dinsdag 13 maart 2012

Kom jij er voor uit dat je 'vrek' bent?

Gisteren stond tussen de reacties naar aanleiding van mijn logje over het schuiven met geld, één berichtje dat mij aan het denken zette. Het gaat om een herkenbare situatie voor velen: ben je altijd de baas over je geld of niet? Hoe vaak dwingen de omstandigheden jou een keus te maken waar je eigenlijk niet achter staat of het geld niet voor hebt?

Anoniem schreef: "Onze kinderen zitten beiden op voetbal en daar wordt regelmatig een rondje koffie getrakteerd: schade 12 euro. Eigenlijk wil ik hierop bezuinigen...Maandelijks 50 euro, terwijl als je je eigen koffie betaald je misschien 10 euro kwijt bent. Hoe pak ik dit aan? (ik wil ook niet als vrek te boek staan, maar dit soort bedragen zorgt wel voor roodstand...)"

En zo zijn meer situaties te bedenken: vrijgezellenfeesten met kledingvoorschriften, gewoontes binnen een familie- of vriendenkring om cadeaus te geven die vér boven jouw maximale budget liggen. Zeker als dit soort voorvallen ervoor zorgt dat je rood komt te staan en als blijkt dat er weinig ruimte is in je budget om dit soort uitgaven te bekostigen, is het tijd om aan de rem te trekken.

Je kunt verschillende dingen doen. Wát je doet heeft vooral te maken met in hoeverre jij moeite hebt om uit te komen voor je 'vrekkendom'. Maar een vrek zijn klinkt zo negatief! En iets niet willen betalen omdat je het niet kunt betalen, getuigt niet van vrek zijn maar van gezond verstand.

Wat zijn de opties:
  • Iets anders schrappen om het te bekostigen. Dus, ik noem maar iets extreems: de krant opzeggen, zodat je wel het koffierondje kunt betalen. Of dit een goede oplossing is voor jou, weet je als je merkt dat je het niet erg vindt om iets anders te laten. Het voordeel is dat je 'niet buiten de groep valt', aan je 'verplichting' voldoet en je offert er iets voor op wat je blijkbaar kunt missen.
  • Gewoon recht voor zijn raap zeggen dat je het geld niet hebt! Dus vriendelijk de aangeboden koffie afslaan en ook niet trakteren. Ik denk dat als je de situatie eerlijk uitlegt, er weinig mensen zijn die je aanvallen of uitlachen. En wat dan nog? Probeer een olifantshuid te kweken. Daarbij komt dat ik de kans groot acht dat er meer mensen zullen zijn die dan zeggen het er eigenlijk niet voor over te hebben of het niet te kunnen betalen. Gewoontes groeien in de loop van de tijd maar kunnen aangepast worden.
  • Ga met de billen bloot en vertel dat je het niet kunt bekostigen maar biedt een goed alternatief. Vertel als jij aan de beurt bent voor het verplichte koffierondje, dat jij de koffie voortaan van thuis meeneemt. Thermoskan mee, wat plastic bekertjes en klaar. Misschien pakken anderen dit idee op en wordt dit het koffierondje. De kantine van de club is er niet blij mee maar ach, wat maakt het uit.
  • Ga met de billen bloot en zeg dat jij het niet kunt bekostigen maar dat je voortaan wel een rol biscuitjes meeneemt om te trakteren.Zo toon je je goede wil en gastvrijheid en 'red' je je gezicht.
Het klinkt misschien wat makkelijk maar ik denk dat eerlijkheid de beste weg is. Ik zelf heb gemerkt dat mensen vreemd of fel of onaardig reageren als je zelf ontwijkend bent of niet eerlijk over je motieven. Maar als je eerlijk uitlegt dat jij keuzes moet maken en dat het geld er niet is, wie is een ander dan om jou daarover aan te vallen. Nu handel je uit angst voor de hoon van anderen, maar of je echte negatieve reacties krijg, weet je pas als je stopt met de koffie traktatie. Probeer het gewoon, misschien merk je wel dat het reuze meevalt.
Dus, hakken in het zand, even diep ademhalen en recht vanuit je gezonde verstand (en je portemonnee) handelen!

Heeft iemand aanvullende tips voor deze dame of heer hoe er in deze situatie kan worden gehandeld?
Kom jij er voor uit dat de rek uit je portemonnee is?

P.S. Vandaag op Wel en Wee: In gedachten 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...