dinsdag 8 mei 2012

Boodschappenbudget

Stel, je wil graag meer grip hebben op je uitgaven. Wat ga je dan doen? Grip begint vanuit een situatie. Je staat bij A en je wil naar B. Hoe kom je daar?

Allereerst zorg je ervoor dat je weet wát je uitgeeft aan de boodschappen. Pas dan kun je bepalen of het je dat waard is. Je kunt een tijd lang de uitgaven aan verschillende categorieën noteren om te zien waar je wat aan uitgeeft. Zo kun je er vervolgens voor kiezen bepaalde categorieën 'aan te pakken'. Bij mij was deze manier 1,5 jaar geleden de oorzaak dat ik stopte met wasmiddel te kopen en het voortaan zelf ging maken.

Als dat bijhouden in categorieën te veel gedoe is voor je, kun je er ook voor kiezen jezelf een budget toe te kennen en er een sport van te maken om te kijken of dit haalbaar is. En het vervolgens stapsgewijs te laten zakken. Zo ben ik een paar jaar geleden heel langzaam van een heel ruim budget gegaan naar een krapper en net haalbaar budget. Elke maand snoepte ik € 10  af van het beschikbare budget, totdat ik op een bodem terecht kwam en niet verder kon en/of wilde zakken. Wat die bodem is, is voor iedereen anders en wordt bepaald door je omstandigheden en voorkeuren. Wij kiezen voor biologisch en zo veel mogelijk vers en dus zal ons budget iets ruimer zijn dan iemand die kiest voor de allergoedkoopste optie.

Hoe bepaal je een maandbudget?
  • Veel mensen kiezen voor een maandbudget en rekenen vervolgens uit wat het weekbudget is. Omdat de maand soms 30, soms 31 dagen telt (en soms 28), delen veel mensen het maandbedrag door 4,5 en komen zo uit op een gemiddeld weekbedrag.
  • Ik doe het andersom: ik heb eerst een voor ons prettig en haalbaar weekbedrag vastgesteld en reken dan per maand uit wat het totaalbudget is aan boodschappen. Dat budget wisselt dus per maand. De week gaat bij ons in op maandag en het weekbudget loopt van maandag tot en met zondag. Om het maandbudget vast te stellen, tel ik hoeveel maandagen we geld gaan opnemen. Dat is de ene maand 4 keer en de andere maand 5 keer.
  • Wat je ook kunt doen is een standaard maandbudget vaststellen en de maand altijd door 5 weken delen. Het bedrag van je weekbudget is dan altijd 1/5 van je maandbudget. In de langere maanden kom je dan altijd uit en in de kortere maanden hou je zo altijd 'een week over'. Dat geld kun je gebruiken om aanbiedingen te kopen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen budget te hanteren en gewoon te kopen wat je nodig hebt en door flink op de aanbiedingen te letten. Een paar reageerders op het stukje van gisteren, pakken het zo aan. Mijn ervaring zelf is dat dit voor mij niet werkt. Als ik niet ergens een grens stel, weet ik ook niet of ik er over heen ga. Als ik ergens heen wil, moet ik mijn vertrekpunt kennen. Maar ook dat is persoonlijk.

Wat voor methode hebben jullie? Misschien één die ik niet heb beschreven? Wil je dit delen met me?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...