donderdag 10 mei 2012

Spaarcentje is boos!

Waarschijnlijk hebben jullie het al meegekregen: de onbelaste reiskosten worden afgeschaft, met dank aan het 'Kunduz Akkoord'. Als dat onzinnige plan doorgaat ten minste. Ik hoop op een volksopstand om dit tegen te houden. De kosten van woon-werkverkeer vallen voortaan onder het kopje privé. Met andere woorden: de werknemer mag het lekker uitzoeken  (en betalen). Ook is de maatregel bedoeld om het dichterbij-het-werk-wonen te stimuleren en files te verminderen. Ja vast. Zeg dan gewoon waar het opstaat: we hebben per direct veel geld nodig. Overigens hebben werkgevers een keuze: ze kunnen er voor kiezen deze lasten voor de werknemer te betalen ook al kunnen ze deze niet meer aftrekken. Maar ja, noem mij één bedrijf dat momenteel niet moet bezuinigen....

Hebben wij deze crisis veroorzaakt? Nee. Zijn we bereid een bijdrage te leveren? Jawel, maar in redelijkheid. En nu wij in het stadium zijn dat we mijn zorgkosten niet meer kunnen declareren (€2000 per jaar) en ons huis onverkoopbaar is, en we al bezuinigden op alle onderdelen in ons leven, kunnen wij niet meer veel doen. Bij ons is de rek er wel uit. Ik dacht een tijdje geleden dat we wat meer lucht kregen door een salarisstijging van Schatje, maar die zal geheel worden opgeslokt door de BTW verhoging en de belastingverhoging. En dan hebben wij het nog redelijk, met een buffer. Hoe moet dat met al die mensen die geen buffer hebben, alleenstaand zijn, en ook niet zomaar even dichterbij het werk kunnen gaan wonen. Door deze maatregelen worden mensen alleen maar dieper de ellende in geduwd. En die gaan de economie echt niet meer stimuleren hoor, door iets te kopen. Kunnen daar de kranten ook weer vol van staan over een half jaar.

Trouwens leuk bedacht dat we dan maar dichterbij het werk van Schatje moeten gaan wonen.  In onze zoektocht van 9 jaar geleden naar een betaalbare woning, raakten wij steeds verder van Amsterdam vandaan, onze werkplek. Het is bepaald niet zo dat we echt een enorme keuze hadden in fijne, leuke en betaalbare woningen. We waren graag in Amsterdam gebleven alleen konden we met ons toenmalige budget een éénkamer appartement kopen, geen prettige situatie met een baby, 3 katten en een konijn. En de markt van huurwoningen zit in Amsterdam al jaren op slot, dat is een vaststaand gegeven.

Ik kan me overigens heel goed voorstellen dat je een maximum afstand hanteert tussen wonen en werken. Ik vind  het ook niet normaal dat je in Limburg gaat wonen als je in Amsterdam werkt (heb ik echt meegemaakt met een collega). Maar dit is een rare korte termijnmaatregel die niet gaat werken. Want als je daadwerkelijk wil stimuleren dat mensen in de buurt van hun werk gaan wonen, moet je dat niet doen in een tijd dat de woningmarkt al 4 jaar op slot zit en geen starter zich nog binnen een straal van een kilometer durft te vertonen bij een hypotheekverstrekker, laat staan dat iemand zijn huidige huis durft te verkopen. Want doe je dat nu, dan zit je 'ineens' met een restschuld omdat je huis onder water staat. Dat is niet  omdat jij een financiële onbenul bent, maar het gevolg van een jarenlang getolereerd beleid van banken die ons een toekomst weerspiegelden waarvan we nu massaal de slappe lach krijgen, als we echt  niet willen gaan huilen.

Oké, dan maak je minder reiskosten, als je tenminste een hypotheek hebt kunnen regelen voor je nieuwe huis. Dat is niet waarschijnlijk want geen hypotheekverstrekker is nog bereid om je restschuld mee te financieren. Dus je woont dichter bij je werk, maakt minder reiskosten maar je zit wel ineens met een schuld die zomaar € 30.000 kan zijn. Geen fijne optie. Dan klinkt het zelf dragen van de reiskosten nog als lekkerste drol die je moet doorslikken.

Die kon er nog wel bij, naast het bevriezen van de lonen, het verhogen van de BTW, de verhoging van het eigen risico naar € 400 en het niet langer meer vergoeden van een rollator, met als motivatie dat er nog zat genoeg goedkoop 2e hands verkrijgbaar zijn. Gelukkig staat de rollator van mijn vader nog in het berghok bij mijn moeder. Die hebben we al voor als Zus en ik ooit slecht ter been worden. Moeten we eerst even gaan vechten wie er het zieligst is en er dus het meeste recht op heeft. Of we gaan hem voor grof geld verkopen via M.arktplaats, lekker iemand een poot uitdraaien die toch al niets heeft.

Bah,  bleh en nog eens bleh. Ik zou bijna de politiek in gaan.

Wil je weten wat het afschaffen van de onbelaste reiskosten voor jou gaat betekenen? ------>

Check formulering van reiskostenvergoeding

4 mei 2012 - Om ervoor te zorgen dat het begrotingstekort van Nederland voldoet aan de Europese eisen, moet er flink worden bezuinigd. Afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding is één van de opvallendste bezuinigingsmaatregelen. Het is belangrijk dat u nagaat hoe de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer in uw cao of arbeidsvoorwaardenreglement is geformuleerd.
Als in uw cao of arbeidsvoorwaardenreglement niet staat dat de vergoeding alleen onbelast blijft zolang dit fiscaal is toegestaan, moet u de vergoeding ook in de toekomst onbelast aan de werknemer uitkeren. Dat betekent dat u de vergoeding moet bruteren of de belasting via eindheffing voor uw rekening moet nemen. Als u de werkkostenregeling toepast, valt de reiskostenvergoeding straks in de vrije ruimte.


te vinden op: http://www.rendement.nl/hr/nieuws/id7377-check-formulering-van-reiskostenvergoeding.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...