vrijdag 10 februari 2012

Prijzen noteren

Ken jij de prijzen van de artikelen die je koopt? Vooral met boodschappen doen is het prettig als je de prijzen op een briefje bij je hebt. Zo zie je meteen of iets een aanbieding is of een verkapte prijsverhoging. Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij eigenlijk heel weinig in de aanbieding kopen. Ik koop geen voorverpakte lekkernijen, snoepgoed, namaaketenswaren in leuke reclameverpakking of artikelen met een gezondheidsclaim die "nu een probeerprijs hebben". De spullen die wij kopen zijn eigenlijk nooit in de aanbieding. Ooit wel eens de biologische roomboter of melk in de aanbieding gezien? Gedroogde kikkererwten of linzen? Nog nooit meegemaakt. Ook doen wij nooit mee met spaar- en zegelacties, levert eigenlijk alleen maar troep op waar we niet op zitten te wachten. De grootste voordeeltjes die wij behalen is eigenlijk van het niet kopen van een heleboel nutteloze voorverpakte dingen.

Wasmiddelen en drogisterij-artikelen zijn wel regelmatig in de aanbieding maar laat ik dat nou net  ook vrijwel niet kopen. Wasmiddel maak ik zelf en ik was me met dezelfde zeep waarmee ik het wasmiddel maak. Wasverzachter doe ik niet aan, daar gebruik ik azijn voor. Ik vraag me dan ook wel eens af wat andere mensen dan allemaal kopen als ik lees dat ze een budget voor drogisterij-artikelen hebben van soms wel € 80 in de maand (behalve als je een kleine poepfabriek in huis hebt natuurlijk die luiers verslindt). 

Gelukkig is wel regelmatig het biologische vlees in de aanbieding dus dat kopen we dan meteen groter in. En af en toe toiletpapier, bier, wijn. Maar verder eigenlijk niet. Waarom noteer ik dan wel de prijzen? Om te weten wat ik aan iets uitgeef en om bij mezelf te checken of ik het dat waard vind. Zo ging een half jaar geleden de prijs van 'onze koffie' omhoog met meer dan € 0,50. Dat werd me te gortig. We stapten over op een ander merk. Niet lekker. Koffiebonen geprobeerd. Ook niet echt beter en zeker niet goedkoper. Afijn, na 3 maanden ongemakkelijk uitproberen en 'koffieleed' pakten wij met een tevreden zucht de espresso-lavazza weer uit het schap en weten we dat we die 0,50 cent extra er wel voor over hebben. Maar met andere zaken is dat niet zo en vinden we wel een makkelijk en soms zelfs beter alternatief.

Prijzen bijhouden houdt me alert. Ook is het voor mij een controlemiddel om te bepalen of het boodschappenbudget nog realistisch is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...