vrijdag 6 januari 2012

Financiële opvoeding: zakgeldcontract

Zakgeld
Per 1 januari jl. heeft Zoon zakgeldverhoging gekregen. Daaraan vooraf gingen onderhandelingen en besprekingen over de inhoud van het zakgeldcontract dat werd aangepast. Sinds 2 jaar zetten wij de afspraken op papier. Daar staat in wanneer het zakgeld wordt uitbetaald, de hoogte van het bedrag, wat er van moet worden betaald en wat wij van hem verwachten. Dit schept duidelijkheid en het geeft ons de kans het leren omgaan met geld redelijk gestructureerd aan te pakken.

Hoe deden we het vorig jaar:
Vorig jaar begon ik voor het eerst met Zoon geld te geven voor partijtjes van vriendjes. Hij kreeg aan het begin van het jaar een bedrag (€70,-) en daarmee moest hij het hele jaar zien uit te komen. Elke uitgave moest worden genoteerd. Dat is goed gelukt, hij is uitgekomen met het bedrag en hij genoot van de verantwoordelijkheid.

Meer uitdaging:
Dit jaar geven we hem een grotere uitdaging. Hij krijgt een hoger zakgeldbedrag en dat is inclusief geld om cadeautjes voor vriendjes en familie te kopen. Waar vorig jaar het bedrag dus in één keer werd overhandigd, krijgt hij het nu verdeeld over 52 weken. Zo wordt het wat spannender om uit te komen. Hij moet geld opzij gaan zetten en leren vooruit te kijken. Hij moet alle uitgaven en inkomsten gaan bijhouden in een kasboekje. Daar moet je niet zo veel van voorstellen: de inhoud van de spaarpot is op 1 januari geteld en wat er vanaf nu wordt bij gestopt of af gehaald wordt genoteerd. Eén keer per maand gaan we even met hem zitten om dit door te nemen en te tellen.

Het contract:

Ik krijg elke week op zaterdag mijn zakgeld. Ik krijg wekelijks: € 3,50.
Ik spreek met mijn ouders af dat ik van dit wekelijkse bedrag:

ü  € 1,50 opzij zet voor cadeaus voor partijtjes, verjaardagen oma’s  & opa, mijn ouders en een kerstcadeautje voor mijn ouders  (gemiddeld 5 euro per cadeau)
ü  € 0,50 opzij zet  om te sparen
ü    1,50 vrij mag  besteden

Ook spreken we af:
·         Dat ik geen geld leen als ik tekort kom
·         Dat ik over een grote uitgave minstens 3 dagen nadenk
·         Dat ik mijn uitgaven en inkomsten opschrijf in een schrift (kasboek)
·         Dat ik elke maand met mijn ouders mijn kasboek bespreek

Klusjes die van mij verwacht worden zijn:
ü  Kamer opruimen en afstoffen
ü  Vieze kleding in de wasmand
ü  Gedragen kleding opvouwen en terug in de kast
ü  Tafel dekken/afruimen
ü  Helpen met de vaatwasser in- en uitruimen
ü  Mijn eigen spullen die rondslingeren in het huis opruimen

Klusjes waarmee ik geld kan verdienen zijn:
ü  Auto wassen  (met mooi weer)
ü  Stofzuigen
ü  Helpen in de tuin
ü  Stoep sneeuwvrij maken (als d’r sneeuw is)
ü  En alles wat ik nog zelf kan bedenken
Hoeveel zakgeld:
Als je twijfelt over de hoogte van het zakgeld kun je de Nibud-norm aanhouden. Alleen ik ben van mening dat de hoogte niet zoveel zegt, het gaat er om wat je kind ervan moet betalen. Voor een kind van 9 jaar is de norm € 1,20 tot € 2,00. Wij zitten daar met € 3,50 ruim boven maar hij moet dus zelf cadeautjes voor familie en vriendjes kopen. Zijn beste vriend krijgt  €1,50 per week maar hoeft er helemaal niets van te betalen, anders dan wat hij voor zichzelf wil kopen. Dat is dus appels met peren vergelijken. Je kunt bij het bepalen van de hoogte van het bedrag beter uitgaan van wat jij wil bereiken met je kind. Hou dit ook in je achterhoofd tijdens onderhandelingen met je kind over het zakgeld en laat je niet overtuigen door argumenten dat 'die en die zo en zoveel krijgt'. Want het gaat niet om de hoogte van het bedrag maar wat er van betaald moet worden.

Potjes:
Ik werk sinds jaren met een volslagen voorwerelds potjessysteem dat heel goed werkt. Ik verdeel het cash huishoudgeld over allerlei potjes, voor mij is dat heel overzichtelijk. Zoon heeft dit systeem overgenomen en verdeelt zijn zakgeld ook over potjes. Zijn vrij te besteden bedrag verdeelt hij over een goede doelenpot, een potje waarmee hij spaart voor een horloge, een pot voor zijn abonnement op de Donald Duck Extra (betaalt hij zelf) en een pretpot. Zo maakt hij zijn spaardoelen visueel en dat werkt motiverend.

Zakgeld is leergeld:
Zie het geven van zakgeld aan je kind als leergeld. Geef hem de gelegenheid te oefenen en maak duidelijk wat je van hem verwacht. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter je kind kan omgaan met geld op een leeftijd dat er substantiele bedragen door zijn handen gaan.

Lees ook: kinderen leren omgaan met geld
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...