zaterdag 7 januari 2012

Biologisch binnen handbereik

Vandaag was ik even bij de buren en we spraken over gezond leven en eten. Ze vroegen aan mij hoe het toch kon dat wij al het eten biologisch kopen terwijl wij veel minder inkomen hebben dan vroeger. Toen ik ze vertelde dat wij minder uitgeven dan voorheen aan eten terwijl nu alles biologisch wordt gekocht, werd ik zeer sceptisch aangekeken.

Het is een onuitroeibaar vooroordeel lijkt wel. Volledig overgaan op biologisch boodschappen doen is voor veel mensen hetzelfde als 2 keer zoveel kwijt zijn aan eten. Maar dat klopt niet. Misschien wél als je de gewone artikelen die je altijd kocht één op één vervangt voor een biologisch product. Maar zo werkt het niet. Naarmate ik meer en meer thuis raakte in de biowereld, ben ik minder en soberder gaan kopen en koken. Dat wil niet zeggen dat we minder lekker eten, integendeel. Maar bewerkte producten koop ik vrijwel niet meer. Niet omdat het biologische alternatief te duur is maar vooral omdat ik gewoon liever geen bewerkte producten meer koop. En waarom zou ik tortilla's kopen, als ik ze net zo makkelijk zelf maak, of brood of jam.

"Daar hebben wij echt geen geld voor hoor, voor biologisch eten"  vertelde de buurvrouw terwijl ze een shaggie draaide en ik zicht had op haar aanrecht vol met flesjes van c.alvé, sauzen in potjes en pakjes met kruiden maar:
  • als je je zelf aanwent om niet meer die pakjes en zakjes vol met geur-,kleur- en smaakstoffen te kopen en investeert in een goede voorraad kruiden, dan ligt het hele smaakpalet waar je maar trek in hebt,  binnen handbereik
  • door groenten te kopen van het seizoen, bespaar je veel geld
  • door geen afbakstokbrood of pistolets te kopen maar je eigen luxe broodjes te bakken in het weekend bespaar je geld. Ik bak elk weekend een heerlijk vers brood dat zó klaar is. De ene keer doe ik er verse kruiden en kaas door, dan weer knoflook en olijven, en het smaakt altijd goed en zeker veel beter dan de voorgebakken broden uit de supermarkt en véél goedkoper dan de biologische afbakbroden in de reformwinkel
  • door minder te kopen dan je nodig hebt, gooi je ook minder weg.
  • door een weekmenu te maken, combineer je slim en gooi je als vanzelf ook minder weg
  • door te koken met wat voorhanden is in plaats van met waar je trek in hebt, spaar je ook veel geld uit
  • door boodschappen te doen met cash geld, overschrijd je minder snel je budget en ga je misschien sneller op zoek naar een (goedkoper) alternatief
  • door internet af te zoeken vind je ook goedkope aanbieders van biologisch eten.
Ik bak mijn eigen brood, we eten gemiddeld 3 keer per week vlees en de rest vegetarisch en we maken  beleg (tonijnsalade, humus) en tussendoortjes/lekkernijen zoveel mogelijk zelf. Zo beperken we de kosten. Het allerbelangrijkste is dat je niet klakkeloos inkoopt maar een plan maakt. Daarmee bedoel ik niet alleen een weekmenu maar ook een plan wanneer je wat maakt. Dat je daar geen tijd voor hebt, hoeft geen belemmering te zijn. Ik beschik over buitensporig weinig energie en doe het ook allemaal maar in etappes dus niet allemaal tegelijk. Dus de ene week maak ik chocopasta (5 minuten werk), of een lekker tussendoortje voor Zoon om mee naar school te nemen (havermoutkoekjes, muffins) die ik maak in grote hoeveelheden en invries. En de volgende keer bak ik bijvoorbeeld een stapel pitabroodjes of maak ik jam van fruit dat voorradig is.

Niet iedereen is een keukenprinses, dat besef ik me. Maar door je focus te verleggen van koken met pakjes en zakjes naar puur en zelf bereid en gekruid, ga je veel geld besparen. Dat je kunt besteden aan biologische ingrediënten. Want ook ik heb geen geld voor een biologisch zuurdesembrood van €3,50 (dat kost het hier in de plaatselijke reformwinkel). Maar voor hetzelfde bedrag koop ik 1kilo biologisch meel waar ik 2 broden van bak.

Consuminderen en duurzaam biologisch leven hoeft elkaar niet te bijten. Je komt daar waar je wilt zijn door de eerste stap te nemen. Ook al is het een babystapje, wat maakt het uit. Gun jezelf de tijd om te wennen. Bedenk wat je het belangrijkste vindt. Zo zijn wij eerst begonnen met het kopen van biologisch vlees. Toen volgden de groenten en zo werd het langzaam aan steeds meer. Dat is een proces van bijna 2 jaar geweest, in een tempo dat bij ons pastte. Als je mij 2 jaar geleden had gevraagd of ik me kon veroorloven om volledig biologisch inkopen te doen, had ik je gezegd dat dit helaas buiten ons financiële bereik lag.  Wist ik veel......... het is niet zozeer een kwestie van budget, maar van het maken van slimme keuzes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...