vrijdag 18 mei 2012

Stem jij straks met je portemonnee?

Meestal weet ik wel ongeveer naar welk politiek kamp mijn voorkeur uitgaat, maar nu vind ik het heel erg moeilijk. De scheiding tussen links en rechts is voor mij niet meer duidelijk. Het is nu vooral:
  • ben je voor of tegen bezuinigingen?
  • ben je voor of tegen Europa?
  • Griekenland in of uit de Euro?
  • Kies je voor je eigen portemonnee of gaat de stabiliteit van het land voor....?

Hoe ver gaat mijn solidariteit? Ben ik bereid alles op alles te zetten, roep ik luidkeels 'hup schouders er onder!" en ga ik mijn naaste helpen die de eigen bijdrage in de zorg niet kan ophoesten? Of nee, wacht even, ik ben zelf een 'kwetsbare arbeidsongeschikte uitkeringstrekker' en ik heb weliswaar veel tijd maar geen energie om met anderen een mini ruil-economietje op te zetten.

Kan ik er mee leven dat de prijs van bier en sigaretten omhoog gaat? Ja dat kan ik. Ik drink en rook toch niet. Het gaat om al die maatregelen die mijn persoonlijk treffen waar ik het moeilijk mee heb en zeg dan tegen anderen dat de nuances van het bezuinigen verkeerd worden aangebracht.

Kan ik er mee leven dat in deze tijd ex-bankiers van de ING een hoger pensioen eisen? In de Volkskrant van woensdag lees ik: : Ongeveer 60 gepensioneerde topmanagers van ING zijn naar de rechter gestapt om miljoenen euro's pensioenverhoging te eisen. Ze vinden dat ze recht hebben op volledige indexatie van hun pensioenen, crisis of geen crisis.

Hiervan krijg ik rode vlekken in mijn nek! Op zich vind ik het wel een prestatie dat je zelfs in deze tijd nog vierkant blijft staan achter de jarenlang getolereerde graaicultuur. Maar dit moet wel worden tegengehouden natuurlijk. Ik zou zeggen maak elke ex-bankier die nu naar de rechter is gestapt, buddy van een kwetsbare financieel totaal uitgeklede oudere en kijk wat er dan gebeurt. Of koppel deze ex-bankiers aan die gezinnen die het hardst worden getroffen en niet meer de kinderopvang kunnen betalen. Heeft de één een zinvolle dagbesteding en de ander gratis opvang.

Oh Spaarcentje toch, iets genuanceerde graag! buldert er nu een stem in mijn hoofd. Ben ik zelf dan zoveel beter? Ik reageer op crisisberichten ook primair met mijn portemonnee. Mijn excellsheet met onze begroting is immers mijn 'beste vriend', al sinds mijn portemonnee leger is dan ik wil. Ik denk dat stemmen met mijn portemonnee dus niet het vreemdste is wat ik zou kunnen doen. Maar ik ontkom niet aan de gedachte dat ik dan erg egocentrisch bezig ben. Ik wil stemmen op die partij die wel zo realistisch is dat er bezuinigd moet worden, maar die ook beseft dat de oma van Schatje echt geen geld heeft om de eigen bijdrage in de zorg te betalen. Ik wil stemmen op diegenen die er alles aan doen om de voormalige graaicultuur af te straffen en die oog hebben voor zorg, scholing en onze leefomgeving, het milieu.


Maar wie wordt dat dan? Geen partij profileert zich nog sterk (behalve de blonde idioot). Iedereen houdt zich op de vlakte. We zijn met zijn allen in een kramp geschoten. Hoe voorkom ik met mijn stem dat er een substantieel deel van de samenleving gaat 'verzuipen'. Ik ervaar dat als een verantwoordelijkheid die ook bij mij ligt.

Speelt jouw portemonnee straks een rol bij de verkiezingen?

P.S. vandaag op Wel en Wee: Het bos
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...