zaterdag 3 december 2011

Het herstel van Smoes

Nog één keer een update over Smoes. Hij 'doet' het weer. Hij speelt, spint, poept, slaapt en eet als de beste. Met veel klagelijke miauwtjes maakt hij ons duidelijk dat zijn leven verre van perfect is. Hij mag namelijk nog niet naar buiten. Dat duurt nog een paar dagen.

hier 1 dag na de operatie
Het leed dat ons in de spaarpot raakte is door ons alweer vergeten. Waar het omgaat is dat hij weer op zijn eigen enthousiaste manier weer rondrent, staart in de lucht en soms een grote dut doet, lekker tegen iemand aanliggend.
mmm oogjes dicht ligt lekkerder
Mijn grote angst was dat hij hierdoor weer schuw zou worden, maar het tegendeel blijkt waar. Hij ligt gewoon weer elke nacht op het voeteneind. Als de wekker gaat, springt hij op degene die er het meest wakker uitziet en gaat enthousiast staan prakken. Alsof er niets gebeurd is...

Het hebben van een huisdier kost geld. Niet alleen de dagelijkse verzorging en het  'onderhoud' zoals de jaarlijkse enting, vlooien- en wormenbestrijding maar ook de pech die je met je huisdier hebt moet je kunnen betalen. Je kunt natuurlijk een huisdieren-zorgverzekering nemen. Dat werkt volgens hetzelfde principe als bij mensen: je kunt een basisverzekering nemen met daar bovenop een aanvullende verzekering. Voor gemiddeld  €10 per maand is je kat verzekerd tegen rampspoed en onverwachte operaties alsmede medicijn gebruik bij chronische of kortdurende aandoeningen. Als je bereid bent daarbovenop nog eens € 5 te betalen, krijg je ook de jaarlijkse vaccinaties terug. Je betaalt vaak wel meer naarmate je kat ouder is op het moment van aanmelden en dus meer risico op aandoeningen loopt.

Wat bij ons beter werkt is het volgende. Wij hebben een reserveringsrekening voor periodieke lasten die niet maandelijks terugkomen. Hierop storten wij € 180 per maand. Dit bedrag is gebaseerd op alle periodieke lasten die in ons huishouden voorbij komen zoals ANWB lidmaatschap, bibliotheekkaart, cadeaus voor het gezin en de familie en dus ook voor de katten. Wij hebben 2 katten die jaarlijks een prik krijgen en regelmatig vlooien- en wormenpipetjes toegediend krijgen. Omgerekend is dat € 10 per maand. Zodra de oproep van de dierenarts komt, gaan we want er is altijd geld voor.

De operatie van € 460 kwam natuurlijk onverwacht en daarvoor spraken we de buffer aan, die precies daarvoor bedoeld is. Wij zijn dus onze eigen zorgverzekeraar, ook met katten.

vrijdag 2 december 2011

Vervolg kosten van een studie

Gisteren leidde mijn blog over de kosten van een studie tot een leuke mailwisseling met de Student waar ik het over had. Mocht je pas vandaag inhaken: eergisteren riep ik dat een studerend kind € 25.000 kost (verspreid over 4 jaar) en daar werd op gereageerd vanuit alle hoeken, waaronder ook een echte student die stelde dat het allemaal reuze meevalt en hooguit € 15.000 te moeten bijdragen aan haar studie.

Getriggerd door haar verhaal ging ik opnieuw rekenen en ik kwam op een groot verschil (in beleving) uit. Ik vroeg me af of zij wel alle kosten had doorberekend, bijvoorbeeld de was doen, reiskosten, het afsluiten van verzekeringen, etcetera.  Ook hier kwamen weer reacties op. Ik ben me gaan realiseren dat ik zaken er bij reken die anderen niet meetellen, omdat ze vinden dat de kosten voor de student zelf zijn, zoals kosten voor uitgaan, kleding, een mobiel. Heel interessant om dat te lezen want het brengt een heel proces bij mij op gang. Het gaat er niet alleen om wát de totaalkosten zijn van een studie maar ook hoe de lasten verdeeld worden tussen de ouders en het studerende kind. Financiële opvoeding is natuurlijk ook het kind zelf de verantwoordelijkheid laten nemen, dat roep ik voortdurend maar vergeet ik blijkbaar ook zo weer. Als ik iets lees uit de berichten die ik heb ontvangen dan is het dat kinderen die van alles toegestopt krijgen misschien zich te veel als kind blijven gedragen en dat er niets mis mee is om het kind zelf gedeeltelijk voor de studie te laten betalen, het is een investering in de eigen toekomst.

Student mailde mij een openhartige mail waarin zij tot in details uitlegt hoe haar financiële plaatje eruit ziet. Voor mij heel interessant om te lezen en het heeft zeker gemaakt dat ik nu anders tegen de hele kwestie aankijk. Veel kosten waarvan ik dacht dat zij die niet meerekende, worden wel degelijk begroot. Ze woont op kamers en de huur is inclusief energie e.d. Er staat een wasmachine die ze kan gebruiken. Reiskosten maakt ze niet. Ze heeft daadwerkelijk een boodschappenbudget van 20 euro per week en eet daar 5 dagen in de week van (en in het weekend bij haar ouders). Bellen doet ze minimaal, bij voorkeur via Skype. De inrichting en verhuizing zijn ook met minimale kosten gegaan, veel kreeg ze van familie en voor veel andere zaken is gewoon netjes gespaard. De financiële ondersteuning van haar ouders bestaat uit het betalen van het collegegeld. Verder betaalt ze dus alles zelf (kamerhuur, boeken, huishoudgeld) van de beurs voor uitwonende studenten en het inkomen van haar bijbaan.
Voor wie het leuk vindt, hier is haar totaalplaatje, wat voor mij dus behoorlijk verhelderend is.
Tabel van uitwonende student
  In  Uit In (nibudnorm) Uit (nibudnorm)
Basisbeurs 266   266  
Loon Ca. 315 (wisselt elke maand, maar dit is wel minimum)      
Zorgtoeslag 70   70  
Zorgverzekering   90   90
Huur   280   308
Eten   100   231
Inboedelverzekering   3   5
Aansprak.verz.   -   5
Boeken   20 (max. 250 euro op jaarbasis)    37
Vervoer   0   82
Kleding, stappen, cadeaus, etc.   100-200   111 + 102
Laptop   (zelf voor gespaard voor aanvang studie)   25
Collegegeld   door ouders betaald    143 (*) 
Kosten internet/mobiel   >18 (8.30 voor internet, ca. 10 euro pp per maand)   100
Totaal: Ca. 650  610-710 336 883

Door alle input die ik heb gekregen, verandert ons spaarplan zeker. Ik ga wel gewoon door met sparen (kan het niet laten) maar wát daarvan daadwerkelijk naar Zoon gaat, zal worden afgestemd op zijn plannen. Ook ben ik me ervan bewust geworden dat ik best wat eigen initiatief mag verwachten, zeker als we hem zoals nu al jaren voorbereiden door hem doordacht te leren met geld om te gaan.

Zoals ik schreef naar Student:
"ik bewonder het feit dat je al je uitgaven en inkomsten zo goed op een rij hebt. Je klinkt als een volwassene met goed grip op haar leven. Ik zou willen dat ik zo verstandig was geweest toen ik studeerde. Ik gaf geen sloten geld uit aan kleding of zo maar ik heb wel 6 jaar lang intensief Amsterdam ontdekt en dat heeft me enorm afgeleid.

Ik probeer Zoon financiele alertheid bij te brengen, onder meer door hem te leren om te laten gaan met zijn zakgeld door te verwachten dat hij daar bepaalde dingen van betaalt en van uitkomt. Dat is feitelijk leergeld. Ik hoop dat hij als hij studeert op dezelfde volwassen manier als jij dat doet tegen geld kan aankijken. Maar ik besef me door jouw reactie dat ik misschien ook te beschermend ben. Ik zal hem (zeker tegen die tijd) moeten loslaten en vertrouwen op de keuzes die hij maakt."


Zo, en hiermee sluit ik dossier "studeren van een kind" en ga ik me weer richten op andere zaken, zoals het Sinterklaasfeest van as. maandag, er moeten nog surprises en gedichten worden gemaakt!

donderdag 1 december 2011

Kosten van een studerend kind

Ik bied bij voorbaat mijn excuses aan voor het belachelijk lange artikel van vandaag, vol met cijfers...


even ademhalen en daar komt het dan:
Gisteren reageerden er veel mensen op het artikel over het hebben van een buffer. Velen namen de moeite om hun situatie uit te leggen. Iets wat veel terugkomt in de reacties zijn de kosten van een studerend kind en de zorgen van ouders om hiervoor te sparen, in de hoop het kind niet met een enorme schuld op te zadelen bij aanvang van het arbeidsleven.


Tussen de reacties van gisteren stond ook die van een student, die ik bij gebrek aan een naam maar Student noem (om je anoniempje te noemen vind ik ook weer zo wat). Wat schreef Student onder meer?:
25.000 euro voor een inwonend studerend kind?! Dat is echt belachelijk veel geld.
Ik werd wel nieuwsgierig hoeveel ik nu uitgeef per jaar aan studiekosten. Ik betaal 3.360 euro kamerhuur per jaar, 1.080 voor mijn zorgverzekering, 1.200 aan eten, 1.700 voor collegegeld en als ik 500 euro reken voor boeken is dat heel erg ruim genomen.
Dit komt samen uit op een bedrag van 7.840 euro per jaar. Over 4 jaar is dit een bedrag van 31.360 euro. 6.000 meer dan het budget van Nibud, maar ik ben een uitwonende student, dus als je de kamerhuur eraf zou trekken, dan kom ik bij lange na niet aan die 25.000
Maar je krijgt ook een boel compensatie. Ik ontvang 3.192 euro studiefinanciering per jaar, en 840 euro aan zorgtoeslag. Over 4 jaar is dit een bedrag van 16.128 euro.
Betekent dat ik zelf nog 15.232 moet bijdragen voor mijn studie.
Is nog steeds veel geld, maar toch al heel veel minder.”Dank je wel voor de uitgebreide reactie! Omdat ik heel nieuwsgierig ben hoe het kan dat onze berekeningen zo ver uit elkaar liggen, heb ik de vrijheid genomen om de door jou genoemde bedragen in een overzicht te zetten, met die van mij er naast. Vanzelfsprekend hoop ik dat ik het mis heb, dat zou ons een hoop geld schelen.


Ik heb de situatie van Student niet alleen berekend naar een uitwonende situatie zoals hij (zij?) die beschrijft, maar ook naar een inwonende situatie (waar ik in mijn berekeningen van uit ben gegaan) om het goed te kunnen vergelijken.


Allereerst mijn berekening:


Schatting spaarcentje
in
uit
basisbeurs
95,61

eten

150
zorgstoeslag
70

zorgverzekering

100
boeken

50
vervoer (naast de ov-kaart)

100
kleding

50
collegegeld

200
laptop

25
zakgeld/sport/uitgaan

100
per maand
165,61
625
per jaar
1987,32
7500
4 jaar
7949,28
30000
totaal kosten:

22050,72

Nu die van Student:


thuiswonend
reagerende student
in
uit
basisbeurs
95,61

eten

100
zorgstoeslag
70

zorgverzekering

90
huur uitwonend
nvt
nvt
zakgeld/stappen
0
0
inboedelverzekering
nvt
nvt
aansprakelijkheidsverz.
nvt
nvt
boeken

42
vervoer (naast de ov-kaart)

0
kleding

0
collegegeld

143
laptop

0
per maand
165,61
375
per jaar
1987,32
4500
4 jaar
7949,28
18000
totaal kosten

10050,72

Ik kom inderdaad op bijna € 10.000 verschil. Maar ik heb een aantal dingen meegerekend die ik in de opsomming van Student niet aantref. Zoals de kosten voor zakgeld, sport, stappen, laptop, mobiel en kleding, iets waar ik in mijn rekensom wel van uit ga.


Als we naar de situatie van Student kijken zoals die feitelijk is, namelijk uitwonend, kom ik op dit overzicht en daar heb ik de Nibudnorm (*) naast gezet:


uitwonend
nibudnorm uitwonend
reagerende student
in
uit
in
uit
basisbeurs
266,23

266,23

eten

100

231
zorgstoeslag
70

70

zorgverzekering

90

90
huur uitwonend

280

308
zakgeld/stappen

0

111
inboedelverzekering

0

5
aansprakelijkheidsverz.

0

5
boeken

42

37
vervoer (naast de ov-kaart)

0

82
kleding

0

102
laptop

0

25
collegegeld

143

143
kosten internet, mobiel

0

100
per maand
336,23
655
336,23
1239
per jaar
4034,76
7860
4034,76
14868
4 jaar
16139,04
31440
16139,04
59472
totaal studie

15301
nibud:
43333
verschil:
28032


Ik kom op nogal een verschil uit. In de berekening van Student wordt geen rekening gehouden met sport, stappen, zakgeld, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering (wettelijk verplicht). Ook is er geen rekening gehouden met vervoer, maar als je woont in de stad van je studie maak je toch kosten als je af en toe op bezoek bij je ouders gaat. Ik zie geen energielasten terug in het overzicht, maar dat zal inclusief het huurbedrag zijn. Dan nog, maak je geen kosten voor de was? Of neem je die mee naar het huis van je ouders? De genoemde uitgaven voor eten vind ik erg laag. Omgerekend is dat 22 euro per maand (€ 100:4,5 week). Daarvan eten maar ook af en toe wasmiddel, toiletpapier en verzorgingsproducten (tandpasta, zeep, scheergel) kopen vind ik erg krap.


Daarnaast ontbreekt er in het overzicht ook de kosten voor een computer. Iets wat ook niet genoemd wordt door het Nibud maar wat toch niet weg te denken is. Tot slot heb je ook verhuis-en inrichtingskosten gemaakt, die vind ik ook niet terug. Dan heb ik het nog niet eens over een mobiele telefoon gehad.


Je schrijft in je reactie: ‘Betekent dat ik zelf nog 15.232 moet bijdragen voor mijn studie’. Dragen je ouders niets bij? Want daar heb ik het over in mijn artikel: de kosten van een studerend kind voor de ouders. Kan het zijn dat je in je berekening een aantal zaken niet hebt opgenomen die door jouw ouders worden betaald? Ik wil hier niet mijn gelijk halen, ik hoop tot een realistische berekening te komen waar ouders van uit kunnen gaan bij het maken van een spaarplan voor de studie van een kind.Ik ben in mijn berekening uitgegaan van een aantal zaken die jij niet noemt, en dat beïnvloedt het eindbedrag waarvoor wij sparen. Dan nog is het eindbedrag van mijn berekening zoals je ziet ca. € 20.000. Maar Zoon is nu 9 en het duurt dus nog 9 à tien jaar voordat hij gaat studeren. Ik ga dus uit van grote stijgingen op het gebied van uitgaven. Er gebeuren wel vreemdere dingen en studeren wordt steeds duurder.


Als Zoon uiteindelijk minder uitgeeft, hartstikke fijn natuurlijk. Maar daar ga ik niet van uit. Toen ik studeerde (op kamers in Amsterdam) 25 jaar geleden, had ik tijd om een bijbaan te nemen. Nu is de studeertijd die studenten krijgen, veel korter. Als ik uitga van een thuiswonend studerend kind, zal hij door de reistijd niet veel tijd meer over hebben om een bijbaan te nemen. Dus zal hij langer financieel afhankelijk zijn. Wil hij het huis uit, dan is dat prima. Dan krijg hij ook meer basisbeurs, maar dan zal hij daarnaast ook moeten gaan werken om in zijn onderhoud te voorzien als het spaargeld op is.


Zo dat was voldoende rekenen voor vandaag. Als we ervan uitgaan dat rekenen het vak was op school waar ik een enorme hekel aan had, vind ik dat ik mijn portie voor vandaag wel heb gehad!


ps: De genoemde bedragen zijn o.a.hier te vinden: studiefinanciering


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...