vrijdag 25 november 2011

Over kattenbrokken in de aanbieding die heel duur uitpakken....

Onze kater Smoes communiceert heel duidelijk. Hij is altijd blij. Voordat hij altijd blij was, was hij altijd bang. Het is een kat met een verleden. Dat verleden is er de oorzaak van dat Smoes een grote hobby heeft: eten. Hij gaat met veel passie door het leven maar eten is toch wel zijn grootste drijfveer (goh, hij lijkt een beetje op mij besef ik nu ik dit schrijf).


Die preoccupatie met eten komt doordat hij als kitten te lang zonder heeft gezeten. Hij is als half verhongerd katje van een paar weken oud gevonden in een kartonnen doos in een sloot samen met zijn zusje. Bedoeld om te verzuipen blijkbaar maar het lot besliste anders. Van die slechte start heeft hij veel overgehouden. Het duurde jaren voordat hij een beetje vertrouwen kreeg en nog steeds kan hij erg neurotisch gedrag vertonen als er vreemde mensen in huis zijn. Naar andere katten toe is hij een speelse ietwat lompe kameraad en op vogeltjes jaagt hij graag, dus daar vertoont hij natuurlijk gedrag. Naar ons toe is hij altijd blij, de staart fier omhoog. Hij is wel een beetje vreemd in zijn uitingen van genegenheid, deze kat geeft geen kopjes maar kontjes. Ook goed, de boodschap  komt zo ook over.


Omdat Bazin biologisch eten wenst voor het hele gezin, inclusief de veestapel, krijgen de heren katers ook ook biologisch voer. Dat bestel ik via internet. Deze week had de leverancier een mooie aanbieding, wie voor € 50 bestelde, kreeg € 10 korting. Dus ik bestelde 2 10-kilo zakken en betaalde niet € 70 maar € 60. Kassa! dacht ik.


Eten! dacht Smoes en dook in de doos met 2 grote nog niet uitgepakte zakken met brokken. Hij dook er niet alleen in, hij scheurde de zakken ook kapot en vrat zich goed vol. Als dat maar goed gaat dacht ik toen ik al die plastic vlokken zag. En nee, dat ging niet goed. Smoes ligt nu op de operatietafel bij de dierenarts. Helaas heeft hij niet alleen veel brokken naar binnengewerkt maar ook heel veel plastic en dat heeft tot een grote verstopping geleid. Het is een zware riskante operatie en erna zal hij flinke tijd in een bench moeten liggen, omdat hij niet mag bewegen.

Hier nog lekker ontspannen,
onwetend van de komende ellende
Sjonge, dat zijn dure kattenbrokjes geweest zeg.....in plaats van een € 10 voordeel geven we honderden euro's uit aan het oplappen van onze veelvraat. Wat we met liefde doen overigens. Maar het voordeeltje heeft wel heel erg negatief uitgepakt.....
Naschrift:
Smoes is weer thuis. Hij is bij de dierenarts na de operatie in een bench gestopt met lekkere warme kruiken en dekentjes en we hebben hem met bench en al in de auto gedaan (dat paste gelukkig net). Hij is zo geagiteerd dat hij niet wil liggen, hij blijft rechtop zitten in de bench met zijn ogen dicht en zwaait heen en weer, overmand door moeheid, narcosenaweeën en stress. We kregen een batterij aan instructies mee, het nummer van de spoedkliniek en morgen belt de dierenarts om te vragen hoe het gaat. En wat nu het bizarre is: er is geen plastic aangetroffen in de poep van Smoes, hij heeft wel een enorm ontstoken darm. Dat weten we dan nu, voor € 466...

dinsdag 22 november 2011

Feestdagen

Alle cadeaus zijn in huis, ingepakt en verstopt dus laat maar komen die dagen. Sinterklaas vieren wij met zijn drietjes, met warme chocolademelk en 3 cadeautjes van € 10 elk, die alle 3 geschikt zijn voor het totale gezin. Met Kerstmis pakken we iets meer uit, vieren we het met Schoonouders en Oma en hebben we een budget van € 25 per persoon. Waarbij ik wel eerlijk moet bekennen dat we voor Zoon wellicht iets meer hebben uitgegeven. Het totaalbedrag dat wij uitgaven was € 230. Het klinkt als veel maar dit is voor 2 feesten bij elkaar en met cadeaus voor 5 volwassenen en 1 kind. Ik denk dat dit minder is dan voorgaande jaren, zeker weten doe ik dat niet. Nu hield ik me dit jaar voor het eerst aan een budget en zocht daar de cadeaus bij. Voorgaande jaren kocht ik gewoon en schrok me achteraf een ongeluk.

De uitgaven voor de cadeaus zijn vrijwel allemaal bekostigd uit dé pot. Van september tot 30 december is dé pot een spaarpot voor de feestdagen en vanaf 1 januari is het een spaarpot voor de vakantie. Ik stop er elke week € 10 in en spaar zo een aanzienlijk bedrag bij elkaar. Voldoende om cadeaus voor de feestdagen te kopen en als cash geld voor de vakantie in het buitenland.

Dit werkt goed voor ons, zo zijn vooral de feestdagen geen aanslag op de bankrekening en wordt het budget letterlijk bepaald door de inhoud van de pot, wel zo duidelijk. Wat we nu tekort kwamen, werd aangevuld uit onze zakgeldpotten. Iets wat we allebei eigenlijk zonder overleg vooraf zijn gaan doen. Misschien omdat we merken dat het fijn is spullen te betalen zonder je bankrekening te plunderen.

maandag 21 november 2011

Energie besparen

douchecoach
Nog een paar weken en ik ben een jaar lang klant bij mijn huidige energieleverancier. Op 13 december ben ik tegelijk met de nieuwe leverancier begonnen met het wekelijks noteren van de meterstanden, dit om meer grip te krijgen op ons verbruik. Hoewel we vorig jaar van onze oude leverancier een flink bedrag terugkregen bij de eindafrekening, zat ons verbruik ongeveer op het gemiddelde verbruik van een huishouden van 3 personen. Een gemiddeld stroomverbruik is volgens Milieucentraal 3500 kWh, wij zaten daar met een verbruik van 2900 kWh per jaar iets onder. Ons gasverbruik van 1700 kubieke meter lag iets hoger dan het gemiddelde verbruik, dat 1600 is.  Nou zijn dit onze verbruikscijfers van vorig jaar, dit jaar zullen we daar iets onder komen hoop ik. 

Wat deed ik tot nu toe om op het verbruik te besparen?
 • Begin van dit jaar bekeek ik het stroomverbruik van alle apparaten en verving dat wat stroom vrat.
 • We vervingen alle lampen voor  spaar- en led-lampen die wij niet onnodig laten branden
 • De kachel staat hier niet hoger dan 19 graden en dat ook nog alleen in de ochtend en avond, overdag zet ik de kachel gewoon op 17 graden en draag ik 3 lagen wol over elkaar.
 • Douchen doen we zo snel mogelijk en elk gezinslid dat langer dan 5 minuten doucht krijgt van mij de wind van voren.
 • Ikzelf douche om de dag, om mijn eigen energie te sparen, maar dit scheelt natuurlijk wel in het totaal verbruik
 • Alle tussendeuren zijn dicht
 • De gordijnen zijn in de avond dicht
 • Boven stoken we vrijwel niet
 • We luchten dagelijks (zo blijft de lucht in huis droog en wordt het sneller warm)
 • Apparaten staan niet op stand by maar uit
 • We ontdooien regelmatig de vriezer
 • Bevoren producten worden in de koelkast ontdooid
 • De droger werd de deur uit gezet
 • Koken gebeurt met deksel op de pannen
 • Ik deed een afwastest: vaatwasser versus op de hand afwassen. De conclusie was dat op de hand afwassen leidde tot een lager verbuik maar ook tot veel irritatie (troep op het aanrecht). Dus werd de vaatwasser in ere hersteld.
 • Bla bla bla, kijk voor meer tips eens in het Consuminder ABC
Echt alle lijstjes met tips die ik op internet heb gevonden zijn afgevinkt en afgewerkt.
Als ik kijk naar ons verbruik op de Energiemanager online dan zie ik dat we elke week iets onder het geschatte verbruik zitten. Dat dit op jaarbasis enorm kan schelen, blijkt als ik de startstand vergelijk met de huidige meterstand. We zijn bijna een jaar onderweg en ons stroomverbruik was tot nu toe zoals verwacht. Het gasverbruik is echter véél lager dan verwacht, ik kom uit op een verbruik tot nu toe van 1120 kubieke meter. Dat is beduidend minder dan de schatting van 1700, ondanks de strenge wintermaanden afgelopen januari, februari en maart, waarin we langer door bleven stoken.

Bijzonder motiverend vind ik dat. Energie besparen kan als je goed oplet, alert blijft en je weet waar jouw grenzen liggen. Als jij als een hysterische stroomstoot door het leven gaat, is voor jou het dagelijkse douchen misschien het enige moment dat je kunt ontspannen. Kies dan iets anders uit om te besparen.

Het belangrijkste onderdeel van energie besparen noemde ik nog niet: krijg je huisgenoten op je hand. Als jij staat te blauwbekken onder de douche omdat jij de douche uitzet tijdens het inzepen en je huisgenoot een voltallige aria zingt tijdens het douchen kun je hem misschien de doucecoach geven, die met een zandlopertje aangeeft wanneer er 5 minuten voorbij zijn. Een kookwekker voldoet ook prima trouwens.


De douchecoach is voor € 2,95 hier te koop.
Testen over je energieverbruik kun je doen op de energie bespaarwijzer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...