donderdag 17 mei 2012

Ben jij al klaar met rekenen?

Eerst werd er over gespeculeerd. Toen werd het gezegd en stond het in de krant, zwart op wit. We werden allemaal boos en verontwaardigd. Nu is dan het totaalbedrag genoemd: 12,2 miljard aan bezuinigingen. En nu moeten we dan gaan rekenen.

Als jij je begroting altijd strak op orde hebt, dan is het niet eens zoveel werk. Mits er nog ruimte is om te bezuinigen. Heb jij je begroting niet op orde? Dan is het nu echt hoog tijd!

Wat heb je nodig:
  • een overzicht van je inkomsten en uitgaven
  • een begroting gebaseerd op wat er in en uit gaat
  • een overzicht van welke bezuinigingsmaatregelen jou treffen

De BTW wordt verhoogd, de eigen bijdrage voor de zorg gaat van €220 naar €350, de onbelaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer wordt belast, de energierekening gaat omhoog. Dat zijn zo'n beetje de maatregelen die in Huize Spaarcentje direct te voelen zijn. Maar misschien word jij op meer vlakken geraakt. Bijvoorbeeld omdat je bijna met pensioen zou gaan. Zoek het uit en sla aan het rekenen en neem je maatregelen.

Denk niet: het zal mijn tijd wel duren want dan ga je hard vallen. Besteed wat tijd aan nadenken over welke uitgaven voor jou onder druk komen staan. En besef wat je belangrijk vindt. Je kunt alle uitgaven die niet vallen onder de vaste lasten, redelijk makkelijk aanpakken. Door er voor te kiezen iets te laten of aan te passen (geen uitgebreid kabelpakket, overstappen naar een andere mobiele aanbieder). Door er voor te kiezen vanaf nu te gaan sparen voor de eigen bijdrage in de zorg. Maak jij regelmatig zorgkosten? Als je vanaf nu € 50 per maand  extra opzij zet, heb jij je eigen bijdrage in januari bij elkaar. Ik doe dat zeker, want ik heb altijd veel zorgkosten.

Alles bij elkaar gaat het voor ons om rond de €200 die we moeten zien 'weg te poetsen'. Nu moeten we keuzes gaan maken. Ons uitgangspunt is altijd dat we ten minste 10 % van ons inkomen willen sparen. Willen we dat handhaven, dan moeten we met een kaasschaaf langs een heleboel andere posten gaan, alles een beetje naar beneden minnen.

Wat kan er nog worden opgezegd? Goed nadenken over wat voorrang heeft en wat niet, levert het besef op dat ik het belangrijker vind dat Zoon kan blijven sporten dan dat ik de krant kan lezen. Dus gaan we de krant opzeggen. En de Taptoe. Dat zijn de enige overgebleven abonnementen in Huize Spaarcentje.

Zo gaan we dat doen. Wie doet er mee? Maak voor je zelf duidelijk wat straks je situatie is. Zo voorkom je dat je in de problemen komt. Of zo kan je misschien voorzien dát je in de problemen gaat komen en heb je nog tijd om drastische maatregelen te nemen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...