vrijdag 30 september 2011

BeeldschoonKijk nou eens hoe mooi... 't is maar een rood kooltje, maar toch. Dat verzin je toch niet zo'n patroon? Bijna jammer om op te eten, maar dat gaan we lekker wel doen. Even snijden en klaar maken. Veel lekkerder en goedkoper dan een pakje rode kool met appeltjes uit de vriezer bij de supermarkt.... Ik denk dat ik met de ene helft van deze kool een gerecht met geitenkaas ga maken. En dan gebruik ik de andere helft in een rundvleesstoofpotje....lekker toch?

problemen met reageren bij mensen

Het lukt me momenteel niet om te reageren bij veel collegabloggers. Om een mij onbekende reden kan ik niet meer met mijn google account reageren, bijvoorbeeld op de verschillende blogs van Zena, terwijl dit tot half augustus altijd probleemloos lukte Toen ineens niet meer. Na wat gepruts lukte het via een omweg en moest ik telkens een nieuw google account aanmaken, gewoon met telkens dezelfde gegevens. Dat ging 2 dagen goed. Nu lukt ook dat niet meer. Als ik een reactie tik en dan bij profiel: 'google account' selecteer is óf mijn tekst weg óf ik word doorgestuurd naar een andere pagina en krijg een foutmelding.

Omdat sommigen in het reageergebied bij profiel ook 'NAAM/UR'L hebben staan, kan ik dan toch een reactie plaatsen. Maar dat kan alleen als de betreffende blogger in zijn dashboard-intstellingen- reacties heeft aangevinkt dat iedereen berichten kan plaatsen (dus ook anoniem). Nu begreep ik bij sommige lezers dat ze dan vervelende berichten krijgen (zoals mevrouw jee laatst). Die hebben dus de mogelijkheid dat iedereen berichten kan plaatsen uitgevinkt. Dat begrijp ik heel goed, maar ik kan dus bij die mensen geen berichten meer plaatsen.

Op de één of andere manier werkt mijn google account niet goed en lukt het ook niet om via open ID te reageren.

Wie herkent dit en heeft de gouden tip? Ik heb dit sinds half augustus. De tip die ik gisteren van iemand kreeg (aanmelden uitvinken bij google account) werkt niet want ik kom niet eens meer bij de aanmelden pagina terecht.

donderdag 29 september 2011

Niets weggooien, zelfs geen druiven met 1000 pitjes..

In de groentetas zaten blauwe druiven, met echt absurd veel pitten en een keiharde schil. Niet echt fijn. Na een paar kauwbewegingen verdween het zachte lekkere vruchtvlees en bleef er een keiharde prop in je mond achter. Dat vroeg om actie. Ik haalde de sapcentrifuge tevoorschijn die meestal staat te verstoffen in de kast, omdat ik tegenwoordig alles in de blender gooi.

Van 600 gram druiven kreeg ik een heerlijk sapje dat ik afmaakte met een banaan en een appel, er nog even doorheen gemalen met de staafmixer. Lekker joh. Voordat ik 'het licht' zag zou ik zonder pardon die druiven hebben weggegooid. Nu ben ik bijna blij dat ze oneetbaar waren, kon ik weer iets bedenken om te verwerken....

naschrift
Reageren lukt mij niet, niet op mijn eigen blog en ook niet op veel andere blogs, als ik wat tik en dan probeer te plaatsen is de tekst weg.
Maar bedankt voor de tip Julia!

woensdag 28 september 2011

Ik kan het fröbelen niet laten....

Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om met emotionele onrust om te gaan. Bij onrust gaat de één poetsen, de ander gaat snoepen of shoppen en Spaarcentje gaat met meubels schuiven. Dat doe ik al zolang als ik me kan herinneren. Als er op gevoelsniveau grote gebeurtenissen plaatsvinden moet bij mij de woninginrichting er aan geloven. Keukenkastjes herinrichten is ook bijzonder bevredigend als de onrust wat minder diepgaand is. Soms is het alleen wel vervelend voor huisgenoten die zich afvragen waar de borden staan en de pindakaas is gebleven.

Omdat met meubels schuiven er bij mij nu niet in zit (te weinig energie) heb ik dan maar weer eens mijn blogs wat opgefrist (ja, ook Spaarcentje kookt!).  Ik moet toegeven dat het iets minder bevredigend is dan het daadwerkelijk schuiven met spullen, maar toch....het heeft in ieder geval geen geld gekost.....

Wat doe jij als je onrustig bent? Kost dat geld?

dinsdag 27 september 2011

Weekmenu

Zou ik bijna vergeten deze week...

Maandag:
aten we pasta uit de oven met gehakt/aubergine/courgette/paprika/tomatensaus onder een mozzarella/paremezaan laagje

Dinsdag:
Broccolisoep & een pitabroodje met seitan gehaktbal en rode linzenpuree

Woensdag:
Aardappelen uit de oven met sla en gegrilde zalmfilet

Donderdag:
kookt Oma en dat wordt een runderstoofpotje met sperziebonen

Vrijdag:
het Grote Rode Kool experiment (met andere woorden: geen flauw idee)

Zaterdag:
mag Zoon de 'bestelling' plaatsen, en die van deze week wordt: pannekoekentaartZondag:
restjes, we zien wel....

maandag 26 september 2011

Hoor wie klopt daar....

Zoon is van zijn geloof gevallen. Ik heb het over Sinterklaas. Hij is 9 jaar en gelooft stiekem al best lang niet meer in Sint. Maar het gevoel en gedoe er omheen maakte dat hij het verdomde om op rationele wijze alle wonderen rond het feest te ontcijferen. Gelukkig met een klein budget schreef daar laatst al een heel grappig en herkenbaar stukje over. En ja ook mijn vader verdween als de grote sukkel elk jaar weer net naar het toilet en miste de komst van De Zak.

Over je kind misleiden....het is toch wat. We leren ze dat ze niet mogen liegen en bedriegen maar zelf stommelen we elk jaar op 5 december naar boven, zetten de zak neer op een plek waar je niet om heen kunt en dan roepen we heel hard: NOU JA, WAT STAAT HIER! Met het ouder worden van Zoon werd er wel meer aanspraak gemaakt op ons vermogen tot slinkse praktijken en werd ook 3 jaar lang Buurman naar volle tevredenheid ingeschakeld. Dat liep 2 jaar geleden bijna verkeerd af en ik heb met een snoekduik kunnen voorkomen dat Zoon sneller bij de deur was dan Buurman weg kon komen.

Toen Zoon mij vorig jaar een week voor Sinterklaasavond zijn tactiek vooraf in al zijn onschuld uitlegde (ik ga boven in mijn kamer staan voor het raam en dan zie ik Sint over het tuinpad aanlopen en dan doe ik de deur open en dan...) besloot ik dat de digitale tijd van tegenwoordig ook een digitale Sinterklaas vereiste. Ik maakte een hotmail-adres aan en stuurde vanaf dat adres een mail op Sinterklaasavond naar Zoon waarin melding werd gemaakt van topdrukte bij de Pieten zodat de pakjes al vooraf waren verstopt in het huis. Natuurlijk moest ik toevallig vlak voor het begin van Sinterklaasavond nog even mijn mail checken en...NOU ZEG, KIJK EENS WIE ER ONS EEN MAIL HEEFT GESTUURD! Ook dit ging er weer in als zoete koek, Zoon verblikte niet.

Afgelopen voorjaar kwam het gesprek ineens op Sinterklaas. Geloof jij er nog in flapte ik er uit. Nee, dat deed hij niet. Hij was de vele geruchten rondom Welles/Niets die in de wereld werden gebracht door grotere broers en zusjes van vriendjes, eindelijk gaan geloven. Wie heeft dan al die tijd de pakjes gekocht?  vroegen wij aan hem. Jullie natuurlijk was het anwoord (en de opa's en oma's). Op onze vraag wat hij daarvan vond zei hij: nou vooral doorgaan!

Daar moesten we hartelijk om lachen maar toch...hij heeft wel een punt. Hij gelooft weliswaar niet meer maar om er niets meer aan te doen is emotioneel gezien nog een brug te ver. Ik ben echter getrouwd in een schoonfamilie waar óók Kerstmis wordt gevierd met cadeautjes en ik zou het prettig vinden (en financieel praktisch) als het hele cadeaufestijn in één feest kan worden afgehandeld. Het idee van cadeautjes onder een boom spreekt me eerlijk gezegd ook meer aan, al slaat dat ook nergens op. En dan is er natuurlijk ook nog de kwestie van het geld. Er is gewoon minder te besteden dan vroeger en dat heeft gevolgen, ook voor de Feestdagen.

We hebben nog even geopperd om Sinterklaas met suprises te gaan vieren maar ik heb daar echt nooit de lol van ingezien en weet nog heel goed dat uiteindelijk mijn moeder voor ons alle suprises in elkaar knutselde. Dan heb je natuurlijk nog het grote Sinterklaas-spel waarbij iedereen voor een afgesproken bedrag een cadeautje koopt en er door middel van een dobbelsteen een cadeautje van de stapel kan worden gehaald dat later weer door iemand kan worden afgepakt. Heel leuk om te doen, maar meer geschikt voor volwassenen en grotere kinderen.

Uiteindelijk hebben wij met Zoon afgesproken dit jaar Sinterklaasavond gewoon met zijn 3-en te vieren. Met wat lekkers zoals warme chocolademelk, pepernoten en door Zoon gekozen avondeten. En dan geven we elkaar een cadeautje waarbij de voorwaarde is dat het geschikt moet zijn voor het gezin samen. Dus bijvoorbeeld een leuk familiespel (de uitbreiding van De Kolonisten van Catan!) of de nieuwe dvd van Harry Potter.

De rest van de cadeautjes doen we dan onder de Kerstboom en daar worden de opa's en oma's ook bij betrokken. Iedereen krijgt iets. Voor beide feesten bepaal ik vooraf een budget, waar ik nu al voor spaar, maar het is wel de bedoeling dat Zoon ook iets voor ons koopt. Zodat hij leert dat het niet alleen ontvangen, hebben en krijgen is maar dat geven ook heel leuk kan zijn.

En jullie, hebben jullie al over de feestdagen nagedacht?

zondag 25 september 2011

Een goede voorbereiding is het halve werk

Onderstaande links zijn in de loop van de tijd door mij bij elkaar gesprokkeld tijdens mijn zoektocht naar tips op bezuinigingsgebied. Deze links staan ook op de pagina (Be) Sparen.

Misschien heb je hier wel iets aan. Of misschien heb jij wel een aanvulling hierop! Stuur in dat geval de betreffende link naar consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl.  Ik ben vooral op zoek naar liefst zo onafhankelijk mogelijke sites op het gebied van hypotheken, financiën en verzekeringen. Maar ook op ander gebied wil ik de informatie uitbreiden. Het zou fijn zijn als de pagina zo compleet mogelijk wordt en echt een vergaarbak wordt met waardevolle verwijzingen.


BESPAREN/CONSUMINDEREN
Abonnementen opzeggen
 - met vooropgezette brieven waarmee je makkelijk abonnementen opzegt
Bezuinigen.eigenstart.nl
 - startpagina
Consuminderen startpagina
- startpagina
Energievergelijkers
- met tips waar je op moet letten als je de energieprijzen van verschillende aanbieders vergelijkt
Milieucentraal
Tips om te besparen
- tips op alle mogelijke gebieden, van huishouden tot eten, energie, financiën...
Zuiniginfo
 - bezuinigingstips
0900 alternatieven
- bel geen dure 0900-nummers, zonder eerst te controleren of er een goedkoper alternatief is!

BOODSCHAPPEN
Biologische aanbiedingen
supermarktaanbiedingen

BUDGETTEREN
Huishoudboekje van Spaarblog
- Ditgitaal huishoudboekje dat door mij al 2 jaar met veel genoegen wordt gebruikt, heel gebruikersvriendelijk. Je kunt het vooringevulde format ook makkelijk aanpassen naar je eigen situatie
Plan je budget
- Website waarbij je met behulp van een account een online kasboek kunt aanmaken en beheren. ook heel gebruikersvriendelijk en met de mogelijkheid limieten aan bepaalde categoriën te verbinden
Yunoo
- Website waarbij je met behulp van een account een online kasboek kunt aanmaken en beheren en met de mogelijkheid geautomatiseerd je afschriften erin Te downloaden. Wordt door veel mensen gebruikt, ik ben er zelf niet zo enthousiast over maar misschien is het wel wat voor jou....

HUISHOUDEN
Oma weet raad
- met veel schoonmaaktips


HYPOTHEEKADVIES:
Voorkom hyptheekstress
- met tips van de consumentenbond om stress te voorkomen, oa waar je op moet letten bij het kiezen van een adviseur

KORTINGSBONNEN
Actie coupons
Gratis kortingsbonnen
Uit met korting

SCHULDEN
Nooit meer rood
NVVK (vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren)
- als je er zelf niet meer uit komt
Zelf je schulden regelen
 - initiatief van onder meer het NIBUD met een stappenplan om uit de schulden te komen en veel praktische informatie over instanties die je kunnen helpen uit de schulden te komen
WSNP (wet schuldsanering natuurlijke personen)
 - voor alle vragen over schuldsanering

SPAREN
Vanspaarbankveranderen.nl
- Informatiesite van Hanneke van Veen en Rob van Eeden voor mensen die van spaarbank willen veranderen, met een rapportcijfers voor alle spaarbanken en veel tips. Onafhankelijk van financiële instellingen en banken
Sparen startpagina
- Hanneke van Veen en Barbara de Haan beheren de Sparenpagina met alles over sparen, hoogste rente op spaarrekeningen én deposito sparen.Onafhankelijk van financiële instellingen en banken

VERGELIJKINGSSITES
Bellen
- mobiel en vast bellen en internetaansluitingen
Energie vergelijken
- energievergelijker
Gaslicht
- energievergelijker
Independer
- zorg, verzekeringen, bankproducten
Miep Kniep
- zoek het goedkoopste product


VOORLICHTING
Erica Verdegaal
- Journalist en econoom, schrijft in begrijpelijke taal over de onbegrijpelijke wereld van geld, woekerpolissen, sparen, beleggen, kredieten
Nibud
- Het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting geeft onafhankelijke informatie aan iedereen met een huishouding. Met aandacht voor hoe je beter met geld kunt omgaan, sparen, inkomsten en vermogen. Op de site staan diverse handige rekenmodules, onder meer hoeveel buffer je zou moeten hebben gerelateerd aan je inkomen en leefsituatie
Wijzer in geldzaken
- Voorlichting over budgetteren rondom verschillende thema's en levensfasen

TEGEMOETKOMINGEN:
Bereken uw recht
- laat geen geld liggen, misschien kom je wel in aanmerking voor een tegemoetkoming of subsidie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...