zaterdag 10 december 2011

Consuminderen met energie

Sinds 2 weken bestaan mijn dagen uit hapjes van 30 minuten die allemaal aan punten worden gekoppeld. Douchen kost 3 punten. Zoon van school halen ook. Een blogje schrijven? Dat is dan 1 punt. Gelukkig kan ik ook punten terugverdienen. Een uurtje liggen, lezen, rusten: -2. Mijn 'besteedbaar inkomen' per dag is 11,5 punt.  De basisdingen die ik doe (douchen, koken, 3 keer eten, gepland rusten, Zoon naar bed brengen) kosten me ongeveer 6 punten per dag. Tel maar na hoeveel marge ik heb.

Waar ik het over heb? Ik word met behulp van een ergotherapeut (komt aan huis, kost me 6 punten) getraind in het omgaan met de activiteitenweger. Op basis van door mij ingevulde tijdschrijflijsten met een normering van of iets ontspannen, licht, gemiddeld of zwaar is, zijn we gekomen tot een gemiddelde belastbaarheid per dag van 11,5 punt. De bedoeling is dat ik aan het begin van de week een weekplanning maak zodat ik activiteiten kan doseren en netjes over de dagen kan verdelen. Zo kan ik niet meer over grenzen gaan.

Deze methode wordt gebruikt in diverse revalidatiecentra met patiënten die pijnklachten hebben of door neurologische aandoeningen niet goed kunnen overzien hoe ze hun belastbaarheid kunnen verdelen over de dag. En dus ook bij ME-patiënten die te maken hebben met chronische pijn en vermoeidheid en overprikkeld zijn.

Ik mag niet boven de 11,5 punt uitkomen, eronder mag wel. Zo forceer ik dus niet meer mijn belastbaarheid en zou mijn lijf meer de kans moeten krijgen om te herstellen. Want hoe weinig ik ook doe, ik leef voortdurend op de rand van uitputting. De drang en wens om te doen is zó groot, dat ik soms 2 dagen niet douche om wel brood te kunnen bakken. Zo graag wil ik iets maken, doen, scheppen, het gevoel hebben van 'dat heb ik toch maar mooi voor mekaar gekregen'. Maar dat schiet natuurlijk niet op zo. Hoe lekker dat zelfgebakken broodje ook smaakt, persoonlijke verzorging zou daar niet voor  moeten wijken.

Dacht ik dat ik al goed was in doseren, de praktijk en het bewijs van de eerder door mij ingevulde tijdlijsten laat iets heel anders zien. De behaalde dagpunten variëren van 4, tot 15, tot 24. Zo zie je maar dat gevoel iets anders zegt dan meten. Meten is weten.

Gaat er al een bel bij jullie rinkelen? Deze methode is net consuminderen. Gewoon je uitgaven en inkomsten bijhouden en zien waar de pijn zit. Heel overzichtelijk en makkelijk te begrijpen, niet altijd leuk, wel noodzakelijk. Consuminderen is mij heel goed afgegaan, dit kan ik vast ook!

Naschrift: begin 2012 ben ik van 11,5 naar 6 punten gegaan. Ondanks dat ik het toegestane aantal punten niet overschreed ging ik in rap tempo achteruit en moesten we de punten herzien.

vrijdag 9 december 2011

Consumindertips van Spaarcentje

Tip 14:
Vergelijk jezelf niet met anderen. Vaar je eigen koers.

Veel aankopen worden ingegeven door impulsen van buitenaf. Door wat je op reclame ziet. Door wat je kind vertelt over wat klasgenootjes van de Sint hebben gekregen. Door de opmerking die iemand tegen je maakt en die in je hoofd blijft spoken. Door wat je ziet bij een ander thuis.

We zijn allemaal van tijd tot tijd onzeker of ontevreden over hoe we 'het' doen (wat 'het' dan ook mag zijn) en kijken naar anderen voor bevestiging. Stop in plaats daarvan eens meer tijd in jezelf. Investeer in de dingen die je de moeite waard vindt. Wéét wat je de moeite waard vind. En ga daarnaar leven.

Laat je door anderen inspireren en niet dicteren. Dat scheelt veel geld.

Meer consumindertips van Spaarcentje lezen?

donderdag 8 december 2011

Armoede

We worden steeds armer in Nederland volgens het nieuws in de krant en op TV gisteren alhoewel armoede volgens Rutte niet bestaat. Ik zie ook weinig armoede om mij heen maar ik val als onderdeel van een gezin met 1,5 inkomen buiten de risicogroep, die is vooral te vinden onder één-oudergezinnen, alleenstaanden, kleine zelfstandigen. Natuurlijk is het zo dat mensen blijkbaar vriendschap zoeken met 'gelijken', maar je komt toch echt wel alle lagen van de bevolking tegen alleen al door de omgang met klasgenoten van je kind. Maar ook daar zie ik weinig armoe. Dat betekent niet dat het er niet is.

Armoe in de strakke zin gedefinieerd betekent 'niet kunnen voorzien in je basisbehoeften'. Zoals bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, je huis kunnen verwarmen of gevarieerd of voldoende kunnen eten. Toch denk ik dat je de definitie breder moet trekken. Wat de grens van armoe is wordt toch veeleer bepaald door de levensstandaard in de maatschappij. Ik denk dat veel mensen het met mij eens zijn dat een mobiel of een computer geen 1e basisbehoeften zijn, maar nog steeds luxe (los van het sociale aspect en ook al zou ik zelf niet moeten denken aan een computerloos bestaan als aan huis gekluisterde arbeidsongeschikte....). En al 10 jaar niet op vakantie kunnen gaan (zoals gisteren in De Volkskrant werd genoemd als voorbeeld van armoe) valt voor mij ook niet onder armoe.

Wat voor mij wél onder armoede valt, is je kind niet naar een partijtje sturen omdat je geen geld voor het cadeautje hebt, als jouw gebrek aan geld gaat leiden tot een sociaal isolement. Dan kun je nog een dak boven je hoofd hebben, of wel eten hebben, je wordt ernstig belemmert in een grote levensbehoefte, namelijk mee kunnen doen in de samenleving, sociale interactie.

Armoede brengt ook schaamte met zich mee. Wij, de consuminderaars hier in blogland hebben onze mond vol over 'met minder kunnen leven'. Uit overtuiging, uit groene behoeften, door een terugval in inkomsten, uit drang naar zero waste....wij hebben een keus en verkondigen die luidkeels. Mensen die in armoede leven hebben die keus niet. Die kunnen zich niet meer goed verzekeren en blijven dan maar weg bij de tandarts. Die kunnen de wasmachine niet vervangen als hij kapot gaat, ook niet voor een goedkoop 2ehandsje.

Armoede is het ontbreken van een vangnet, sociaal of financieel en niet bij machte zijn daar uit te komen omdat het niet wordt gezien, de verzorgingsstaat wordt uitgehold en er een taboe op rust. Armoede bestaat ook al zegt Rutte van niet. Het is maar net van welke kant je het wenst te bekijken.

woensdag 7 december 2011

Verjaardag

1 jaar Spaarcentje
98 volgers
284 berichten
bijna 160.000 pageviews
1556 reacties van lezers
en vele persoonlijke mailtjes van lezers met vragen, opmerkingen, lieve woorden, hartekreten

Dit alles heeft mij bijzonder geraakt. Het schrijven van dit blog opent een wereld in mij en buiten mij  waar ik bijzonder van geniet. Het schrijven is mijn verslag geworden van een bewustwording. Van groeien in consuminderen. Van ruimte scheppen waar ik eerst de ruimte niet kon voelen. En van bewustwording van wat ik echt belangrijk vind, zoals 'groen doen, ook met minder poen'.

Dank voor alle motiverende contacten en reacties. Op naar de 2e verjaardag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...