zaterdag 14 januari 2012

Daar breekt mijn klomp van.....

Momenteel geven wij Buurkat van Buurman en Buurvrouw rechts-van-ons te eten. Dat doen wij graag. Het is een hele lieve speelse kater die ons elke dag tegemoet huppelt, blij met de aandacht en het eten. Het enige minpunt is onze kater Moos die een zo jaloerse aanleg heeft dat wij nu zo veel mogelijk het eten voeren stiekem moeten doen. Loopt het ´vreemdgaan´ al te veel in de gaten, dan zou het zomaar kunnen dat Moos overgaat tot echte guerillatactieken. Buurpoes van Buurman en Buurvrouw links-van-ons heeft nog de littekens op haar zieltje zitten van toen wij haar afgelopen zomer eten gaven.

Mocht je denken dat dit stukje over katten gaat, niets is minder waar. De eerste dagen van het eten geven werd verzorgd door Schatje en Zoon omdat mijn lichaam nogal wat zwabberneigingen vertoonde en de wereld er vanaf de bank het beste uitzag. Na een paar dagen weer wat opgeknapt, ging ik dan met de sleutel en goede zin naar Buurkat toe. Ik liep een paar stappen het huis in en dacht: 'wat klopt hier niet'.

Een overweldigende warme deken daalde op mij neer. Buurmensjes hadden de verwarming aan laten staan, op 23 graden! Het was Schatje niet opgevallen zei hij later, maar deze zeurpiet merkt dat natuurlijk onmiddelijk. Er zijn mensen die de verwarming aanhouden als ze op vakantie gaan, omdat het dan zo lekker warm is bij thuiskomst. De buren van Oma doen dat ook. Ik kan natuurlijk niet zeker weten of dit het geval is bij mijn buren. Maar ze blinken over het algemeen niet echt uit in bewust in het leven staan en nadenken over verspilling, gezondheid en milieu.

Ik heb de thermostaat op 15 graden gezet. Voordat ze thuiskomen over ruim drie weken, zet ik hem wel weer iets hoger. Nu twijfel ik of er ik iets van moet zeggen. Zou ik een grapje kunnen maken, dat ik ze veel geld heb bespaard door de thermostaat laag te draaien? Om er zo achter te komen dat ze het vergeten waren? Of zou het bewuste opzet zijn van ze en zit ik voor ik het weet in een verhitte discussie over het milieu, geld en verspilling en verpest zo het ontspannen vakantiegevoel van deze mensen.....?

Ik wil niemand voor het hoofd stoten en niet belerend overkomen. Met preken bereik je doorgaans weinig is mijn ervaring inmiddels. Wat zouden jullie doen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...