vrijdag 2 maart 2012

Geld

Het voordeel van vakantie is het luie opstarten dat we nu doen, lekker lang in bed blijven liggen met de krant. Niet dat we vrolijk worden van de berichten. 9 tot 16 miljard extra bezuinigen, dat is nogal wat! In die zelfde krant lees ik dat de ex-topman van Vestia meneer Staal een bonus krijgt van 3,5 miljoen euro voor het om zeep brengen van een goed lopend bedrijf. Hij deed wat bijna niemand meer durft na de crisis van 2008, namelijk op grote schaal gokken met financiële producten. Maar sommigen zijn meer hardleers dan anderen niet waar?

Waar moet die 9 miljard extra bezuinigingen vandaan komen? Laten we vooral beginnen met de bonus af te pakken van lui die deze niet verdienen. Dan haal je toch al heel wat op denk ik zo. Natuurlijk is dat veel te kort door de bocht en heb ik geen recht van spreken want ik ben slechts een zuinigerd (en daarmee benadeel ik de economie blijkbaar) en niet iemand die het land door zware financiële tijden moet slepen. Maar in een gezin geldt ook dat het niet netjes is dat degene die zijn kamer vernielt en nooit opruimt meer zakgeld krijgt dan de anderen en dan nog wat extra geld krijgt voor het stoppen met dat te doen.

Hetzelfde geldt voor de banken. Die zijn gered met een enorme financiële staatsinjectie maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets heb gelezen over terugbetalen. Wel las ik dat ook de top in de bankwereld weer bonussen krijgt uitgekeerd. Vreemd.

Terug naar de economie op mini-niveau. Hier draait alles om het feit dat iemand morgen 10 jaar wordt (ik noem geen namen) en die persoon loopt als een ongeleid projectiel door het huis, strak staand van de stress. De cadeautjes zijn binnen al ging dat niet zonder problemen. Bestel ik altijd probleemloos bij de grootste internetwinkel die net door 's lands grootste kruidenier is overgenomen, zal je net zien dat nu de bestelling in de soep loopt. Halverwege de week begon ik zenuwachtig te worden en belde ik om te constateren dat het maar goed was dat ik belde want er was inderdaad iets mis. Gelukkig kon het worden rechtgezet en een dag later was alles binnen.

We vieren het zondag. In tegenstelling tot voorgaande jaren gaan we zelf de taarten bakken. Deels uit zuinigheid en deels omdat we dat gewoon lekkerder vinden. Ik heb wel bij de heren aangegeven dit keer hulp te verwachten omdat er uit mijn handen weinig komt momenteel. Dus staat er morgen een boeiende dag te wachten met een strakke planning omdat Zoon niet één maar twee voetbalwedstrijden moet spelen en Schatje kantinedienst moet draaien op de voetbalclub. Tussendoor gaan we taarten bakken maar niet allemaal tegelijk want ik moet mijn energie doseren. We gaan zien of het lukt!

De extra inkopen voor de verjaardag en het feit dat we veel extra boodschappen kochten omdat onze supermarkt alle biologische artikelen deze week met 25 % korting verkocht, maakt dat we deze maand iets meer uitgaven aan boodschappen dan dat we normaal doen in een korte maand. Aan de andere kant bespaarden we doordat er geen oppas-uitgaven waren deze maand en Schatje ook geen gitaarles nam omdat hij even geen puf had. Dus onderaan de streep staat er een mooie nul en geen minteken. We spaarden € 400 en dat was precies volgens plan. Helaas geen extraatjes deze maand die ik kon doorsturen naar de spaarrekening.

En tot slot dan de vooruitzichten en voorspellingen op financieel gebied:
In maart vieren we het verjaardagspartijtje van Zoon, ook zijn Neef en Nicht jarig en de cadeautjes van Zoon zijn dan wel binnen maar moeten nog worden betaald. Gelukkig hebben we daar de reserveringsrekening voor. Gedurende het hele jaar zet ik elke maand een bedrag opzij voor periodieke uitgaven zoals verjaardagen, dierenarts, ANWB, de krant, lidmaatschappen, et cetera. Zo beschik ik zonder problemen altijd over voldoende geld voor die uitgaven.


Denk jij ook wel eens als je de berichten lees in de krant: mouwen opstropen en laat mij dat maar regelen? Of zijn jouw eigen financiën zo'n chaos dat je dat niet durft?

PS vandaag op Wel en Wee geen tirade maar fantasie: Wat zou ik doen....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...