zaterdag 25 februari 2012

Ruilen in plaats van geld verdienen

Vriendje van Zoon ging 2 dagen met de scouting op stap. Hij kreeg een lijstje mee van spullen die gewenst, dan wel noodzakelijk of heel handig zijn tijdens dit 'overlevingsweekend', dat gewoon in het clubhuis plaatsvond. Op het lijstje stonden dan ook vrij normale dingen als een slaapzak en een slaapmatje. Evengoed schudt niet iedereen dat uit zijn mouw en de moeder van Vriendje mopperde dat ze een slaapzak en slaapmat had moeten kopen, net nu ze deze maand ook een paar andere onverwachte uitgaven hadden.

Op mijn antwoord dat ze wel van ons een slaapmatje hadden mogen gebruiken, zei ze dat ze er al  één had gekocht. Jammer hoor zei ik, je had deze zo mogen hebben. Waarom breng je die net gekochte niet terug. Ze vroeg wat ik voor die mat wou hebben. Ik durfde haar niet te vertellen dat we daar 5 jaar geleden € 95 voor hebben betaald en dat het ding nooit is gebruikt, op 1 week na. Ter verdediging van deze absurde prijs kan ik trouwens aanbrengen dat
a) het toen andere tijden waren met een ander inkomen
b) dat wij toen fervente kampeerders waren die net in die vakantie ontdekten dat kamperen met mijn gezondheid niet haalbaar is
c) het matje zichzelf opblaast en een levenslange garantie heeft zo niet dan toch zeker wel 10 jaar en dat het die €95 meer dan waard is als je bereid bent om ondanks die prijs best een harde kont te krijgen zo liggend op dat ding.

Een miskoop dus....

Omdat ik niet wist wat te zeggen, gaf ik door dat ik het even met Schatje ging overleggen en het haar zou laten weten. 10 minuten later stuurde ik haar een sms dat ze de mat mocht hebben. Het voelde voor mij niet goed om geld te verdienen aan iets dat bij mij op de zolder staat te verstoffen en waar ik zekerste weten nooit meer iets mee ga doen.

Haar antwoord was dat ze dan een pan soep zou komen brengen deze week. En dat deed ze. Een enorme pan soep, zelfgebakken brood, kruidenboter en een bak met voorjaarsbollen. Dit is mij meer waard dan eventueel geld. Want geld zegt me niet zoveel. Misschien een vreemde opmerking voor iemand die heel hard consumindert om andere zaken door te kunnen laten gaan. Maar die € 20 die ik misschien voor de mat had kunnen vragen is me minder waard dan die pan soep.

Zij dacht misschien dat ze me een pan soep gaf maar in werkelijkheid gaf ze mij tijd en energie. Vertaald in de punten volgens welke ik mijn leven moet indelen: 2 punten. 2 van de 6 die ik mag besteden op een dag.  Zodat ik iets anders kon gaan doen.

Ruilen kan veel fijner uitpakken dan gewoon geld verdienen, vinden jullie ook niet?

Vandaag op Welen Wee: IJsselmeer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...