zaterdag 31 maart 2012

Op de valreep....

Eindelijk, nog net op tijd, deden we de belastingaangifte. Alles lag al klaar, maar de zin kwam maar niet aanwaaien. Vreemd he! Dus dan maar met frisse tegenzin gedaan. Helaas krijgen we niets terug, wel moeten we wat bij betalen. Schatje ging meer verdienen dus dan krijg je dat....en natuurlijk waren we weer vergeten de tussentijdse stijging in inkomen door te geven, dus moet er nu één en ander verrekend worden. Het terug te betalen bedrag valt mee: rond de €180. Maar ik had er liever iets anders mee gedaan natuurlijk.

Ook krijg ik dit jaar niets terug van de zorgkosten die ik maakte. Vorig jaar had ik  nog wel recht op een gedeeltelijke teruggave, maar dit jaar was de drempel weer hoger, dus gevalletje pech. €1600 aan zorgkosten die je nergens kunt declareren. Dit jaar zijn de zorgkosten voor mij naar verwachting rond de €2000 (in het gunstigste geval) maar voor 2012 is de drempel ook weer omhoog gegaan, dus vissen we weer net achter het net.Wat ik daar eigenlijk nog het meest vervelende aan vind, is dat ik wel het hele jaar braaf alle niet vergoede zorgkosten heb bijgehouden in een overzichtje en dat had ik dus blijkbaar niet hoeven te doen...zonde van de tijd....

Ook is ons inkomen te hoog om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, waar Zuinig aan gisteren over schreef. Zoals zij schreef: 'Als alleenstaande heb je recht op zorgtoeslag als je minder verdient dan €36.022,- per jaar. Als je samenwoont heb je recht op toeslag als je minder verdient dan €54.264,-'.

Ter aanvulling: de hierboven genoemde bedragen gelden voor 2011. Voor 2012 geldt voor alleenstaanden hetzelfde bedrag als in 2011 maar voor samenwonenden verandert het in 2012: €51691,-. Misschien heb jij wel recht op zorgtoeslag of een andere toeslag? Reken het hier uit.

Hoewel ik het jammer vind dat we blijkbaar nergens recht op hebben, kunnen we het wel missen. Dat denkt de Belastingdienst en dat denk ik eerlijk gezegd ook. Maar er zijn ook veel mensen met een lager inkomen die net buiten de boot vallen en te veel verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag of om niet vergoede zorgkosten te declareren. Wij betalen het en kunnen dat omdat we iets anders dan maar niet doen. Maar niet iedereen kan dat.

Ben jij ook een luie donder die de aangifte nog niet deed? Je hebt nog één dag! Hup, pak die papieren en ga aan de slag. Wat heb je nodig? Ga onderstaand lijstje even na, misschien is niet alles op jou van toepassing maar je weet maar nooit:

 • Jaaropgave loon of uitkering
 • WOZ waarde van je huis
 • Ontvangen toeslagen
 • Studiekosten
 • Overzicht alimentatiekosten
 • Overzicht van de bank met saldi van sparen en beleggen
 • Overzicht van  (aftrekbare) giften
 • Gegevens van overige mogelijke aftrekposten (hypotheekrente, zorgkosten,  lease auto e.d.)
 • Aangifteformulier (papieren of elektronisch)
 • Burgerservicenummer
 • Bij elektronische aangifte: DigiD-inlogcode (maar die had je dan wel van te voren moeten aanvragen!)


En nu iets heel anders,  een sprong van geld naar milieu: doen jullie vanavond ook mee met Earth Hour? Om 20.30 (plaatselijke tijd) doen talloze mensen over de hele wereld een uur het licht uit als signaal, omdat ze zich zorgen maken over de klimaatveranderingen. Meer weten? Lees het hier.Fijn weekend allen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...