vrijdag 16 maart 2012

Wanneer ben je rijk?

Regelmatig krijg ik reacties op mijn stukjes. Soms ben ik het er mee eens, soms niet. Soms is het een mooie aanvulling op mijn stukje en soms niet. Soms staat er iets waar ik over moet nadenken en soms blijft het lang in mijn hoofd hangen.

Zo staan er regelmatig reacties tussen die gaan over 'anderen die wel veel geld hebben' en die zich vrekkig gedragen. Regelmatig wordt veel geld hebben, op één hoop gegooid met een hoog inkomen. Maar ik vind dat dit wel wat genuanceerd mag worden. Ik denk dat óf je in die situatie veel te besteden hebt, in grote mate afhangt van je vermogen om met geld om te kunnen gaan en met de keuzes die je maakt. Veel mensen met hogere inkomens hebben minder te besteden want een groot deel van het inkomen zit dan vaak in het huis. Dus zijn ze helemaal niet zo vrij om te bepalen wat ze met hun geld doen. Deze mensen kunnen enorm snel in de problemen raken als er tijdelijk verlies van inkomen is.

Verkijk je niet op een grote auto of een groot huis. Het zegt niets over het vermogen van iemand om te kunnen doen wenselijk is. Er zijn mensen die vele malen rianter wonen dan wij, maar die toch in de problemen komen als in één maand tijd de wasmachine en de auto het zouden begeven.

Rijk zijn associeer ik met een bepaalde mate van zorgeloosheid. En dan vooral met de wetenschap dat spullen die nodig zijn (en wat nodig is, is voor iedereen anders), vervangen kunnen worden zonder dat ik daarvoor andere dingen moet laten schieten. In die situatie zitten wij nu. Wij zijn niet rijk in de zin van een hoog inkomen, wij draaien elk dubbeltje om maar wij kunnen wel zonder problemen op vakantie gaan, er wordt elke maand een mooi bedrag gespaard, we kunnen alle rekeningen altijd betalen zonder buikpijn te krijgen en als apparaten het begeven kunnen ze worden vervangen.

Wij hebben dit bereikt omdat wij leerden dat als inkomsten, uitgaven en sparen goed in balans zijn met elkaar, er ruimte komt. Het is de kunst om elke keer weer die balans te zoeken. Elke keer weer in staat te zijn om je uitgavenpatroon aan te passen aan je inkomstenpatroon. En elke keer weer er voor kiezen een substantieel deel van je inkomsten opzij te zetten, voor toekomstige onvoorziene uitgaven.

Dus wanneer ben je rijk? Volgens mij als je flexibel kunt zijn. Als je niet krampachtig vasthoudt aan dat wat niet kan, maar het doet met wat er is. En daar van kunt genieten.

Wat betekent rijk zijn voor jou?

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Dvd-tje kijken
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...