woensdag 28 maart 2012

Recensie: nr.2 Tijdschrift Gelukkig

Begin vorig jaar startte Henderina Woudstra het tijdschrift Gelukkig. Leven en genieten met een klein budget. Het tijdschrift is bedoeld voor mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien, om wat voor reden dan ook. Door middel van tips, ervaringsverhalen, bespaaradviezen wil het mensen een steun in de rug geven. Een tijdschrift beginnen in deze slechte economische tijden is een dapper initiatief. Of misschien getuigt het juist wel van gezond verstand, want steeds meer mensen zitten in geldnood. Ik schreef al eerder over Gelukkig omdat ik het idee sympathiek vind en denk dat er zeker een doelgroep voor is. Ook al is het juist voor die doelgroep misschien niet eenvoudig om een abonnement te nemen.

Al bladerend door Gelukkig valt meteen op dat het hier echt over besparen gaat. En dan niet zoals het overbekende Genoeg, dat steeds meer de kant is opgegaan van een lifestyle tijdschrift. Genoeg richt zich steeds meer op het gedachtegoed achter zuinig leven. Gelukkig benadert het anders: in heldere bewoordingen wordt uitgelegd hoe je, ook als je inkomen op een minimum ligt, toch goed kan rondkomen. Dat kan door creatief te zijn, vooruit te denken, je te informeren over geldzaken, door te weten waar je recht op hebt (subsidies), door te weten waar je moet zijn als je hulp nodig hebt (juridisch loket). Alles wordt stap voor stap uitgelegd met als doel de lezer zelf zijn zaakjes op orde te laten brengen.

Als ik door nr. 1 en nr. 2 van dit jaar blader, dan valt me op dat de vormgeving is aangepast. Het lettertype is kleiner geworden en er staat beduidend meer in. Het is letterlijk gegroeid. Ook inhoudelijk is het gegroeid. Nog meer tips dan voorheen bijvoorbeeld héél praktisch huishoudelijk (vriezer koken, tips voor de was, ) maar ook met uitleg over hoe je je geldzaken op orde brengt, wat je moet doen als je gaat solliciteren maar je geen geld hebt om een nette garderobe te kopen (dress for succes) of wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van een echtscheiding of wat een schuldhulpmaatje voor je kan betekenen.

Het geheim van besparen komt ook aan bod. Ik las de meest heldere eenvoudige en duidelijke bespaarregel ooit, die in alle situaties toepasbaar is. Als je in de verleiding komt om iets te kopen vraag dan 2 dingen aan jezelf:
  • Heb ik het nodig?
  • Of is het een wens?
Dit is voor iedereen duidelijk in welke financiële situatie ook. Het helpt als je het tijdelijk iets zuiniger aan moet doen, maar ook als je door de bomen het bos niet meer ziet en al je geldzaken moet reorganiseren.

Zou Gelukkig iets voor jou zijn? Het tijdschrift mikt op mensen die - zoals ik in een eerdere recensie schreef- 'door omstandigheden op bijstandsniveau terecht zijn gekomen en die kwetsbaar zijn doordat ze niet altijd over de middelen beschikken om zich makkelijk weer omhoog te werken naar een situatie met meer inkomen." Tegelijkertijd staat het vol met praktische tips die handig zijn voor iedereen die moet bezuinigen, om wat voor reden ook. Ik leef zeker niet op bijstandsniveau maar haal er wel inspiratie uit.

Wat is bijstandsniveau? Het gemiddelde besteedbare inkomen in Nederland is al 3 jaar achter elkaar € 32.500 per jaar. Dat is netto € 1670 per maand (bron: www.gemiddeld-inkomen.nl). Als je op bijstandsniveau moet leven, betekent dat bijvoorbeeld dat je als gezin € 1336 te besteden hebt per maand. Volgens de hoofdredacteur van Gelukkig leeft een kwart van de Nederlanders van minder dan €1400 per maand (bron: Henderina Woudstra, april 2011).

Met het eind van de crisis nog niet in zicht, zal de financiële situatie van veel mensen alleen nog maar verslechteren. Gisteren zocht ik op wat mijn huis dat we in 2008 kochten, nu waard is. De waarde is 7% gedaald. Ik werd vrijwel meteen ziek nadat we het kochten. Ik heb nu een WIA-uitkering en mijn inkomen is dus met 30% gedaald. Ik betaal echter wel fors aan medicijnen en behandeling. Wij hebben dus meer kosten en minder inkomsten. Toch redden we financieel omdat we op tijd zijn gaan bezuinigen en een buffer konden sparen voor tegenslag. Maar niet iedereen ziet op tijd de financiële pech aankomen. Het had ook anders, financieel slechter kunnen aflopen. Voor je het weet zit je in de schuldsanering omdat je met wat pech je baan kwijtraakt, je huis niet meer kunt betalen maar ook met verlies moet verkopen. In het Nederland van nu komt dit steeds vaker voor.

De doelgroep voor Gelukkig is dus alleen maar groeiend. Steeds meer mensen moeten fors bezuinigen. Gelukkig laat zien dat je eigen geldzaken regelen een goed gevoel oplevert en dat door slim te besparen, genieten evengoed mogelijk is.

Ben jij een doorgewinterde bespaarder en zou jij het leuk vinden een bijdrage te leveren aan Gelukkig? Heb je tips of bespaarverhalen die je wilt delen? Stuur dat naar: redactie@kleinbudget.nl. Zoals de hoofredacteur Henderina Woudstra mij schreef: 'Misschien is een bepaalde tip voor een ervaren bespaarder gesneden koek, maar helemaal nieuw voor iemand die pas begint."

Ben je nieuwsgierig geworden naar het tijdschrift? Gelukkig verschijnt 6 keer per jaar en kost €15. Het abonnement loopt automatisch af en er wordt je netjes gevraagd of je opnieuw een abonnement voor een jaar wil. Het tijdschrift is helaas niet te koop in de winkel. Heb je interesse? Misschien is het een leuk cadeau-idee, vraag aan iemand om het abonnement aan jou cadeau te doen. Of spaar er voor net zoals mijn zoon doet met zijn Donald Duck Extra abonnement: hij stopt € 0,50 in een potje elke week. Want dat probeert het tijdschrift ook duidelijk te maken. Leuke dingen zijn heus nog mogelijk. Leven van een klein budget is niet het einde van de wereld, het is alleen een andere wereld die maakt dat je wat meer vooruit moet kijken en die je doet nadenken over wat je echt wil met de ruimte die je hebt, ook al is die heel klein.

Kijk voor meer informatie op:www.kleinbudget.nl.

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Lopen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...