zaterdag 17 september 2011

Alles gebruiken

Een beetje zuinigerd gebruikt alles en gooit niets weg wat nog bruikbaar is. We gebruiken alle (zelfgemaakte) shampoo uit het flesje en lengen het restant aan met water. We knippen de tubes tandpasta en gezichtscrème open om het laatste beetje eruit te vissen en we raspen het laatste stuk van de kaas die te hard is geworden om plakken te snijden met een schaaf.

Schatje gaat nog een stapje verder en schraapt alles zaadjes uit vrijwel alle groenten die wij in onze mond stoppen, en stopt deze in de grond. Zo kunnen we dit weekend de pompoenen gaan oogsten en kijk ik om die reden al de hele zomer uit op een oerwoud aan peper- en paprikaplanten, die in de vensterbank en op de grond vreselijk hun best doen om voldoende zonlicht te vangen. Dit alles om de droom van Schatje - sambal maken van 'eigen' pepertjes - waar te maken.

Gisteren was daar dan het 1e glorieuze moment: Schatje maakte een stoofpotje en gebruikte daarvoor één zelf gekweekt pepertje. Als test. En die goed smaakte en zijn werk dus prima deed! Dus vandaag gaan we pepertjes tellen....

Maak jij ook wel eens zelf sambal?

dinsdag 13 september 2011

Op de valreep....

Omdat de winnaar van de give away ter ere van de 80.000 bezoeker van 'Spaarcentje' onvindbaar was, had ik met mezelf afgesproken dat ik na het passeren van de grens van 100.000 een nieuwe trekking zou gaan houden, met de namen van de lezers die zich hadden aangemeld.

Nog net op tijd werd Ellen wakker in de grot waar ze deze zomer zat, afgesloten van de moderne communicatiemiddelen en riep: 'hier ben ik dan!" (Ik mag je wel een beetje dollen toch Ellen?)

Ellen schreef toen ze zich inschreef:

Ik ga een kansje wagen! Heb net sinds deze maand de krant opgezegd omdat het te duur werd nu we heel erg in inkomen achteruit zijn gegaan.

Een herkenbare situatie. Bij ons was toentertijd de krant één van de eerste zaken waar we op bezuinigden omdat er geen geld meer voor was. Nu, 3 jaar later hebben we wel weer een abonnement, omdat er keuzes zijn gemaakt ten voordele van de krant en ten nadele van andere zaken die we minder missen. Ik leg elke maand 28 euro opzij (7 euro per week) en betaal hiermee de 3 maandelijkse rekening.

De bonnen zijn naar je onderweg en ik wens je veel leesplezier!

zondag 11 september 2011

Weekmenu

Tot onze stomme verbazing stond de groentetas er al vroeg in de vrijdagmiddag. Daar houden we geen rekening meer mee! Eens kijken of dit zich gaat doorzetten, ik had me net neergelegd bij een tas die pas op zaterdagmiddag/zondagochtend komt...

Onze bioboer stopte er weer van alles in: bloemkool, wortelen, sperziebonen, rode aardappelen, uien, en blauwe druiven. De wortelen werden meteen over de schutting 'gegooid' richting de buren, aangezien ze bij ons inmiddels de neus uitkomen. We hebben zeker voor 4 kilo aan afgekookte wortelen liggen in de vriezer, afkomstig uit onze eigen tuin en het is al een hele uitdaging om die op te krijgen.

Ook hadden we nog in huis:
een courgette van 1 kilo, uit eigen tuin.
een 'vergeten'biet, ook uit eigen tuin
broccoli uit de groentetas van vorige week
paksoi
8 heuse aardappeltjes afkomstig van een doorgeschoten aardappel die Schatje in de grond stopte.

De courgette gaven we mee aan Oma met het vriendelijke doch dwingende verzoek hier courgettesoep van te maken, een taak die ze zonder protesteren op zich nam omdat ik haar vlak daarvoor uitnodigde voor het avondeten met als toet een appelcrumble.


Uh, dus dan wordt het dus (het bedenken gebeurt met het tikken van dit stukje):
Zondag: Broccoli met kipfilet en tomatensaus en volkoren pasta, met cajun kruidenmix klaargemaakt
Maandag: aardappel-omelet (van 'eigen' aardappelen) met sperziebonen met tomatensaus en blokjes gebakken Haloumikaas (vegetarisch)
Dinsdag: Bloemkool met rode aardappelen uit de oven en gehaktballetjes
Woensdag: Oma kookt
Donderdag: tosti en soep
Vrijdag: gaat Schatje hopelijk koken, iets met rundvlees, paksoi en rijst
Zaterdag: nog te ver weg, kan ik nog niet bedenken...

De biet wordt waarschijnlijk in een salade gegooid en opgegeten tijdens de lunch....

Zo ziet de wereld er toch weer overzichtelijk en controleerbaar er uit, wat een weekmenu al niet kan doen voor je gemoedstoestand!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...