zondag 3 juni 2012

Aflossen!

Al eerder schreef ik over het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. Een onderwerp dat een paar jaar geleden niet bespreekbaar was en 'not done' en nu juist hip en blijk gevend van realiteitszin. Lekker Leven Met Minder schreef er afgelopen vrijdag een heel informatief en begrijpelijk stukje over. Alhoewel zij wel heel optimistisch schrijft dat zij 20 % mag aflossen per jaar en dat je dus in 5 jaar hypotheekvrij kunt zijn. Dat gaat ons niet lukken. En velen met mij ook niet.

Wat is wel mogelijk?
  • Ga na hoe hoog de nood is. Drukt het bedrag van je schuld enorm op je en krijg je fikse buikpijn van het idee alleen al?
  • Ga na wat je kunt missen: ga je voor zo snel mogelijk aflossen en doe je dat ten koste van nieuwe kleding, een vakantie of een lekker speciaal biertje? Of is dat té drastisch voor jou?
  • Bepaal wat haalbaar is op de lange termijn. Ga je voor geheel aflossen of voor delen? 
  • Maak een meerjarenplan. Schrijf gewoon op wanneer de 30 jaar van je hypotheek voorbij zijn en tel terug vanaf dat moment, vul de bedragen in die je denkt te kunnen missen. Houd rekening met een noodbuffer en kinderen die willen studeren, vervanging van een auto of noodzakelijk onderhoud aan je huis.
  • Stel je plan regelmatig bij. Soms heb je meevallers en soms heb je tegenvallers, dat is niet te voorzien.
  • Begin gewoon!
Wij kiezen ervoor om €5000 per jaar af te lossen. Dat is net haalbaar voor ons. Wij zitten nu eenmaal in een situatie met hoge medische kosten. Ook heb ik vanwege mijn situatie niet de mogelijkheid om extra geld te gaan verdienen. Wij moeten het dus echt hebben van zuinig leven maar zoeken daarbij wel naar een balans.  Zo kunnen we ook een buffer houden voor noodgevallen. Dat vind ik belangrijk. Als de wasmachine kapot gaat, wil ik die kunnen vervangen zonder dat ik weet dat na de vervanging meteen ons geld op is. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. Onze buffer is dus € 5000 en alles daarboven sparen we op tot het bedrag van €10000 is bereikt en dan lossen we  € 5000 af. LLMM schreef dat zij regelmatig een storting doet zodra het kan, dus vaker kleine beetjes. Dat werkt ook. Ga gewoon na wat voor jou prettig voelt of haalbaar is.

Met die € 5000 per jaar lossen wij het aflossingsvrije deel volledig af. Dan blijft er nog een deel over dat beleggingshypotheek is, waarop wij beter niet kunnen aflossen. Wat we daarmee gaan doen, moeten we nog gaan bedenken.

Heb je behoefte aan inspiratie of tips? Binnenkort verschijnt het boek Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen  van Gerhard Hormann.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...