maandag 9 januari 2012

dat is nog eens een bedrag....

Vorige week meldde ik trots dat wij iets meer dan € 300 terugkregen van de energieleverancier. Gisteren was Zus hier en die ging voor de overtreffende trap. Zij kreeg maar liefst € 1600 terug! Nu is het appels met peren vergelijken want zij woont in een nieuw goed geïsoleerd huis en de energierekening bedraagt haar privéhuishouden én haar bedrijfsruimte (met sauna, stoomcabine en zwembad). Zij betaalt per maand dus heel veel. Maar toch. Zus is geen consuminderaar. Wel moet zij als ondernemer op de centjes letten, ook in haar branch is het crisis. Dus lette zij iets meer op, het zwembad werd minder verwarmd, de vloerverwarming stond alleen in de ochtend even aan (om nog uren na het uitzetten warmte af te geven), de verwarming in de privébadkamer stond niet meer de hele dag aan. En tjing, kassa! Zonder in te leveren op comfort komt de besparing je huis binnen vallen.

Nu wil zij graag een volgende stap maken. Waar zij binnen een paar minuten klaar is met douchen, staat de rest van het gezin lang onder de warme stralen. Ik rekende haar voor dat een minuut minder douchen op jaarbasis al € 25 scheelt.

En zo zijn er meer tips te bedenken voor snel en makkelijk resultaat:
  • Ventileer je huis goed. Wist je dat er in een huis dagelijks 10 liter vocht bijkomt door de bewoners, planten en dieren. Dit moet worden afgevoerd. Goed ventileren maakt de lucht droger in huis en dit is makkelijker en sneller te verwarmen (en voorkomt schimmelvorming)
  • Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen uit
  • Wen jezelf er aan de verwarming een graad lager te zetten. Ben je gewend aan 20 graden? Zet hem op 19 graden en trek een warme trui aan. Leg op de bank een lekker warm plaid.
Besparen op energie wordt niet alleen bereikt te worden door een gedragsverandering. Je kunt ook besparen door te investeren in het isoleren van je woning. Dan verdien je de besparingen pas over een langere periode terug. Maar ook als je geen geld hebt om een flinke isolatieronde te doen, dan kun je vast wel van een oud dekbedhoes of een oude deken een gordijn maken dat de tocht bij de voordeur tegenhoudt. En als je elke keer bij het boodschappen doen een led-lamp koopt en zo langzaam alle lampen in je huis vervangt voor energiezuinige, vallen de kosten ook mee.

Kijk hier voor meer tips.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...