maandag 2 januari 2012

mijn antidoelen bericht

Veel medebloggers publiceren een doelenlijstje deze dagen. Niet één doel maar 52 doelen! Als ik dat lees stokt mijn adem en ga ik meteen hyperen. Lijstjes en ik, dat is een gevaarlijke combinatie. Als ik al op hol sla van het lezen van de doelen van een ander, kun je nagaan wat er gebeurt als ik zelf een lijst in elkaar knutsel.

Doelen zijn voor mij levende wezens die in mijn nek gaan hijgen du moment dat ik ze opschrijf. Waar voor een ander een doelenlijst een prettige inspiratiebron is, is voor mij zo'n lijst een kwelgeest met een zweep die me opjaagt om het te halen, koste wat kost. Ik geef het meteen toe: ik ben een overlever van dwangmatige en obsessieve trekjes. Het heeft heel wat therapiesessies gekost om Spaarcentje wat relaxter in het leven te doen staan en het schrappen van de doelenlijstjes was daar een belangrijke stap in.

Dat wil niet zeggen dat ik zwalkend door het leven ga, zonder plan of voornemens. Maar voornemens klinken zoveel zachter dan doelen, vinden jullie niet? Voornemens houden rekening met verzachtende omstandigheden, veranderende karakters, wisselende energie.

Daarom is ook dit jaar mijn voornemen weer heel simpel: mezelf in de hand houden. Daar kan ik alle kanten mee op:
Mezelf in de hand houden, op financieel gebied. Zodat hopelijk met kleine stapjes het huis verder kan worden opgeknapt en de buffer verder kan groeien.
Mezelf in de hand houden, op energieniveau. Hoe beter ik weet te doseren, hoe meer ik voor elkaar weet te krijgen.
Mezelf in de hand houden, op dromenniveau. Hoe meer ik me richt op het hier en nu, hoe beter ik me voel. Pluk de dag en met beide voeten op de grond staan is mijn recept om me goed en in balans te voelen.

Mijn voornemens zijn wat vaag. Des te beter. Hoe concreter mijn voornemen, hoe groter de kans dat ze mislukken (bij mij). Heb ik geleerd. Dit is in tegenspraak met wat elke coach of therapeut of levensbegeleider je zal vertellen. "Maak je doelen zo concreet mogelijk" zeggen ze. Maar voor mij werkt dat niet. Hoe concreter het doel, hoe meer ik het contact met mezelf verlies. Niet iedereen is in staat netjes zijn doelen af te werken. Sommigen veranderen  tijdens het afwerken van een doelenlijst in een op hol geslagen stier, zoals deze dame. Zelfkennis maakt mijn leven een stuk aangenamer, zo weet ik nu.

Ik wens jullie een goed 2012 toe waarin je bereikt wat je verlangt, of dat nu op een lijstje staat of niet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...