maandag 4 juni 2012

Ben jij een financieel wonder of juist niet?

Onlangs publiceerde het Nibud een lijvig rapport met de weinig inspirerende titel: Geldzaken in de praktijk. In dit rapport brengt de instelling in kaart in hoeverre Nederlanders financieel redzaam zijn. En dat is in de woorden van het Nibud:

Iemand is financieel zelfredzaam wanneer hij weloverwogen keuzes maakt, zodanig dat zijn financiën in balans zijn, zowel op de korte als op de lange termijn.

Ook zijn er verschillende criteria waar aan je kunt afmeten of je voldoende financieel redzaam bent. Zuinigaan schreef daar vandaag een leuk stukje over waarin zij zichzelf langs de meetlat legt. Haar conclusie was dat je wel een HBO hotemetoot mag zijn om te kunnen voldoen aan alle eisen van het Nibud.

Het Nibud ondervroeg voor dit onderzoek 2196 personen over geld, hun huishouden en hoe zij rondkomen.Uit het rapport blijkt dat we massaal te veel lenen, dat rood staan normaal is en dat 45 % van de huishoudens met moeite rondkomt. Ook blijken degenen die moeilijk rondkomen vooral alleenstaand te zijn of een lage opleiding of een inkomen beneden modaal te hebben.

Meteen toen ik dat las, moest ik denken aan de vele voorbeelden die juist het tegenovergestelde bewijzen: mensen die in de bijstand zitten en juist uitstekend kunnen rondkomen (en daar over bloggen). Wat bepaalt nu dat de één in dezelfde situatie wel rondkomt en de ander niet? Juist dat wil het Nibud natuurlijk ook graag weten maar dat komt niet echt heel duidelijk naar voren vind ik.

Bijvoorbeeld: volgens het Nibud kan iemand met een laag inkomen (een inkomen lager dan € 1200 per maand) in Nederland rondkomen als hij of zij goed met geld kan omgaan, geen extra niet te voorkomen uitgaven heeft (denk aan zorgkosten) en de weg weet te vinden naar diverse toeslagen voor ondersteuning.

Dat kan natuurlijk wel zo zijn maar dat is wel heel algemeen. Wat mensen op papier zeggen dat ze doen, klopt vaak niet met de werkelijkheid. Ook denk ik dat het kunnen rondkomen nauw samenhangt met de situatie van waaruit je start. Wat was je voorbeeld? Had je eerder meer te besteden? Was je in een situatie waarin je snel je uitgaven kon aanpassen aan je inkomen? Ikzelf zie in mijn directe omgeving mensen met een modaal inkomen, die redelijk goed met geld kunnen omgaan maar door een echtscheiding nu in gevaarlijk financieel vaarwater terecht komen.

Het is een degelijk rapport met veel interessante weetjes. Maar één onderdeel mis ik  (of zag ik niet zo snel toen ik door die 64 pagina's bladerde). En dat is net het onderdeel dat vaak doorslaggevend is: pech. Je kunt financieel redzaam zijn, je geld goed beheren en gewoon pech hebben, omdat dat jou overkomt. En niet iedereen is in staat om enorme buffers te sparen.

Wel kun je je voorbereiden op financiële pech door nooit voor het maximale te gaan:geef nooit alles uit wat er binnen komt, neem nooit een maximale hypotheek, probeer 10 % van je inkomsten vooraf opzij te zetten en wacht vooral niet tot je het achteraf overhoudt, want dat gebeurt niet.

Pech overkomt je maar het zou best zo kunnen zijn dat je vermogen om daarmee om te kunnen gaan, bepaalt of de tegenslag financieel zorgwekkend wordt. En die rekbaarheid  is weer afhankelijk van de duur van je situatie en van waaruit je vertrekt. Ben jij meteen wakker geschud door de pech maar heb je een partner die rustig door gaat met geld uitgeven? Tja, daar sta je dan met je financiële redzaamheid.  Zo'n rapport is hartstikke mooi en vast nuttig. Maar het vertelt nooit het verhaal erachter. Het waarom. En dat is wat mij juist wel fascineert.

Zin om meer te lezen? Lees het hier.

En jij, zou jij door de ballotagecommissie van het Nibud komen, of niet?

PS vandaag op Wel & Wee: Zen en de kunst van het genieten volgens een 10-jarige
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...