vanwege fors inkomensverlies en hoge medische kosten. Uiteindelijk begonnen we ook met het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. Gisteren deden wij de tweede aflossing. Hoewel wij dus inmiddels begonnen zijn, heb ik nog steeds behoefte aan dat goede gesprek. Of anders gezegd: steun, eerlijk advies, iemand die me oppept en dat moet zekerste-weten-geen-hypotheek-adviseur zijn, want die vallen in de categorie ENG.

Laat er nu net deze week een boek zijn verschenen, waarin alles wat je moet weten over het aflossen van je hypotheek uitgebreid staat beschreven: Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen En voor je nu denkt: bah, hypotheken, geen leuk onderwerp: het is een goed geschreven boek, leest als een trein en aan het eind gekomen stort je je jubelend op je hypotheekakte, leest die door en begint met aflossen! Echt.

Als vanzelf trekt auteur Gerhard Hormann je mee in het verhaal. Aflossen was bij hem een langzaam proces van bewustwording. Na de aankoop van zijn vakantiehuis sloeg de twijfel toe. Hij had geen rust en ontspanning gekocht zoals hij dacht, maar stress, nog meer onderhoud en een nog grotere schuld. Dus weg met dat vakantiehuis. Hij beschrijft zijn weg met veel eerlijkheid en juist dat maakt dat veel mensen zich in de situatie zullen herkennen. We trapten immers massaal in de val van een aflossingsvrije hypotheek. Alleen hij deed iets aan zijn situatie. Iets waar menigeen naar verlangt.

Op een dag drong tot hem door dat een gekocht huis met een aflossingsvrije hypotheek niets te maken heeft met 'bezit' of 'eigendom'. Als huiseigenaar ben je gewoon 'huurder van de bank'. Het gevoel dat die omschrijving opwekt, herken ik als lezer meteen. Is het oké dat een hypotheek doorgaat tot in de eeuwigheid en dat gedurende de looptijd tot wel drie keer de waarde van het huis aan rente wordt betaald? Zonder ook maar één cent af te lossen? Nou, nee dus!
 

Al aflossend komt hij op een weg die leidt naar downsizen, consuminderen en de keuze voor een duurzaam leven. Tegelijkertijd lijkt hij in eerste instantie op een zalm die tegen de stroom ingaat. Aflossen is niet hip en er bestaan veel misverstanden over. Toch ging hij stug door met aflossen. Ook al was dat soms niet leuk, soms zelfs heel vervelend, ging het ten koste van een vakantie of een grote gezinsauto en werd zijn bijnaam Scrooge. Zijn advies aan anderen die willen aflossen is dan ook dat ze vooral een olifantshuid moeten kweken, of gewoon aan niemand moeten vertellen dat er wordt afgelost.

Hormann gaat in op de achtergronden van de crisis en stipt veel onderwerpen aan die je dagelijks in de krant tegenkomt en bij mij vaak voor kortsluiting in de kop zorgen. Maar hij legt het zo duidelijk en vermakelijk uit dat het ineens een stuk helderder wordt.  Daarbij komt, eenmaal uitgelegd is het helemaal niet zo ondoorgrondelijk. Een hypotheek is een schuld en in de huidige tijd een schuld die kan escaleren. Daar moet je wat aan doen en wel nu.

Hij geeft veel concrete tips, zo raadt hij tweeverdieners aan om te proberen van één salaris te leven.  Het andere salaris komt dan vrij om af te lossen. Hij beseft dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar er is altijd meer mogelijk dan je eerst denkt, dat heeft hij zelf ondervonden. Een andere tip is om te leven van 70% van wat er binnenkomt en 30% opzij te zetten.

Omdat hij nergens dwingend is en met veel voorbeelden strooit, zijn de tips voor iedereen bruikbaar, of je nu een eenpersoonshuishouden bent, tweeverdieners, twee keer modaal of wat dan ook. Via zijn 10 stappen kom je als vanzelf alles tegen wat relevant is bij het aflossen van je hypotheek, waarbij hij ook vertelt hoe je gemotiveerd blijft (vier elke aflossing), hoe je de rem op uitgaven kunt zetten (hoe lang moet je er voor werken) en hoe je soms letterlijk geld bij elkaar schraapt, ook al is het gevolg dat je de verwarming op 17 graden gaat zetten (wat ik overigens al 2 jaar doe en ja, dat scheelt veel geld!).

Onze situatie is dát we al van die 70 % leven omdat ik ME kreeg. We gingen al door alle financiën heen, bezuinigden fors en zijn in het stadium dat ik zelfs ons eigen wasmiddel maak. Maar toch bleek er ruimte te zijn om bijvoorbeeld biologisch eten te kopen. We laten het één ten voordele van het ander. We maakten bewuste keuzes over wát wij belangrijk vinden en wat we met het beschikbare geld willen doen. En dat is precies wat Hormann probeert aan te tonen: vanuit elke situatie kun je gaan beginnen met aflossen. Het allerbelangrijkste is dat je daadwerkelijk begint, of dat nu met een storting van  € 15.000,- is of met een storting van een moeizaam bij elkaar geraapte € 1000,-. Afhankelijk van je situatie en je inkomen, gaat het sneller of langzamer. En ook afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ga je het vakantiegeld, de 13e maand (als je dat krijgt) en elk onverwacht voordeel stoppen in het aflossen of doe je het iets rustiger aan? Aan jou de keus, als je die maar bewust maakt. Je situatie en inkomen veranderen soms, stel daarom af en toe de aflosplannen bij. Maar wat je vooral niet moet doen is er maar niet aan beginnen, omdat je bij voorbaat al moedeloos wordt.

Gewoon starten dus met aflossen en het vieren als er weer een mijlpaal is bereikt. Dat deden we gisteren, al maakten we 'maar' € 750,- over naar de hypotheekverstrekker, het is wel € 750,- euro die we niet nog eens hoeven te betalen.  Bovendien is het feit dat het te betalen maandbedrag aan rente meteen zakt, héél stimulerend.

Gerhard Hormann heeft een missie: heel Nederland moet aflossen, althans dat deel dat een aflossingsvrije hypotheek heeft. Als je dat doet, doe je dat misschien dwars tegen de stroom in en met je hakken in het zand. Trek gewoon je eigen plan en gebruik vooral je gezonde verstand. Laat je informeren, maar bij voorkeur niet door iemand die verdient aan jouw hypotheek. Begin eens gewoon met dit boek te lezen, dan volgt de hypotheekakte vanzelf.

Voor iedereen die enorm aanhikt tegen het aflosdilemma, voor iedereen die net een huis kocht en voor iedereen die afstevent op een enorm tekort wegens de waardedaling van het huis, kortom voor iedereen die ook maar iets met hypotheken te maken heeft: koop dit boek. Die € 14,95 heb je er zó uit. Ik had er enorm veel aan, las het met plezier, leerde veel en heb het gevoel dat mijn vader nu over mijn rug kan meekijken vanaf die wolk. En dan zou hij trots zijn.

Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen
Gerhard Hormann

Heb jij al een plan om af te lossen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...