zondag 22 april 2012

Geldplannen op de langere termijn

De afgelopen week heb ik mij vooral beziggehouden met de financiën op de langere termijn. Dat doe ik natuurlijk niet continue, maar verspreid in etappes. Mijn concentratie is slecht en na een kwartier met cijfers bezig zijn, moet mijn hoofd weer rusten. Maar zelfs een slak komt uiteindelijk ergens en nu ben ik klaar. Het plaatje kwam er namelijk wat anders uit te zien door een salaris-stijging enerzijds en een verlaging van de belastingteruggaaf anderzijds. Ook schoven we wat met de prioriteiten en keek ik of het boodschappenbudget nog realistisch is.

Nu ben ik weer klaar voor de rest van het jaar. Een groot deel van 2013 staat ook al in de steigers. Het voordeel van al langer uitgaven en inkomsten bijhouden is dat zaken steeds sneller gaan. Ik weet precies welke maanden meer inkomsten hebben en in welke maanden bepaalde periodieke uitgaven terugkomen. Heb je dat één keer uitgezocht dan profiteer je daar jaren van. Eigenlijk is het enige wat dan nog jaarlijks hoeft te gebeuren te kijken wat voor onderhoud we verwachten, wat de spaarplannen zijn op de langere termijn en of onze prioriteitenlijst nog klopt of dat er zaken zijn veranderd. Ook plussen we alle uitgaven elk jaar iets naar boven omdat de meeste zaken als verzekeringen en boodschappen elk jaar toch ook iets stijgen.

Het enige dat financieel nu nog niet klopt is het plan voor het opknappen van de keuken. Dat stond in de planning voor het najaar van 2012 maar we kozen in plaats daarvan in maart voor een vervroegde aflossing van de hypotheek van € 5000. Nu ook nog de keuken dit jaar opknappen zou de buffer wel dramatisch doen zakken (naar € 0). Maar de hypotheek aflossen willen we jaarlijks wel gaan doen. Misschien volgend jaar toch maar thuis blijven in plaats van twee weken op vakantie gaan? Het blijf natuurlijk een luxe probleem. Ook al is de keuken echt wel aan een opknapper toe, we kunnen er koken en daar gaat het uiteindelijk om.

Wat zouden jullie doen?


P.S. Vandaag op Wel en Wee: ME centrum Amsterdam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...