donderdag 6 oktober 2011

Spaarcentjes consumindertips

Tip 12: Controleer of je begroting haalbaar is. Sta af en toe stil bij wat je hebt bereikt. Werk dan je plan met doelen bij. Noteer de aandachtsgebieden.

Nu het einde van het jaar nadert ben ik volop bezig met de begroting voor 2012. Ik plus veel uitgaven naar boven omdat ik ervan uitga dat alles duurder gaat worden. Wie niet met een begroting werkt, hoop ik enthousiast te maken. Door alles altijd netjes te noteren, onstaat er vanzelf een jaren overzicht. Je kunt aan de hand van de uitgaven van het afgelopen jaar kijken wat je gemiddeld maandelijks aan iets uitgeeft en bepalen of dat (nog) wenselijk is of niet.

Zo doe ik dat al sinds 2007. Toen wij gingen verhuizen naar een groter huis, gingen de lasten omhoog en was het noodzaak iets zuiniger te gaan doen. Als ik kijk naar ons 'oude' uitgavenpatroon zie ik:
 • dat we smeten met geld
 • dat we dit deden met geld dat er niet was
 • dat we het schandalig goed hadden, maar dat merkten we niet want we stonden altijd rood
 • waar het precies bleef dat geld, wisten we niet want het waren meestal impulsaankopen onder de categorie divers.

In 2008 werd ik ziek en raakte ik 30 % van mijn inkomen kwijt, tegelijkertijd kreeg ik medische kosten en werden we (net als iedereen) geconfronteerd met stijgende lasten zoals de bijdrage voor de zorgverzekeringen. Boodschappen werden flink duurder. We zijn dus flink gaan opletten.

De hier getoonde cijfers zijn voor iedereen die denkt dat letten op de kleintjes niet uitmaakt. Dat het terugschroeven van een boodschappenbudget geen zin heeft. Door alles te noteren, na te denken over wat we uitgeven en géén impulsaankopen meer te doen:
 • kunnen we volledig biologisch eten
 • kochten we een vrijwel nieuwe auto ter vervanging van de gammele bak waar altijd iets aan mankeerde
 • staan we nooit meer rood
 • kunnen we alle periodieke uitgaven altijd betalen omdat we daar maandelijks geld voor opzij zetten
 • gaan we elk jaar op vakantie van geld dat er is
 • sparen en reserveren we meer dan 10 % van ons inkomen voor een buffer, de studie van Zoon en periodieke uitgaven
 • kunnen we van de extraatjes die we krijgen ook daadwerkelijk spullen kopen die we nodig hebben of héél graag willen hebben, in plaats van dat we het gebruiken om de gaten van het rood staan te dichten

Consuminderen kan binnen elke budget en heeft te maken met grip krijgen op je uitgaven omdat het moet, je over wilt houden voor een vakantie, je schulden moet afbetalen, uit ideéle motieven en zo kan ik nog wel een paar redenen bedenken. Misschien denk je wel: 'nou Spaarcentje, wat geef jij veel geld uit', of misschien vind je het juist weinig. Een begroting zegt pas iets als je het ergens tegen afzet. Als je ziet waar we vandaan komen en waar we nu staan, ben ik tevreden.

Ons doel van komend jaar is: grip krijgen op de hypotheek. Dat wil zeggen de hypotheek laten omzetten naar één waarbij we gaan aflossen. Nu we financieel alles strak in de hand hebben, wordt het tijd voor grotere stappen.

Even uitleg vooraf:
 • oranje staat voor een onderdeel waar geld voor opzij wordt gelegd
 • om aan een maandgemiddelde voor 2011 te komen heb ik de uitgaven door 9 maanden gedeeld.
 • de jaren 2007-2011 betreffen uitgaven, 2012 is een begroting
 • (*) medische uitgaven ben ik pas later gaan bijhouden

2012 2011 2010 2009 2008 2007
wonen: 1333 1333 1368 1417 1467 1253
- energie
- hypoheek
- gmeentenbelastingen
- pwn
- energieservice
- noorderkwartier
verzekeringen:   412 373 381 180 159 177
- schade
- levens
- inboedel
- zorg
abonnementen/contributie:   117 117 164 146 178 210
- krant
- sport 
- mobiel
- vaste telefoon
- internet
- Taptoe
vervoer: 365 450 774 610 500 436
- onderhoud auto
- anwb
- benzine
huishouden:   650 659 709 625 818 890
- boodschappen
- zakgeld
- kleine uitgaven mbt huis
- verzorging/huishoudelijk
- opvang Zoon
persoonlijke verzorging: 150 180 209 130 387 260
- kleding
- kapper
ontspanning:   250 300 439 450 570 666
- hobby
- vakantie/uitjes
- cadeaus
zorg: 150 118 157 * * *
- uitgaven op medisch gebied
divers: 50 49 35 342 602 368
sparen-reserveringen: 850 700 568 143 -400 -63
- onderhoud/vervanging
- abonnementen 
- vakantie
- studie zoon
- dierenartskosten
- pretpotje
- zorgkosten
- sparen buffer

woensdag 5 oktober 2011

Vooruit denken

Vorgie week schreef ik al dat ik bezig ben geweest met een begroting voor de feestdagen. Ook maakte ik al stiekem een lijst met cadeaus die gekocht kunnen worden. Gisteren sloeg ik een eerste slag en bestelde vanuit de luie stoel een heleboel tegelijk bij dezelfde webwinkel, zodat ik maar 1 keer verzendkosten hoeft te betalen. Omdat ik ditmaal een strak budget hanteerde en alles tegelijk kocht, was het makkelijker om te schuiven en te schrappen.

Nu is het gelukt om voor Sinterklaas 3 kleinere cadeaus te kopen voor € 30 totaal. Alle 3 zijn ze geschikt voor ons 3tjes. Hoogtepunt van de avond moet deze cake worden die oorspronkelijk op het kookblog van Caroline Brouwer  stond en die door joligateaux werd aangepast. Dat ga ik natuurlijk ook weer doen, want in plaats van een bodem van bastognekoeken, ga ik pepernoten gebruiken en de taart overgieten met pure chocolade. De taart is oorspronkelijk bedoeld als toetje maar ik denk dat dit dan gewoon onze avondmaaltijd wordt met warme chocolademelk erbij. Ook denk ik dat we eerst cadeautjes uitpakken en dan taart eten, want ik kan me niet voorstellen dat je nog iets kunt doen met deze caloriebom in je maag.

Voor Kerstmis sloeg ik ook al via internet deels mijn slag, dus hopelijk kan ik vóór dat de school straks uitgaat bij onze voordeur een grote doos met een heleboel cadeaus in ontvangst nemen.  Voorheen pakte ik het niet zo aan maar ik heb gemerkt dat vooruit denken en van te voren een budget bepalen veel tijd, geld en stress schelen.

dinsdag 4 oktober 2011

Vallende blaadjes en de gemoedstoestand

Al jaren heb ik last van vallende blaadjes. Zodra de zomer eindigt en de bladeren beginnen te verkleuren, grijpt iets mij bij mijn strot. Heel vreemd want eigenlijk was de herfst altijd mijn favoriete seizoen. Het licht, de kleuren, de paddestoelen in het bos, ik kan er lyrisch over worden. Toch verandert mijn stemming. Misschien komt dat doordat ik al een aantal jaar aan huis 'gekluisterd' ben. Misschien word ik evengoed nog lyrisch van de paddestoelen in het bos, ik weet het niet, ik kom er nooit meer.

Vreemd genoeg heeft de temperatuur geen invloed op de winterdepressie. Ook al was het heerlijk de afgelopen weken, evengoed daalt mijn humeur. Het is niet eens zo dat ik loop te chagrijnen maar meer dat ik 's ochtends wakker word met een verdrietig gevoel in mijn lijf. Er zijn meer verschijnselen: ik word meer moe (onvoorstelbaar in mijn situatie, maar toch), ik snak naar koolhydraten, vet & veel voedsel, en als ik niet uitkijk ga ik veel geld uitgeven én mijn concentratie daalt.

Om te voorkomen dat deze gemoedstoestand te veel gevolgen heeft heb ik inmiddels wat tactieken uitgewerkt. Want als ik niet uitkijk ben ik aan het eind van de winter veranderd in een dikke humeurige hobbit met té veel mislukte zelfgebreide truien en met een lege bankrekening. Je kunt best veel doen om een winterdepressie te lijf te gaan. Dit doe ik:
 • Begin oktober haal ik mijn daglichtlamp uit de kast en zit er braaf elke dag een kwartier achter. En ja het helpt echt, het was de investering dubbel en dwars waard
 • Omdat lezen minder goed lukt, ga ik breien. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik niet goed kan breien maar een sjaal lukt nog wel. Het moet niet te ingewikkeld zijn.  Gelukkig heb ik mijn mislukte breisels van voorgaande jaren (toen ik nog wel dacht vesten en truien te kunnen breien) niet weggegooid maar bewaard. Zo kan ik elk najaar dezelfde wol gebruiken. Dit jaar meen ik een tas te kunnen breien dus haal ik het rugpand uit van het lange vest dat ik 2 jaar geleden ging breien en nooit afmaakte. Hergebruiken dus!
 • Ik slik dagelijks vitamine D 
 • Ik probeer zo veel mogelijk peulvruchten te eten, die langdurig een verzadigd gevoel geven
 • Mijn trek in zoet stil ik door er met mate aan toe te geven maar dan met suikervrije baksels, zo staan er nu suikervrije ontbijtkoek muffins in de oven
 • Ik probeer toch elke dag even naar buiten te gaan
 • Ik trek geen conclusies uit het vervelende gevoel. Ik weet nu dat dit gevoel niet betekent dat er iets mis is met mijn leven maar dat er in het najaar iets in mijn hersenen gebeurt dat gevolgen heeft tot in het voorjaar
Als jij ook iemand bent die elk najaar zijn gemoedstoestand in een achtbaan naar beneden ziet gaan en je weet niet goed hoe je er mee om moet gaan, bedenk dan dat het belangrijk is tijdig te onderkennen dat je actie moet ondernemen, dus extra goed eten, goed bewegen, vitamine D slikken, lief zijn voor jezelf en accepteren dat sommige dingen tijdelijk niet lukken (richt je op wat wel lukt)

Is dat niet voldoende overweeg dan de aanschaf van een daglichtlamp of lichttherapie in een ziekenhuis/behandelcentrum. Dat laatste wordt gewoon vergoed door een verzekeraar. Je kunt dan gedurende het najaar en winter 1 of 2 keer een therapie van 4 tot 5 dagen volgen, waarbij je dagelijks een bepaalde periode achter de lampen zit. Ik heb dit één keer gedaan en daarna daglichtlampen gekocht. Als ik daar op tijd mee begin, kom ik redelijk de winter door.

Meer informatie:
winterdepressie

nog even een kleine aanvulling:
Zoals vlijtig liesje hieronder opmerkt, helpt flink wandelen of hardlopen ook goed tegen een sombere stemming. Voor mij ligt dat door de ME niet binnen de mogelijkheden, dus heb ik daar geen aandacht aan besteed, maar pas dat vooral wel toe als je niet kreupel/beperkt/lui/chronisch ziek bent.....

maandag 3 oktober 2011

Wat gaan we eten deze week?

Maandag:
Runderstoofpot met rode kool en stoofpeertjes (recept volgt)

Dinsdag:
Tosti met soep

Woensdag:
Quiche met snijbiet, wortelen en geitenkaas (denk ik, weet ik nog niet zeker)

Donderdag: Oma kookt

Vrijdag:
Kerrie-bloemkool met rijst, kipfilet en kokosmelk

Zaterdag:
Zoon mag kiezen (hij mag tegenwoordig 1 x per week kiezen wat hij wil eten. Veel variatie zit er niet in, tot nu toe koos hij pannenkoeken, pizza, pannenkoekentaart met ham en kaas...)

Zondag:
Wellicht eten we niet thuis, indien wel dan eten we restjes

zondag 2 oktober 2011

Eerlijkheid boven alles

'Zelfvoorzienend leven' gaat met vallen en opstaan en het zou een vertekend beeld geven als ik alleen maar de succesverhalen hier plaats. Na de lunch op zaterdag die geheel uit eigengemaakt voedsel bestond (zelfgebakken brood, eigengemaakte chocoladepasta, tonijnsalade  en rabarberjam), was ik zoooo tevreden met mezelf dat ik besloot nóg zelfgenoegzamer te worden.

Dat komt, wij hebben druiven in de tuin. En die bleken tot onze stomme verbazing eetbaar. Na wat handjes te hebben weggewerkt, besloot ik van de rest sap te maken. Dat had ik eerder deze week ook gedaan met de blauwe druiven uit de groentetas en dat was goed bevallen. Daar schreef ik al een blogje over. Nu had Julia van Natuurlijk Zuinig de tip om de volgende keer  de overgebleven druivenpitjes fijn te malen en samen met wat kokosolie tot een heerlijke gezichtscrème te maken.

Dat ga ik dan natuurlijk meteen proberen! Het eerste deel ging snel, met de sapcentrifuge perste ik druivensap waar ik banaan en frambozen aan toevoegde en dat staat in de koelkast, klaar om te worden gedronken. Met de rest ging ik enthousiast aan de slag. Het deed me alleen eerder aan quacamole denken dan aan gezichtscrème. Ik smeerde het op mijn gezicht om eens uit te proberen, maar het viel er net zo hard weer van af. Wacht eens, wat stond er eigenlijk in haar tip? "restje prut even uitspoelen en dan mengen met de blender / staafmixer met kokosolie. En dan heb je druivenpitjescréme. Vol met vitamine E, super voor je huid."

Niks restje prut uitspoelen, die stap heb ik overgeslagen! Dus nu zit ik met een bak vol met blubber-druivenpit-kokosolie-prut. Wel vol vitamine E, dat dan weer wel.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...