zaterdag 7 april 2012

Consuminderpasen

Een rondje surfen op internet doet vermoeden dat Pasen net zo'n eetfeest is geworden als Kerstmis. Nederland slaat massaal aan het paasbrunchen, in een restaurant of gewoon thuis, of slaat groots in om een lamsbout (ach gossie) in de oven te schuiven. Schatje ging gisterochtend boodschappen doen en kon geen parkeerplek vinden voor de auto. In de winkel gedroegen mensen zich alsof er voor 4 weken tegelijk moest worden ingekocht.

Wij doen niet aan Pasen, want wij vieren niet echt iets. Wij zijn niet gelovig. Ik kan me wel goed voorstellen dat het voor gelovigen een hoogtepunt van het jaar is, want zij vieren immers de opstanding van Jezus. Zonder deze opstanding zou er geen Christendom zijn geweest. Dat is nogal wat. Maar voor veel mensen betekenen de Paasdagen gewoon wat extra vrij. En voor ondernemers betekenen de Paasdagen hoop op een goede omzet. Dus wordt het feest steeds commerciëler gemaakt, net als Kerstmis, Moederdag, Vaderdag en Valentijnsdag.

Wat betekent Pasen voor mij als niet-gelovige consuminderaar die niet bereid is mee te doen aan een ons door de commercie opgedrongen feest? Eigenlijk niets. Nou vooruit, ik wil best de komst van de lente vieren. Maar dat hoef ik niet te doen door enorm luxe in te kopen en een 5 gangen maal op tafel te zetten. De enige concessie die we jaarlijks doen is aan Zoon, doordat er wel altijd chocolade paaseitjes worden gekocht, om te verstoppen in de tuin. Dat dan weer wel. Maar de eitjes zijn wel utz-gecertificeerd, want ook met Pasen hebben wij onze principes en zeuren we over bio, dierenleed, fair trade en een betere wereld.  Kronkeltakken in een vaas stoppen gaat me echter te ver en er hangen zeker geen paaseitjes aan. Eén keer per jaar een kerstboom in huis neerzetten is me meer dan genoeg jolijt.

Wij behoren dus niet tot die 25% Nederlanders die met Pasen hun centjes kapot smijten in de plaatselijke horeca. En ook geven wij niets extra's uit aan eten. Wat we wel doen is genieten van een langgerekt weekend. Lekker lang uitslapen, ontbijten met aandacht, genieten van elkaar en bij slecht weer naar een dvd-tje kijken en bij mooi weer op het stoepje zitten met een bak thee en een krantje. Eigenlijk zoals we elk weekend doen. Bij ons is het altijd Pasen. Maar dat hoeft geen geld te kosten.

Wil je toch de Paasdagen een feestelijk tintje geven, dan kan dit makkelijk zonder veel geld uit te geven. Maak gewoon alles zelf: van een  paasbrood en een eiersalade, tot en met het beschilderen van de eieren. Het meeste geld vliegt immers je portemonnee uit door gemakzucht en onnadenkendheid.
 

Vandaag op Wel en Wee: De bank
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...