maandag 18 juni 2012

Cadeaus in tijden van crisis

Wie consumindert maakt een begroting. Alle posten worden nagekeken. Eén keer per jaar loop je de verzekeringen na en kijk je of het goedkoper en beter kan. Je stapt over naar een andere energieleverancier en je houdt de aanbiedingen in de gaten zodat je niet te veel geld voor je boodschappen betaalt. Op veel kosten bespaar je en sommige posten schrap je gewoonweg, omdat je het niet meer kan of wil betalen, afhankelijk van je situatie.

Maar niet alles kan geschrapt worden. Vrienden en familieleden zijn nu eenmaal jarig en ook tijdens de feestdagen geef je meer uit dan normaal, ook al bewaak je de inhoud van je portemonnee als een lieftallige jongedame haar maagdelijkheid (o nee, dat was in andere tijden....). Zeker met kleine kinderen in de buurt zijn er hoge verwachtingen ten aanzien van cadeautjes, een kerstboom en lekkernijen. Maar er zijn meer situaties te bedenken waarbij je geld uitgeeft: omdat je iemand wil bedanken bijvoorbeeld.

Allereerst, je krijgt wat je kweekt. Als jij altijd alles opzij hebt gezet om alles maar door te laten gaan voor je nageslacht (en je omgeving), dan zullen ze dat blijven verwachten. Betrek je kinderen daarom bij het consuminderen. Leg ze uit waarom je dat doet zonder ze te betrekken in de eventuele zorgen die je hebt. Maar ook een kind van 4 begrijpt het als je zegt dat 'papa en mama goed op de centjes moeten letten'. Natuurlijk is er meer mogelijk naarmate je kind ouder wordt. Zoon is 10 jaar en weet waarom we willen aflossen en dat er redenen zijn dat we zuinig leven. Wel moet je heel erg uitkijken met wat je zegt, want de opmerking 'we hebben minder geld dan vroeger' kan in een kinderhoofd in een vrije vertaling overkomen als  'er is niet voldoende geld om eten te kopen'.

Terug naar de cadeaus en feestdagen. Je kunt een aantal tactieken toepassen:

Sparen:
  • Schrijf van iedereen de naam op die een cadeau van jou krijgt. Zo kom je aan een lijst die je verder bewerkt. Bedenk een bedrag die in verhouding staat tot de relatie. Dus een gezinslid krijgt een cadeau van XX, familieleden krijgen XX en vrienden en kinderen van vrienden XX.
  • Schrijf ook op die lijst de kosten op van de feestdagen. Wat geef je uit aan een boom, cadeautjes, luxe eten? Het Sinterklaasfeest?
  • Tel alle uitgaven op en deel dat door 12. Dit is het bedrag dat je maandelijks opzij moet zetten.
  • Val je van je stoel af? Bedenk dan een andere tactiek. Verlaag het bedrag per persoon, schrap de kerstboom en ga op een andere manier om met cadeaus geven
Verander de afspraken
Het geven van cadeaus is een ingesleten gewoonte gebaseerd op jij geeft wat aan mij en dan geef ik iets aan jou op een ander tijdstip. Overweeg of je kunt afspreken gewoon te stoppen. Dat is niet leuk en werkbaar met kinderen. Maar misschien kun je dit wel toepassen in je vriendenkring. Misschien zijn ze wel opgelucht als je dit voorstelt.

Verander de cadeaus
In plaats van iets te kopen, kun je ook iets maken of tijd aanbieden. Vaak zijn mensen hier enorm blij mee. Bedenk wat jij goed kan en gebruik dat. Dus ben jij kampioen jam maken? Koop wat leuke potjes bij de kringloop, stop de jam er in en geef het weg. Geef een bon voor een avondje oppassen, iemands huis schoonmaken, gras maaien, een maaltijd koken, voor een lekkere taart, voor een fijne wandeling met goed gesprek, voor een middagje theeleuten in eigen tuin, help bij het schrijven van een moeilijke brief, of neem de belastingpapieren met iemand door......de mogelijkheden zijn oneindig. Het leukste cadeau ooit dat Zoon (volgens eigen zeggen) van ons kreeg, waren de bonnen waarmee hij een pyjamadag kon kopen of als onderhandeling kan gebruiken bij potentieel vies avondeten.


Pas verschillende tactieken toe
Zelf pas ik een combinatie toe van andere cadeaus en sparen. Dus ik leg maandelijks wat geld opzij maar geef ook regelmatig een pot zelfgemaakte chocoladepasta weg. Zo'n potje met een strik er omheen (afgepulkt van verpakkingsmateriaal van ooit gekregen cadeaus) én met een mooi kaartje waarop het recept staat, valt altijd in goede aarde bij liefhebbers van chocola.

Maar de beste besparingstip is dit:
Denk vooraf na en bedenk een tactiek die past bij je budget
Het meeste geld wordt onachtzaam uitgeven. Die keren dat ik niet voldoende nadacht en op het laatste moment een cadeau moest verzinnen, waren ook die keren dat ik veel meer kwijt was dan ik had gewild. Nu overkomt me dat niet meer. Maar ik kan me nog goed herinneren dat ik voor een pasgeboren baby van een kennis de blaren op mijn voeten heb gerend om een cadeau te kopen en waarbij ik geen flauw idee had wat ik moest kopen (mensen hebben alles, was het 3e kind). Deze mensen gaven Zoon voor zijn verjaardag een buitensporig duur cadeau. Nu staat Spaarcentje over het algemeen stevig in haar schoenen en laat zich het geld niet uit haar portemonnee kletsen. Alleen Spaarcentje bestond toen nog niet, het was nog voor Het Grote Wakker Worden. Ik dacht alleen maar: ik moet iets kopen en dat mag niet een te lullig kleinigheidje zijn. Dus kocht ik voor € 30 een zacht-knuffel-onzin-ding. Ik krijg nog buikpijn als ik er aan denk. Zeker omdat de kraamvisite tevens de laatste keer was dat ik met die mensen contact had.

En jij? Wat is jouw tactiek?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...