vrijdag 9 september 2011

Geheim spaarpotje

Sinds we terug zijn van vakantie, ben ik er weer mee begonnen....net zoals alle jaren hiervoor: een geheim spaarpotje voor de feestdagen. Alles wat overblijft (dan heb ik het wel over geld hè), gooi ik er in. Aan het einde van de week, leeg ik de portemonnee in deze pot, voordat ik nieuw boodschappengeld pin. Zo werk ik langzaam naar de feestdagen toe. Het zal je verbazen hoeveel dat scheelt!

Tip: als jij zelf nooit iets overhoudt, kun je misschien kijken waar dit aan ligt. Doe je te veel impulsaankopen, koop je te groot in? Misschien is je budget wel gewoon te krap!. Dat was mijn conclusie een paar maanden geleden. Na een periode van fikse prijsstijgingen, merkte ik dat ik vrijwel nooit iets over hield. Door het budget  met € 10 te verhogen, was het bijna-tekort opgelost. Natuurlijk moet daar wel financiële ruimte voor zijn.

donderdag 8 september 2011

sparen

Om redenen die allemaal uit te leggen en te motiveren zijn, is het spaarsaldo van onze spaarrekening in één maand tijd meer dan gehalveerd. De veroorzakers: het afbetalen van de restschuld van de auto én een nieuwe laptop. Het eerste was verwacht, het tweede niet maar moest wel omdat de oude laptop ineens heel hard gilde: EN NU DOE IK HET LEKKER NIET MEER! PUH!! .

Daarnaast gaven we ook onverwacht geld uit voor een prachtig warm kleed voor in de woonkamer, passend bij het andere kleed dat we vorig jaar al kochten voor onder de eettafel. Maar dat 'telt' niet want dat kochten we van het geld van Opa dat we voor de vakantie in onze handen kregen gedrukt. Het is een handgeknoopt kleed afkomstig uit het oude Perzie, met een weeffout en daardoor betaalbaar voor ons. Maar weeffouten maken mij niet uit, ik zit met een chronische aandoening ook vol met weeffoutjes maar dat maakt mij ook niet minder....;-).

Afijn, niet dat het geld op is maar we moeten nu wel weer flink gaan sparen! Zena stelde zich op haar nieuwe oude blog Buffertje ten doel om vanaf nu € 5000 te sparen in 1 jaar tijd. Dát bedrag is te hoog gegrepen voor ons maar we moeten er wel bij in de buurt komen. Vanaf januari krijgen wij weer meer geld tot onze beschikking (dan is onze ellende met de Belastingdienst hopelijk voorbij) en kunnen we naar verwachting € 400 per maand sparen voor een buffer. Dat is buiten het geld om dat we sparen voor de studie van Zoon en de reserveringen voor periodieke uitgaven als abonnementsgeld, anwb, lidmaatschappen en zo.

Tot het eind van dit jaar sparen we € 100 per maand. Dat is niet veel maar meer dan eerder begroot (pech-met-Belastingdienst-door-financiële-gevolgen-van-arbeidsongeschikt-raken-kan- worden-weggestreept-tegen-onverwachte-salarisverhoging-van-Schatje). We verwachten ook geen grote uitgaven meer. Qua kleding zijn Schatje en ik goed voorzien en Zoon past zelfs nog zijn winterjas van vorig jaar. Schoenen kochten we al eerder dit jaar voor hem in de uitverkoop, dus volgens mij moeten we de winter door kunnen komen. Enige kink in de kabel kan zijn dat de kosten voor mijn medische behandeling hoger kunnen gaan uitvallen. Ik ben nu € 150 per maand kwijt, maar het zou kunnen dat dit meer gaat worden als mijn door de verzekeraar te vergoeden behandelingen 'op' zijn.

Ik las dat Zena door perikelen van de computer in één klap al haar financiële overzichten kwijt was. Om die reden maak ik altijd een back - up naar een externe schijf, niet alleen van de financïen maar alles van de schijf van de laptop. In haar geval pakte het goed uit want het leverde een gevoel van bevrijding op. Leuk dat ze daar weer over schrijft op haar nieuwe blog. In ons geval maakte het niet uit, want gelukkig had ik de maandelijkse back-up tot mijn beschikking.

Zena, even persoonlijk tot jou: om de één of andere reden kan ik bij geen van jouw blogs berichtjes achter laten. Leuk dat je weer met buffertje bent begonnen. Ik heb je vroeger gevolgd, voordat ik zelf blogde en Spaarcentje werd. En ineens was je gestopt en vroeg ik me af wat er toch met Buffertje was gebeurd. En zie, je dook weer op en je bleek onze eigenste Zena te zijn......ik neem je blog in ieder geval op in mijn lijst met links!

dinsdag 6 september 2011

Bekentenis

Gisteren deed ik iets schandelijks. Ik gooide eten weg, waar we vandaag nog makkelijk van zouden kunnen eten. De snijbiet stond op het menu en in plaats van stamppot zoals ik eerst wou doen, ging ik het bakken, beetje mosterd erbij, knoflook, uitje....toen even in de oven met wat geitenkaas en toen konden we aanvallen. Ik had ook aardappeltjes uit de oven gemaakt en voor de liefhebbers rookworst.

Brrr wat was die snijbiet vies, of wat was het in ieder geval mislukt. Misschien is snijbiet wel héél lekker en kan ik het gewoon nog niet goed klaarmaken. Het deed me denken aan paksoi en dus behandelde ik het als paksoi maar de stelen zijn veel taaier, meer rabarberachtig. Dus we aten met lange gezichten en schoven het wat heen en weer op het bord. Wat is er veel over, verzuchten we tegen elkaar en toen deden we het gewoon: omkieperen de schaal in de groenbak (schaam).

De aardappelen waren trouwens ook niet gelukt. Het zal mijn (kook)dag wel niet zijn geweest.....

maandag 5 september 2011

Weekmenu

Sinds enige tijd hebben we een abonnement op een groentetas van een biologische tuinder hier uit de buurt en deze man heeft mij een les in loslaten geleerd. Officieel moet de tas op donderdagavond worden geleverd, maar in de praktijk is dat zaterdagvond of zondag in de namiddag. Waar ik voorheen altijd op zaterdag voor het boodschappen doen een weekmenu maakte, is dat nu zinloos want op dat moment is de groentetas nog niet geleverd. Wij doen dus boodschappen bij de gewone super tewijl we niet weten wat we gaan aantreffen in de tas. De eerste weken kocht ik dan toch nog wat groenten en aardappelen extra en uiteindelijk bleek dan dat ik met een te grote voorraad zat.

De beste man erop aanspreken helpt niet, want hij heeft een geheel eigen agenda en die wordt vooral beheerst door het weer en zoals laatst een doodzieke geit. Die zaken gaan voor en het bezorgen hobbelt erachter aan. Ik heb hier best moeite mee want ik ben nogal dwangmatig van het plannen en het hele idee van een groentetas was al spannend (want je bent van een ander afhankelijk van wat je erin aantreft), en dan kwam dit er nog boven op!

Inmiddels ben ik een beetje omgeslagen naar de andere kant. Ik zie het wel wat ik aantref, ik koop gewoon de basiszaken op zaterdag en wat ik dan mis (zoals bananen en ananas en zo) koop ik op maandag in de biologische winkel (wat ik voorheen altijd op donderdag deed). Dus maak ik een weekmenu met als start de maandag. Nu kost het me sinds de vakantie grote moeite om vooruit te denken, dus of we ons hier strak aan gaan houden? Ik betwijfel het.

Maandag: Stamppot van snijbiet en rookworst (school is weer begonnen, het regent buiten en Spaarcentje krijgt meteen trek in worst, wel biologische hoor!)
Dinsdag: Gevulde groentesoep met wortel, courgette, meiraap en aardappelblokjes
Woensdag: Ratatouille met brood of pasta
Donderdag: kookt Oma
Vrijdag: kook Schatje en die gaat hopelijk zijn beroemde rundvleesstoofpot maken
Zaterdag: Iets met broccoli en kipfilet
Zondag: duiken we met onze neus in de nieuwe groentetas of in de groentelade en sporen wees-restjes op die vragen om bewerking....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...