vrijdag 4 mei 2012

Verjaarspartijtje

Morgen houden we het verjaardagspartijtje van Zoon. Eindelijk, want hij was begin maart jarig. Elk jaar weer is het weer flink nadenken over wat de mogelijkheden zijn. We moeten niet alleen rekening houden met eventuele kosten maar ook met de beschikbare energie én het weer. We kunnen wel iets leuks buitenhuis bedenken (speurtocht, voetballen, spelletjes doen) waarbij Schoonouders mijn Schatje kunnen helpen, in geval van slecht weer moet er dan toch iets hier binnen gebeuren dat gaat nu eenmaal niet met mijn permanent overprikkelde toestand.

Ook hier maakt iedereen dus zijn eigen keuzes. Ik beschik nu eenmaal niet over de energie om een puzzel-ontdekkingstocht uit te zetten met goed gevulde picknick mand. Natuurlijk kan ik dat Schatje wel laten doen, maar zijn agenda loopt al over omdat mijn agenda verplicht leeg is. Onze eisen aan een partijtje zijn dus:
  • dat het voor niemand te veel energie mag vreten
  • dat het prettig is voor het feestvarken
  • dat we met zo veel mogelijk gemak en comfort voor alle betrokkenen de middag goed doorstaan.
De kosten zijn wel een punt van overweging maar geen doorslaggevende factor, omdat we aan andere zaken voorrang geven.

Om bovengenoemde redenen kiezen we al een paar jaar voor een activiteit elders maar wel ergens binnen (zodat het weer geen roet in het eten gooit) die een tijd duurt, waarna aansluitend hier thuis wordt gegeten. Opa's en Oma's worden ingeschakeld voor de begeleiding en ik zorg voor de catering er voor en er na. Zo bezocht Zoon op zijn partijtje in het verleden al een kindertheatervoorstelling, een tentoonstelling over piraten en ging hij naar de film.

De film was vorig jaar buitensporig goed bevallen, zowel bij Zoon als de 'ingehuurde' begeleiders, dus die gooien we dit jaar in de herhaling. Het was even wachten op een leuke film die geschikt is voor een stel 10-jarigen waarvan het sommigen ontbreekt aan inlevingsvermogen of concentratie, maar nu is dan de knoop doorgehakt.

Het plan was om dan daarna hier patatjes en bitterballen te eten, die moeten worden gekocht bij de snackbar. Wij hebben immers geen frituur. Maar omdat ik me ongans schrok van de kosten van de film, heb ik het eetplan bijgesteld. De film alleen al  kost in totaal 100 euro. Dat is inclusief wat eten en drinken voor de 7 kinderen in de pauze. De film zelf is zo prijzig om het 3-D is en dan komt er hop € 2,50 per kaartje bovenop de prijs.

Vorig jaar waren we voor € 100 euro met alles klaar: cake, film en eten achteraf. Ik ga daarom vandaag pannenkoeken bakken, dat scheelt weer 2 tientjes bij de snackbar uit geven. Voor pannenkoeken hebben we alles in huis, behalve dat er wat extra suikerstroop moet worden ingeslagen.

Dat is dus mijn poging om de kosten toch wat te drukken. De kosten zelf betalen we overigens van de kinderbijslag. Alle uitgaven aan Zoon van de uitgaven voor het sporten, de ouderbijdrage voor school, zijn kleding tot verjaardagpartijtje betalen we hiervan. En wat eventueel overblijft aan het eind van het kwartaal storten we op zijn studiespaarrekening. Ik sluis daarom altijd de kinderbijslag naar een aparte rekening, zodat ik zeker weet dat er niet ongemerkt vanaf geknibbeld wordt.

Zo, ik ga pannenkoeken bakken! Dat doe ik in etappes op mijn super zadelkruk en met een lekker muziekje er bij.

Wat is jullie grens bij de uitgaven voor een verjaardagsfeestje?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...