woensdag 20 juni 2012

Dat doen we zelf! Repareren van de oven

De oven ging hemelen en wij waren voornemens uit te zoeken of reanimatie zinvol was. En overwogen dat zelf te doen. Dat is in een notendop wat er hier voor gebeurde.

We stelden het even uit, draaiden wat om elkaar heen, kozen voor andere ineens erg in het oog springende noodzakelijkheden, maar vorig weekend konden we het echt niet langer uitstellen. Tijd voor actie! Even diep ademhalen en daar gingen we. En voor wie denkt, mens wat doe je nou moeilijk: wij zijn technisch totaal niet onderlegd en niet handig in het opknappen van kapotte spullen. Wat tot nu toe kapot ging, kon kiezen uit:
  1. weggebracht worden voor opknapbeurt elders
  2. totale afvoer van het kapotte ding en vervanging
  3. wachten op een beslissing en gaandeweg merken dat we het uiteindelijk helemaal niet nodig blijken te hebben
Vooral punt 3 moeten jullie niet onderschatten. Het zal je verbazen wat je allemaal dagelijks gebruikt dat totaal niet gemist blijkt te worden als het er niet meer is. De oven valt daar helaas niet onder. En het voordeel van de uitgespaarde energiekosten (dat viel echt op in 2 weken tijd) viel in het niet bij het dagelijks terugkerende nadeel dat ik weer een beslag stond te kloppen en me te laat besefte dat de oven het echt niet meer doet.
de oven (met een deel van Spaarcentje)

We (ik zeg we maar ik bedoel Schatje terwijl ik in zijn nek stond te hijgen) schroeften de oven los en haalden hem uit zijn inbouw.
Toen konden we kiezen uit heel veel andere schroeven en platen die losgehaald konden worden. Dat deden we. We maakten hem open en keken erin. Lang. Zagen een heleboel draadjes met kleuren. Zochten op internet hoe een zekering eruit hoort te zien. Ja! Die hebben we gespot. Nu nog achterhalen welk kleur draadje bij welke functie hoort.

Afijn, een flinke tijd later kwamen we tot het besef dat alles het naar behoren deed, behalve het onderste verwarmingselement. En laten we daar nu net niet bij kunnen komen! De plaat aan de onderkant zit muurvast en is helemaal verkalkt. Toen ik vervolgens bij de E.tna dealershop ontdekte dat een nieuw verwarmingselement € 50 kost, gaven we het op.

Zelf dat verrekte ding niet open krijgen, maakt dat we een monteur zouden moeten laten komen. Met voorrijkosten (€57,50), kosten van het element zelf (€50), arbeidskosten (11,89 per 10 minuten), komen we op een totaalbedrag uit waarvan ik niet weet of een oude oven dat nog waard is. Want zeker weten dát het verwarmingselement vervangen kan worden, doen we niet. Het is ons vermogen om af te strepen dat maakt dat we deze conclusie trekken. Maar wie zegt dat we gelijk hebben?

Een andere oven dus. Sindsdien kijken we regelmatig even op marktplaats om te kijken of er één wordt aangeboden. Maar de kans is groot dat we gewoon een nieuwe aanschaffen, met een gaskookplaat erbij. Want de oven uit zijn holletje halen, leverde de vrolijkmakende informatie op dat er gewoon een kant en klare gasaansluiting achter zit, te wachten op het moment dat wij een gaskookplaat aanschaffen. Dus weg met dat inductie-onzin-onding dat altijd uit gaat op het moment dat je hem het hardst nodig hebt. Gingen wij er van uit dat koken op gas pas kan na het doortrekken van een gasleiding, nu weten we dat dit zó geregeld is.  Dan gaan we dat dus ook maar doen.

Dus wat levert zelf doen ons op? Meer inzicht in wat mogelijk is. Helaas niet een gerepareerde oven, maar wie weet ooit?

Ben jij handig? Stort jij je meteen op een kapot apparaat of herken jij je in bovenstaand verhaal?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...