zaterdag 5 november 2011

Weekmenu

De groentetas werd voor de verandering vroeg afgeleverd, al op vrijdag, terwijl we eigenlijk nog druk bezig waren de andijvie, bieten en koolraap van vorige week weg te werken. In de nog volle groentela konden we na de aflevering van de tas een bloemkool, een wortel, een rode kool, 2 courgettes en flink wat rucola toevoegen. Ook heb ik nog een halve knolselderij liggen. Wat gaan we daar mee doen?

Op zaterdag eten we volgens de keuze van Zoon en hij koos dit maal voor pizza, die we later vandaag zelf gaan maken. Het wordt een grote plaatpizza met in ieder geval een deel voor Zoon met tomatensaus, ham, mozzarella en een ander deel voor ons met tomatensaus, courgette, tonijn, ansjovis, salie en mozzarellakaas. Naast de pizza eten we ook sla.

Zondag gaan we in de ochtend naar  de film (Johnny English Reborn) met geld afkomstig uit de pretpot (waar het restant van het wekelijkse huishoudgeld wordt ingegooid) en eten we in de avond makkelijk omdat bij mij dan de energie op is en Schatje een heleboel andere dingen dan koken te doen heeft. Het wordt een broodje bal (die vandaag wordt gemaakt) met sla, tomaat, komkommer.

De rest van de week staat op het menu in nog niet duidelijke volgorde:
 • Het eten van Oma
 • Kerrie-Bloemkoolsoep met blokjes koolraap en knolselderij (vegetarisch)
 • bietjes uit de oven met geitenkaas en en pijnboompitten met aardappelpuree (vegetarisch)
 • Kabeljauwfilet in pittige yoghurtsaus met gegrilde courgette en zilvervliesrijst
 • Geroosterde koolraap met kaas uit de oven en volkoren pasta met tomatensaus en gehaktspiezen
 • De helft van de rode kool met kipfilet in een kokosmelk-koreandersaus, met rijst (experiment)
Blijft over de wortel, die stop ik ergens deze week zomaar in mijn mond.

Bedankt voor alle bemoedigende reacties van gisteren, dat was fijn om te lezen!

vrijdag 4 november 2011

Uitgaven boodschappen

Afgelopen maand gaven wij € 389,40 uit aan de boodschappen. Dat valt reuze mee, gezien het feit dat er één week boodschappen werd gedaan in Frankrijk. Maar daar deelden we de kosten met Oma dus dat zal de reden zijn.

Ik werd uitgelachen  door een lezer naar aanleiding van dit blogje dat mijn budget van € 110 per week voor 3 personen wel héél ruim is. Grietsje meende dat zij daar minstens de helft van over zou kunnen houden, zonder vlees, alcohol en frisdrank dan. Wij eten wél vlees (2,3 keer in de week) en Schatje drinkt graag een biertje of een wijntje. Ook is dit bedrag inclusief kattenvoer. Frisdrank hoef ik niet mee te tellen want dat drinken we niet en we hebben ook geen vruchtensappen in huis, wel limonadesiroop. Veel maak ik zelf: yoghurtdrank, chocopasta, jam, brood, tussendoortjes (ontbijtkoek, muffins) maar ook het lekkers (taart, cake) en het wasmiddel (van marseillezeep).

Ik ging eens rekenen, of het budget matcht met de uitgaven en dat doet het niet, ik geef gemiddeld € 95 per week uit en het restant gaat op aan bijvoorbeeld de glazenwasser of stop ik in de pretpot. Maar het feit dat het budget ruim is geeft me de mogelijkheid in dure weken een graai in de pretpot te doen en bijvoorbeeld mijn slag te slaan met een goede aanbieding.

De verdeling is als volgt gemiddeld per week:

vlees, eieren, kip 12,5
bier/wijn 12,5
groente/fruit 17,5
meel en ontbijtproducten 13,5
beleg 3,7
zuivel 7,5
hh producten/middelen 3,2
katten 4,8
lekkers (noten, chocola, chips, limonadesiroop) 7,5
smaakmaker,gedroogd, kruiden 12
totaal 94,7

Nu ben ik heel benieuwd hoe dit anders zou kunnen. Zelfs de katten eten bij ons biologisch. Persoonlijk vind ik het een beetje flauw om mij uit te lachen en te beweren dat je het makkelijk voor de helft zou kunnen doen. Wat ik met mijn blog duidelijk probeer te maken is dat consuminderen niet betekent dat je op alle gebieden alle uitgaven naar beneden brengt maar daar waar nodig is en afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Wij consuminderen vooral op andere gebieden en kiezen met de boodschappen vooral voor kwaliteit, dus een goede wijn voor Schatje in plaats van een hoofdpijn wijntje, biologisch meel waar alle voedingstoffen nog in zitten en biologische brokken zonder troep voor onze kattenmannen.

Het is me de afgelopen 2 jaar gelukt volledig over te stappen op een biologische levenswijze, zonder méér uit te geven aan de boodschappen. Op dit blog deel ik de stappen die ik volg, de keuzes die ik maak en de goedkope webshops die ik ontdek. Om mensen te helpen. Ik nodig Grietsje uit tot een constructievere reactie en het delen van de  informatie over hoe zij dan goedkoper boodschappen kan doen.

dinsdag 1 november 2011

Kinderen leren omgaan met geld

Al eerder schreef ik hoe ik Zoon met geld leer om te gaan. Ik doe voor en hij doet na. Dat is mijn systeem. Dus hij verdeelt zijn zakgeld in potjes met verschillende spaardoelen omdat hij mij dat ook met het huishoudgeld ziet doen. Zo heeft hij een
 • tijdschriftenpot: om te sparen voor zijn abonnement op de Donald Duck Extra (dat hij dus zelf moet betalen, omdat wij de Taptoe betalen)
 • horlogepot: om te sparen voor een horloge, waarbij wij het ontbrekende geld bijleggen als hij € 10 heeft gespaard (hij moet dit deels zelf betalen omdat hij 3 keer achter elkaar een horloge is kwijtgeraakt/heeft kapot gemaakt)
 • goede doelenpot: om een kind van de vuilnisbelt te redden (hij hoorde een radiospot dat je voor € 10 een kind van de vuilnisbelt kunt halen en onderwijs geven)
 • vrije spaarpot:  hij spaart nu voor Fantasia VI van Geronimo Stilton
Ik laat hem redelijk vrij. Wel overleggen we waar hij voor wil sparen en hebben we afgesproken dat hij een paar dagen nadenkt als hij iets duurs wil kopen. Ik was erg verrast met zijn goede doelen pot. Ik vind niet dat hij dit moet doen maar ben blij dat hij wát hij heeft, wil delen. Hij koopt nooit zomaar iets. Het is geen kind dat de stad inloopt en er snoep voor koopt of plaatjes. Er valt dus tot nu toe weinig bij te sturen.

Om hem toch meer te leren uit te komen, heeft hij in januari in één keer een bedrag gekregen waarmee hij voor heel 2011 cadeaus moet kopen voor vriendjes en meebetaalt aan cadeaus voor jarige (groot)ouders. Hij moet deze uitgaven ook bijhouden. Daar schreef ik eerder een stukje over. Ik kreeg daar een reactie op van een vrouw of ik het boek kende dat zij samen met iemand heeft geschreven: "Financieel bij de hand. Kinderen leren omgaan met geld". Altijd op zoek naar zinvolle tips, leende ik het uit de bibliotheek. Het is een vlot geschreven compact boekje, dat uit twee delen bestaat: één voor ouders en één voor kinderen. Het geeft tips en hulpmiddelen om je te helpen je kind financieel zelfstandig te laten worden.

Zonder dwingend te zijn, brengen de auteurs een proces bij de lezer op gang. Je gaat als vanzelf nadenken over wat je voor je kind wil bereiken en hoe je dat zo prettig mogelijk kunt doen. Natuurlijk was ik blij om te lezen dat mijn systeem van 'zien doen is nadoen', ook door hen wordt aanbevolen. Ze splitsen de financiële opvoeding van kinderen op in leeftijd: er zijn tips voor 6 t/m 12-jarigen en voor 13 t/m 18-jarigen. Logisch want een puber staat aan meer en andere verleidingen bloot dan een 9-jarig die nog makkelijker is bij te sturen.

Hoe sneller je begint met je kind financieel 'wakker en alert' te maken, hoe eerder je kunt loslaten in het vertrouwen dat het goed komt. De auteurs maken heel duidelijk dat zakgeld leergeld is en dat je kind fouten mag maken. Die fouten maken hem juist alert op valkuilen. Wat je dus niet moet doen is je kind tussentijds geld toestoppen als hij niet uitkomt met zijn zakgeld. Zo wordt hij nooit financieel onafhankelijk.

Rode draad door het boek zijn de 3 O's: (financieel) Opvoeden, Onafhankelijkheid en Oefenen en dit alles volgens de SMART methode. Nou heb ik zelf jaren bij een hele grote en commerciele verkooporganisatie gewerkt die verkooptrainingen gaf volgens de SMART methode (Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Realistisch, binnen een redelijke Tijd) en daar ben ik een beetje allergisch voor geworden maar het is me duidelijk dat ze hiermee bedoelen dat je afspraken moet vastleggen binnen kaders die je kind begrijpt en met haalbare doelen en liefst met een motivatie.

Het 2e deel is een werkboek voor kinderen en leert bijvoorbeeld wat het belang van een kasboek is en een begroting en geeft ook tips voor het bijhouden van een adminstratie: welke bonnetjes moet je bewaren en hoe lang. maar ook: hoe ga je om met verleidingen, wat doe je als je geld op is en je hebt meer nodig, hoe onderhandel je met je ouders hierover?

Het boek leest lekker snel weg. Ik zie alleen nog niet zo snel gebeuren dat Zoon vrijwillig deel 2 gaat lezen, ook niet als ik het vriendelijk vraag. Ik zal eerder de stappen en tips spelenderwijs bij hem introduceren. Ook vind ik de SMART-methode wat geforceerd aandoen, maar dat komt denk ik door mijn persoonlijke antipathie hiertegen.

Het boek maakte me alert dat Zoon meer aan kan dan nu, dus hij gaat vanaf januari een echt kasboek bij houden van alle inkomsten en uitgaven en ik heb een nieuw zakgeld contract gemaakt met duidelijkere afspraken van wat we verwachten en wat hij van zijn zakgeld moet betalen. Ik zal zeker niet alle tips gaan opvolgen, maar als inspiratie is het een prima boek voor mij.

Heb jij als ouder nog geen idee hoe jij de financiële opvoeding van je dreumes moet aanpakken, haal het dan eens uit de bieb. Dan zie je waar je de komende jaren mee geconfronteerd gaat worden. En een goede voorbereiding is het halve werk.

Financieel bij de hand. Kinderen leren omgaan met geld
Anske Plante & Annet Dries-Heetman

maandag 31 oktober 2011

Vergelijken van de zorgverzekeringen

Nog 2 weken en de nieuwe tarieven van de zorgverzekeraars zijn bekend. Hou dit in de gaten!  Er zijn al enkele verzekeraars die de nieuwe tarieven bekend hebben gemaakt, maar vanaf half november moet het bekend zijn. De verwachting is dat de premies weer flink gaan stijgen, ik heb zelf 11 % horen fluisteren.

Ook met de zorgverzekering geldt dat vergelijken zinvol is. Dat kun je bijvoorbeeld doen op:

Independer
Verzekeringssite.nl

Op sommige verzekeringsvergelijkingssites ontvang je bovendien korting als je je via die vergelijkingssite aanmeldt. Maar er zijn meerdere kortingsmogelijkheden, die varieren van het lidmaatschap van een patiëntenvereniging tot het feit dat je een vegetariër bent en niet rookt.

Belangrijk is dat je voor het afsluiten/overstappen nadenkt:
 • wat vind ik belangrijk
 • maken ik en/of mijn partner veel gebruik van zorg?
 • Is een aanvullende verzekering voor ons wel zinvol?
 • wat zijn de ervaringen van anderen met de verzekeraar die je uitkiest?
Vraag eens om je heen aan anderen hoe zij zijn verzerkerd. Ikzelf ben bij een grote verzekeraar verzekerd en ontvang een korting via de ME-patiëntenvereniging. Ik slik op medische indicatie hele dure supplementen die niet vergoed worden bij mijn verzekeraar. Een lotgenoot vertelde mij bij een ander te zitten, geen korting te krijgen via de patiëntenverzekering maar wel die supplementen volledig vergoed te krijgen. Onder de streep is zij zonder korting wel voordeliger uit. dat ga ik dus dit jaar anders regelen!

Wij kozen er vorig jaar als gezin voor om mij aanvullend te verzekeren en Schatje niet. Ook draagt hij het maximale eigen riscio en betaalt daardoor minder premie. Wij namen voor het eerst geen tandartsverzekering als proef en stortten wat we aan premie uitspaarden op een aparte rekening. Hiermee betaalden wij de tandartskosten van afgelopen jaar. Wij kwamen er ruimschoots mee uit (even afkloppen, we gaan as vrijdag weer naar de tandarts) en waren zo uiteindelijk goedkoper uit.
Dit kan alleen als je een buffer hebt waarmee je een tegenslag kunt opvangen.

Goed nadenken en vergelijken kan dus veel geld besparen. Het is geen leuke klus maar bedenk dat de uren die je er aan besteedt uitendelijk gewoon uitbetaald worden in het voordeel dat je zo behaalt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...