donderdag 22 december 2011

Schrijf-een-dagelijks-stukje-reces

Meerdere bloggers houden een pauze heb ik zo hier en daar gelezen en daar sluit ik me bij aan. De koek is even op bij mij, ik ben toe aan wat opladen. Ik dompel me de komende tijd onder in het gezelschap van Zoon, die vandaag al voor het laatst naar school is en Schatje die ook lekker veel vrij is. Even afkicken van de computer zal me goed doen.

Koken doen we natuurlijk wel, het is tenslotte een schrijf-een-dagelijks-stukje-reces en geen kookreces, dus wellicht dat ik wel af en toe een recept plaats op Spaarcentje kookt.

Ik wens iedereen fijne dagen, geef niet te veel geld uit en tot in het nieuwe jaar!

woensdag 21 december 2011

Armoede in Nederland: Voedselbank

Inmiddels kunnen we er er echt niet meer om heen, wát Rutte ook beweert over armoede. Steeds meer mensen hebben steeds meer moeite het hoofd boven water te houden. Door de werkeloosheid en de recessie én het wegvallen van subsidies en regelingen, rugzakjes voor kinderen,het onbetaalbaar worden van de zorgverzekering, zullen steeds meer toch al moeilijke leefsituaties escaleren, met alle gevolgen van dien.

Gisteren plaatste De Volkskrant een artikel over een interkerkelijk inloophuis in Lelystad, dat fungeert als vraagbaak voor mensen die in financiële problemen zitten, en soms zelfs als gelduitdeler omdat sommigen letterlijk met envelopjes met inhoud de deur weer uit lopen, zodat ze de week kunnen uitzingen. Ook kunnen mensen er voor hele zachte prijsjes kleding lopen.

De school van Zoon hield deze week een inzamelactie voor de Voedselbank. Alle kinderen zijn opgeroepen om speelgoed mee te nemen waar ze afstand van willen doen ten gunste van kinderen wiens ouders bij de Voedselbank komen. Jarige kinderen ontvangen dan een cadeau van de Voedselbank. Het cadeautje moest ingepakt zijn en voorzien van een etiket met gegevens over of het pakje voor een jongen of een meisje is en voor welke leeftijd. Dus Zoon vertrok goedgemutst naar school met 8 ingepakte cadeautjes voor 'de arme kinderen'.

Op zich vind ik het prachtig, deze initiatieven. Maar ze springen in het gat dat de overheid bewust achterlaat. Het is treurig dat mensen die het hoofd niet boven water kunnen houden, afhankelijk zijn van de initiatieven van vrijwilligers. En ook voor de organisatoren van de Voedselbanken zelf is het moeilijk altijd maar afhankelijk te zijn van de ondersteuning van vrijwilligers. Nooit zeker te weten of er voldoende binnen komt voor de  55.000 gezinnen (dit aantal wordt genoemd op de overkoepelende site.) is natuurlijk niet prettig. Want de vraag er naar blijft groeien.


Het zou veel beter geregeld kunnen worden, de Voedselbanken hebben dat zelf aangegeven bij de regering. Er bestaat een Europees Voedselhulprogramma voor alle lidstaten van de unie. "Dit jaar wordt voedsel ter waarde van 500 miljoen euro verdeeld onder de 20 (van de 27) lidstaten die zich daarvoor hebben aangemeld. Nederland is daar niet bij! 18 miljoen burgers uit de 20 landen ontvangen bijvoorbeeld groente, fruit, granen, aardappels, rijst, pasta en peulvruchten, zuivel, vlees, vis, vetten en olie. Op de eindproducten van dit hulpprogramma wordt duidelijk aangegeven dat ze gratis zijn en afkomstig van de Europese Unie. Dit voedsel kost ook Nederland als land niets extra’s. Als Nederland wel zou meedoen, kunnen deze producten door de voedselbanken worden verdeeld."

Dit lijkt me voor de Voedselbanken een constructievere oplossing, want minder afhankelijkheid van anderen. Helaas ziet de overheid dit anders en werd dit het verzoek om deze voedselhulp ook voor Nederland te accepteren, afgewezen. Gelukkig volgt er binnenkort een kamerdebat over dit onderwerp en kan het nog positief uitpakken. Het is toch vreemd dat Nederland voedselhulp afwijst, terwijl ze wél meebetaalt aan dit internationale voedselhulpprogramma en er overduidelijk veel Nederlandse burgers zijn voor wie dit noodzaak is.

Tot die tijd moet de Voedselbank het hebben van vrijwilligers, giften, mensen die bereid zijn anderen te laten delen. Veel supermarkten houden in deze feestperiode een actie, dan kun je spullen die je zojuist in de winkel hebt gekocht, doneren. Ben je zelf aan het inslaan, hou dan als je in de gelegenheid bent rekening met anderen. Gun een ander wat voor jou misschien vanzelfsprekend is: iets lekkers en extra's tijdens de feestdagen.

Je kunt ook geld doneren aan de Voedselbank (eenmalig of jaarlijks). Want voedsel inzamelen kost veel tijd, geld, ruimte, mankracht en iemand moet die rekening betalen: doneren?

dinsdag 20 december 2011

Spaarcentje consumindertips: Kerstverlichting

Deze tip komt natuurlijk als mosterd na de maaltijd, maar noteer hem gewoon in je agenda voor volgend jaar:

tip 15: Vervang je kerstboomverlichting voor verlichting met led-lampjes. Dat scheelt enorm in het energieverbruik.

Ik had hier niet aan gedacht tot ik een mail ontving van Milieucentraal maar natuurlijk is dit zonneklaar. Alleen de boom is nu al opgetuigd - en naalden aan het verliezen ;-( - en ik geloof niet dat ik iemand uit het gezin kan porren (mezelf ook niet) om hem weer af te tuigen, naar de winkel te rennen, energiezuinige verlichting te kopen, terug naar huis te sjezen en de boom weer op te tuigen. Ik weet het, ik moet me diep schamen maar volgend jaar beloof ik beterschap....

Volgens Milieucentraal verbruikt gewone kerstboomverlichting 10 tot 20 watt en led-verlichting 1 tot 2 watt. Dat scheelt nogal! Toen ik gisteren de wekelijkse meterstanden noteerde, was het goed te merken dat we hier een kerstboom hebben staan. En dat terwijl de verlichting alleen in de avond aan gaat en ook ter vervanging van een andere lamp. En dan toch nog meer energie verbruiken.....

Lees hier meer tips over het beperken van de energierekening rond de feestdagen.

Natuurlijk is deze tip breder te trekken: het loont de moeite om alle verlichting in en rond het huis te vervangen voor led-verlichting/spaarlampen.

Mijn tip aan milieucentraal: verstuur een dergelijke waarschuwing vlak na het Sinterklaasfeest, dat is immers hét moment dat mensen de zolder opklimmen op zoek naar de verlichting ;-)

Meer tips van Spaarcentje lezen?

maandag 19 december 2011

Kerstmenu in etappes

Kerstmis vieren we bescheiden. Ik heb een verbod van Schatje gekregen om veel te doen (lees 3 dagen in de keuken staan voor een kerstdiner) dus kozen we voor een makkelijke oplossing, die past bij onze omstandigheden.  We vieren het met een familiekerstlunch op Eerste Kerstdag. Schatje maakt pompoentaart, Schoonouders nemen een toet mee en 'iets met kip' en Oma heeft ingetekend voor soep en een salade.

Bezoek van een paar uur 'kost' me net zo veel punten als dat ik uit mag geven op een dag, dus ervoor, erna en ook tijdens moet ik rusten. Toch lever ik ook een kleine bijdrage aan het eten, maar dan in etappes en in de week vooraf. Ik maak wat broden, doe dat in de vriezer en op de dag zelf kan Schatje dat ontdooien en afbakken. Zo maakten Zoon en ik gisteren voor het kerstontbijt heerlijke sterbroodjes naar dit recept  maar dan wel iets aangepast omdat ik geen gist mag, ik geen anijs in huis had en ook geen honing gebruik. In plaats daarvan gebruikte ik stevia, bakpoeder en kardamom en kaneel, ook lekker! Onze broodjes zagen er niet zo mooi uit zoals op het plaatje van Levine, maar ik durf te beweren dat ze net zo lekker zijn! En het was leuk om het zo samen met Zoon te maken.

Deze week maak ik ook nog een knoflookbrood, misschien met basilicum en wat geitenkaas en ook zag ik heerlijke prosciutto en salie cakejes bij de Glazen Vork voorbij komen, die in een hertaling van Spaarcentje spekmuffins met salie kunnen worden. Ik heb nog spek in de vriezer en salie staat in de tuin, dus hoe moeilijk kan het zijn?

Zo hoeft kerstmis geen dure grap te worden. Pas het menu aan, aan je kookcapaciteiten, de tijd die je hebt en de inhoud van je portemonnee. Bezwijk niet voor de verleiding al die belachelijk dure hapjes kant en klaar te kopen. Dat zit vol met rommel die niet in eten thuis hoort en is schreeuwend duur. Bedenk wat Kerstmis voor jou betekent. Op de manier zoals wij het doen (de familie op één dag en iedereen neemt iets mee) is goed te behappen, financieel en qua energie. De tweede dag doen we niets speciaals, misschien bakken we pannekoeken of maken we een pizza, dat bedenken we op de dag zelf wel.

zondag 18 december 2011

Zondagochtend

De zakken walnoten en hazelnoten die we half oktober uit Frankrijk meenamen, hebben we bij thuiskomt omgekieperd en in grote bakken gedaan, om ze te laten drogen. Ik had het gevoel dat het niet goed zou komen en liet het maar versloffen. Vooral ook omdat ik opzag tegen het kraakwerk. Maar dat kan natuurlijk gedelegeerd worden en nu staat Zoon lekker te rammen met een stamper in een vijzel, roepend dat dit hem een goed gevoel geeft.  De walnoten die het gekraak hebben doorstaan, zien er goed uit. Ik denk dat dit al met al toch een hele grote bak eetbare noten oplevert, die we zo van de grond hebben geraapt in het herfstige Normandië
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...