woensdag 8 februari 2012

Zomervakantie en de potjes die daarbij helpen....

Beetje vreemd onderwerp misschien zo met de dikke lagen sneeuw buiten en de gure wind, maar zomer dus. Ik ben er al helemaal klaar voor! Het is al weer langer licht buiten, t scheelt enorm als je bedenkt dat het een maand geleden al om 5 uur in de middag donker was. Dat geeft hoop!

Eerder schreef ik hier al over mijn spaarpotjes-systeem. Ik heb overal spaarpotjes voor. Eén potje deelt 2 doelen: vanaf 1 januari tot we op vakantie gaan in de zomer is het de vakantiepot, voor de dagelijkse pretuitgaven (terrasje, ijsje, toegang kastelen) in de vakantie. En als we terugkomen van vakantie verandert dit in de 'kerstpot' en betalen we er de cadeautjes en de kerstboom van.

Ik spaar het geld op van het huishoudgeld. Daarvoor gebruik ik de tactiek die het beste werkt: ik spaar vooraf en niet achteraf. Eerst deed ik het andersom, maar ik merkte dat het sparen dan met vooral kleingeld ging en met hele kleine beetjes. Nu snoep ik vooraf gewoon een tientje van mijn beschikbare budget en stop dat in de pot. Dat is €40, € 50 per maand. Alleen in geval van nood haal ik het er uit. Wat ik aan het eind van de week overhoud, stop ik in de pretpot en is bedoeld voor bijvoorbeeld een keertje bioscoop of kleine onverwachte uitgaven.

Het leuke is dat mijn huishoudbudget alleen maar is verlaagd sinds ik consuminder. Ik heb het in een periode van één jaar steeds meer naar beneden gebracht. Elke maand verlaagde ik het weekbudget met € 10. Aan dat nieuwe budget kon ik een maand wennen en dan zette ik weer een stapje. Dat heb ik gedaan tot ik merkte dat ik niet meer uitkwam. Toen heb ik het tijdelijk weer iets verhoogd, maar dat heb ik later weer teruggedraaid. En sindsdien is het stabiel.

Vervolgens zijn wij in 2 jaar tijd overgestapt op een zoveel als mogelijk biologische huishouding met een budget dat niet meer werd bijgesteld. Leuker nog: er komt steeds meer ruimte in dat budget. Zodat tientjes ervan af snoepen (voor hele andere doelen) steeds makkelijker gaat. En de lol die ik hiervan heb is groot. Natuurlijk kan ik het budget nog meer verlagen. Maar dat hoeft niet. We sparen maandelijks ruim voldoende, er is een buffer en de lol van de kleine extraatjes die we ons zo gunnen is groot.

Consuminderen is het prettigst als je weet waar jouw grens ligt tussen prettig en niet prettig. Ik ben niet uit op elk voordeeltje, ik rij geen meters om voor een meevaller van een euro want daar heb ik de energie helemaal niet voor. Ik hanteer wel een potjessysteem dat op een ander misschien ingewikkeld overkomt, maar mij een goed gevoel (en geld!) oplevert. Dat is blijkbaar 'mijn ding'.

Jezelf kennen en je goede kanten uitbuiten helpt je om voor jou goede accenten te leggen. Consuminderen is het leukst als jij weet waar jij goed in bent. Buit dat uit, zet je talent in om geld te besparen. En laat dingen die je ingewikkeld lijken of niet prettig aanvoelen, links liggen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...