dinsdag 28 februari 2012

Leergeld

Per week ontvangt Zoon van ons € 3,50. Best een fors bedrag voor een  bijna (nog 4 dagen!) 10 jarige. Als ik me zou houden aan de adviezen van het Nibud zouden we rond de € 2 per week geven. Maar eigenlijk geven we dat ook, alleen nog een beetje meer. We willen graag dat hij leert om uit te komen en dat lukt niet echt als je kind van nature een hamster is die het geld in ontvangst neemt, in een potje stopt en er weinig mee doet. 'Later' werkt het ook niet zo, dan moet hij ook uitkomen en rekeningen betalen.

Vorig jaar gaven wij hem op 1 januari een bedrag dat bedoeld was om alle cadeautjes voor verjaardagspartijtjes te kopen gedurende het jaar. Dat ging prima. Dit jaar maken we het iets uitdagender en betalen we per week € 1,50 verjaardagsgeld uit. Aan hem de spannende missie om uit te komen. Hierover schreef ik al eerder een logje.

Het is nu echt leergeld. Deze maand werd hij 2 keer uitgenodigd voor een partijtje en zat er nog niet voldoende in de pot (we zijn 1 januari van start gegaan). Het is nét het echte leven waar je ook niet altijd kunt voorzien wat voor uitgaven er gaan komen. Natuurlijk hielpen we hem wel financieel uit de brand want het is bedoeld als leergeld en niet bedoeld om hem een trauma te bezorgen en hem met lege handen naar een feestje te laten gaan.

Ook nieuw sinds dit jaar is dat hij een kasboek bijhoudt. Daar moet je niet zo veel van voorstellen, hij noteert wat er in gaat en wat er uit gaat en wij bekijken maandelijks samen met hem dit boekje. Niet omdat hij zijn uitgaven moet verantwoorden maar om hem te leren hoe je een administratie van je inkomsten en uitgaven bijhoudt.  Het bekijken houdt in dat hij zijn notities op papier optelt en aftrekt en vergelijkt met de daadwerkelijke inhoud van zijn spaarpotten. Groot was de schok toen er een tekort van € 1,50 was. We gaan volgende maand zien of dit hem motiveert het netter bij te houden.

Hij is nog steeds vrij zuinig op zijn geld. Hij geeft het zelden uit en spaart meestal gedurende langere tijd voor iets groots. Dit weekend deed hij wel een grote uitgave. Elke week stopt hij €0,50 in een 'goede doelen potje'. Dit doet hij op eigen initiatief, wij brachten hem niet op het idee. Hij hoorde maanden geleden op de radio een spotje van Terre des Hommes dat je al voor €10 een kind uit Cambodja van de vuilnisbelt kunt halen en naar school kan laten gaan. Hij besloot dat hij daar voor wou gaan sparen. Dit weekend had hij € 10 bij elkaar verzameld en dat heb ik uit zijn naam overgemaakt. Het volgende spaardoel heeft hij al weer bij elkaar gezocht. Dat worden 10 kippen die je via Oxfam Novib kunt schenken. Dat gaat zo: jij geeft iemand een cadeau en dat cadeau bestaat uit 10 kippen voor weer iemand anders aan de andere kant van de wereld, die daarmee een bestaan kan opbouwen. Een geit geven kan ook  of een ezel.

Het ontroerde me dat hij dit deed. Natuurlijk is hij vrij om te doen met zijn geld wat hij wil en als het bij deze ene keer blijft is het ook prima. Maar ik ben wel heel blij dat hij beseft dat delen fijn is.

En jij? Stimuleer jij je kind om zijn geld weg te geven?

Meer weten hierover?:
Oxfam Novib pakt uit
Terre des Hommes

PS. Vandaag op Wel en Wee: vriendschap
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...