vrijdag 20 januari 2012

Spontane uitgaven

Nog even voortbordurend op het thema budgetteren naar aanleiding van de volgende vraag van luxe of zuinig:


''Nog steeds vind ik het erg knap dat je dat inderdaad kan incalculeren. Maar hoe doe je dat als iemand spontaan iets wil geven, of nog beter je ziet iets in de winkel of je wil jezelf wat gunnen. Budgetteren is goed, en heel knap als je je eraan kan houden, maar je moet jezelf ook af en toe wat gunnen. Je kan dit inplannen ja, maar soms moet je zondigen door wat spontaan te kopen, je leeft immers ook maar 1x.

Als je het geld niet hebt, moet je natuurlijk extra opletten, maar het hoeven geen grote uitgave te zijn, het kan ook bijvoorbeeld een kroket uit de muur zijn.".


Allerseerst wil ik opmerkingen dat de spontaniteit zo groot zou moeten zijn als de inhoud van je portemonnee. Hoe groter het verschil tussen je inkomen en uitgaven, hoe groter de kans is dat je spontaan kunt zijn.

Met spontaniteit kun je 2 kanten op:
  1. Ook spontaniteit kun je budgetteren zonder vooraf te weten wát je met dit geld gaat doen. Elke maand neem ik een kostenpost onverwacht op in de begroting. Dat bedrag is meestal € 50. Niet zo groot dat we failliet gaan, maar voldoende om een spontane ingeving, een onverwacht cadeautje voor iemand of een onverwachte maar noodzakelijke kleinere uitgave te bekostigen.
  2. Spontane uitgaven worden ook vaak bekostigd uit de pretpot of restantenpot. Ik neem wekelijks het huishoudgeld op en wat overblijft wordt in de pretpot of restjespot gegooid. Daarmee bekostig ik onverwachte uitgaven zoals ineens besluiten naar de middagvoorstelling in de bioscoop te gaan, de boete van de bieb (over geld weggooien gesproken, schaam) of een bloemetje voor Oma.
Grotere spontane uitgaven worden hier besproken. Stel je weet dat je TV binnenkort aan vervanging toe is en je ziet een goede aanbieding. Dan hebben wij overleg en hakken vrij snel een knoop door. Die spontane uitgaven wordt dan van de buffer gehaald.

Sommigen zullen het benauwd krijgen van deze manier van budgetteren. Maar stel dát je uit nood grip moet krijgen op je uitgaven, dan is dit wel een hele effectieve methode. Heb je meer te besteden en is de nood minder hoog, dan is je te besteden ruimte ook hoger. Als je maar wel voor jezelf duidelijk hebt, wát die ruimte is.

En die kroket uit de muur? Getver daar moet ik echt niet aan denken. Maar stel dát ik in een vlaag van verstandsverbijstering een kroket uit de muur trek dan wordt dat gefinancierd door het boodschappengeld.

Vanmorgen stond de teller op 200.000 bezoekers! Ik heb het magische moment niet zelf meegemaakt, maar Bloem wist te melden dat zij bezoeker 200.001 was! Wil je nog meedoen aan de give away om dit te vieren? Je aanmelden kan tot en met zondag 22 januari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...