woensdag 6 juni 2012

Doelen van 2012: bewustwording

Eind vorig jaar stelden wij ons een aantal doelen op spaargebied. Aan doelen gaan altijd wensen vooraf en die kosten geld. We zitten nu bijna op de helft van het jaar en het is tijd voor een doelen-update.

Eerder meende ik een buffer aan te willen houden van €10.000. Alles wat daarboven komt, is voor de aflossing van de hypotheek bedoeld. Begin van het jaar steeg onze spaarrekening heel snel door het vrijgevallen spaarloon, vrijgekomen rentes en giften van lieve familieleden. Toen begon het te kriebelen en besloten we eerder te beginnen met aflossen.

Het gevolg van het aflossen is dat we doorgaan met aflossen. Het levert namelijk een enorm goed gevoel op! Ik ben niet economisch onderlegd en ook niet in staat om tot achter de komma uit te rekenen of ik met aflossen nu geld uitspaar of niet (aflossen versus wat sparen aan rente oplevert). Wat ik wél begrijp en zie is dat ons te betalen maandbedrag meteen zakte. En dat motiveert enorm! We lossen af en zijn onderweg naar meer vrijheid, zo zie ik dat echt.

Een buffer van € 5000 is ook voldoende om apparaten te vervangen die kapot gaan en niet meer gemaakt kunnen worden. Alles daarboven is dus voor de hypotheek bedoeld. Dat betekent ook dat de diep gekoesterde wens om de keuken te vervangen, in de ijskast wordt gezet. Het nieuwe motto is:' we koken door totdat het echt niet meer gaat en dan zien we wel'. Het fornuis doet het en we zakken niet door het aanrecht heen. Wel gaat Schatje proberen of hij zelf keukenfrontjes kan maken. De kosten van het hout zijn te overzien, dus betekent dat geen enorme aanslag op de buffer.

De periode waar we nu in zitten is een periode van bewustwording. Riep ik vorig jaar nog dat ik alle schijtlelijke deuren in het huis wil vervangen voor paneeldeuren, nu zie ik dat dit gewoon een wens is die veel te maken heeft met ontevredenheid. Iets anders willen hebben. Los van het feit dat paneeldeuren met glas in lood ramen beeldschoon zouden staan in ons mooie oude huis, is het vooral toch iets dat valt onder de categorie: niet noodzakelijk onderhoud. Immers: alle deuren in huis voldoen, ze gaan namelijk open en dicht.

Dit soort dromen en verlangens die vooral te maken hebben met de inrichting van ons huis, zetten we in de ijskast tot het onwaarschijnlijke geval dat er ineens een bak geld uit de lucht komt vallen. En dan nog is de kans groot dat we dan kiezen voor een groter bedrag om af te lossen.

En zo sparen we door. Voor de nieuwe hypotheekaflossing zit er alweer € 753,49 in de pot. Gisteren maakte ik een prachtig en vrolijk makend aflosplan in excell waarbij we op papier zien dat aflossen echt mogelijk is. Daarbij zoeken we naar een balans die 'dragelijk' is. Ik kan wel zeggen: vanaf nu gaan we €10000 per jaar aflossen, maar dan schrappen we de jaarlijkse vakantie en het North Sea Jazz en Eredivisie voor Schatje en de bioboodschappen. En dat zijn juist de krenten in de pap voor ons. Dus  dat (zo veel aflossen) doen we niet.

Het kan zijn dat ook dit weer verandert. Afhankelijk van de situatie waar we in zitten en de fratsen van de economie. Maar dat zien we dan wel. Voorlopig zijn we lekker op weg.

Ik besef me dat we in een luxe positie zitten. Niet iedereen is in de positie om af te lossen, of op vakantie te gaan. Ik wil niemand voor het hoofd stoten. Ik laat alleen zien hoe wij het doen, wat voor keuzes wij maken en wat we tegenkomen. Wat ik leer is dat er meer mogelijk is dan ik dacht. Als je mij 4 jaar geleden had verteld dat wij zouden gaan aflossen, dan had ik je uitgelachen. Want ik dacht dat die ruimte er niet was. Nu zie ik dat die ruimte er wel is. Omdat wij keuzes maken, er dingen voor laten staan. Wát we laten staan om onze doelen te bereiken en wat niet, is heel persoonlijk. Hopelijk kan ik je motiveren om zelf ook eens naar je eigen keuzes te kijken. Wat is voor jou noodzaak en wat niet? En krijg je meer ruimte als je niet noodzakelijke uitgaven schrapt? Misschien niet om een hypotheek af te lossen, maar wel om meer te kunnen sparen.


Hieronder een overzichtje van de aanpassingen:
Spaardoelen van 2012:
Spaarrekening 1 (buffer):

  • sparen tot een buffer van €10.000 - bijgesteld naar € 5000
  • sparen voor nieuwe keukenfrontjes- andere prioriteiten (hypotheek).
  • aflossing van de hypotheek. Het streven is € 5000 per jaar af te lossen - op 21 maart € 5000 afgelost! Nu weer iets meer dan €700 in de pot
Spaarrekening 2:
  • € 150 per maand sparen voor de studie van Zoon - gelukt
Spaarrekening 3 (kleine buffer):
  • € 50 per maand sparen voor een kleine buffer (in geval van kleine pech) gelukt
  • 13e maand op deze rekening storten
Reserveringsrekening
Hiervan betalen we de periodieke uitgaven zoals ANWB, onderhoud CV ketel, lidmaatschap bieb, contributie sport, onderhoud auto, abonnement krant en medische kosten:
  • €300 per maand - gelukt
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...