zaterdag 16 juli 2011

De afgelopen en de komende week

Deze week aten wij onder meer:

Ook maakte ik deze week kruisbessen-appeljam, chocoladepasta en ter ere van Vriendje van Zoon die nu bij ons logeert Twee kleuren-cakejes. Maar eigenlijk verzinnen we elk weekend wel een feestelijke reden. Over het algemeen zijn we heel matig zijn hier, we gebruiken bijna geen suiker en kiezen meestal voor gezond lekkers. De mannen hebben in het weekend echter behoefte aan en trek in 'ongezond' lekkers en komen soms thuis met gekochte zoetigheden waarvan ik een hartverzakking kijg als ik het etiket lees. Dan heb ik het over ambachtelijke koeken met 30 e-tjes en transvetten en zo. Dus bak ik nu al geruime tijd bijna elk weekend een cake of taartje en dat scheelt ook nog  in de kosten. En met de wijze woorden van Michael Pollan in gedachten, dat zondigen mag, mits zelf gemaakt, zo min mogelijk bewerkt en op een dag die met een Z begint, gun ik mezelf dan soms ook een klein stukje.

De bioboer leverde een tas vol bloemkool, wortelen, broccoli, courgette en appelen. Uit eigen tuin worden morgen (als het niet te hard regent) een heleboel wortelen en bieten geoogst. Dus dat wordt de ingrediëntenlijst van het menu de komende week.


jam in wording


tegelijk met de jam een heleboel wortelen en kikkererwten afkoken
en chocopasta als de rest staat af te koelen


onderste boven afkoelende jam

twee kleuren-cakejes


donderdag 14 juli 2011

Give Away

Binnenkort passeer ik de grens van 80.000 bezoekers. Dat is nogal wat, voor mij dan ;-).
Het maakt me blij dat ik mijn flodders niet zomaar de ruimte in stuur, maar dat ze ook nog ergens aankomen. Of ze echt gelezen worden dat weet ik natuurlijk niet. Vast wel door een aantal mensen, gezien de leuke, lieve en aanmoedigende reacties die ik regelmatig krijg.

Om dit te vieren is het tijd voor een cadeautje. Ik geef bonnen weg voor 2 weken leesplezier met  De Volkskrant. Ga je toevallig op vakantie in Nederland en lijkt het je fijn om door middel van een bon dagelijks een krantje te halen? Of heb je geen geld voor een krantenabonnement en zou dit voor jou een heerlijke luxe betekenen? Plaats een reactie onderaan dit bericht en wie weet heb jij mazzel. Je kunt reageren tot en met 22 juli aanstaande.

Alle namen van deelnemers worden op een briefje geschreven en de winnaar wordt gegrabbeld uit een bak.
(De bonnen zijn geldig tot en met 31 december 2011).

woensdag 13 juli 2011

Tweedehands Woensdag

De oma van Schatje vertrok naar een bejaardenhuis en dus moest er 50 jaar aan rommel, meubelen en geschiedenis worden opgeruimd. De telefoon rinkelde vaak: willen jullie een hark, kruk, schoffel, koffiezetapparaat? Nee, dat wilden wij niet. Ons huis is net ontrommeld en we hebben een acceptabel niveau bereikt dat angstvallig wordt bewaakt. Tot ons de kandelaar werd aangeboden, bijna verontschuldigend, omdat niemand er blijkbaar het mooie van zag. Maar wij wel! Dus hangt de kandelaar. Kaarsen op het juiste formaat zijn tot nu toe onvindbaar, dus snijden we gewone kaarsen aan de onderkant wat bij, dat gaat ook uitstekend!

dinsdag 12 juli 2011

Combineren en vooruit denken

Valhalla vroeg mij gisteren naar aanleiding van mijn stukje over het eten van gisteren (makkelijke maandag) hoe ik dat toch doe. Waarmee ze bedoelde dat bij haar makkelijk eten een broodje met een omelet is en bij mij makkelijk eten iets meer om het lijf heeft.

Nu denk ik dat er met een broodje met omelet helemaal niets mis is! Maar de crux zit hem bij mij in het combineren en vooruit denken. Ik heb een tijd als kok gewerkt en daar leer je om altijd in stapjes te denken, en vooruit te kijken, om te voorkomen dat je misgrijpt of dat je iets moet weggooien. Eingelijk net zoals generaties van zuinige huisvrouwen dat vroeger ook deden.

Nu besef ik me heel goed dat druk werkende mensen helemaal niet de tijd hebben om elk vrij moment in de keuken te staan om een voorraad te produceren voor die dagen dat alles nog meer klem zit tussen werk, pianoles, zwemles en de verjaardag van tante Ageeth. Maar die tijd besteed ik er ook niet aan, want daar heb ik de energie niet voor. Ik zorg ervoor dat als ik kook, het altijd meer wordt dan voor één keer. En ik combineer dingen. Dus als ik toch achter het fornuis zit (op mijn super zadelkruk) omdat de saus voor het avondeten pruttelt, dan kan ik net zo goed een kilo kikkererwten afkoken, die ik in zakjes portioneer en in de vriezer stop. En als ik 'ballen' draai, dan draai ik er 10 of 12 en niet 3 of 4. Als ik rijst afkook, kook ik voor 4 of 5 keer tegelijk. Ook dit wordt geportioneerd en in de vriezer gestopt.

Dit scheelt mij enorm veel tijd en geld. Ik heb een paar vaste productiemomenten in de week:
  •  Ik maak gemiddeld één keer in de week beleg voor op brood, de ene keer humus, de andere keer chocopasta of jam of kruidenspread. Zo grijpen we vrijwel nooit mis (we kopen ook nog wel beleg hoor, zoals kokosbrood of hagelslag).
  • Een of twee keer per week bak ik brood
  • Als ik brood bak, bak ik gelijk iets lekkers (als de oven toch al aanstaat) en stop dat in de vriezer. De ene keer gezonde suikervrije bananenmuffins als verantwoord tussendoortje, de andere keer een zeer onverantwoorde maar niet minder lekkere chcoladecake in een taarvorm. Dat snij ik dan in punten en stop het in de vriezer. Hebben we trek in iets lekkers, dan halen we de gewenste hoeveelheid taartpunten uit de vriezer, ontdooien het en voor het lekker snij ik het nog even doormidden en besmeer het met jam of roomkaas met kokos erdoor. Zo hebben we altijd iets lekkers in huis, zelfgemaakt en dus vele malen gezonder dan wat je zou kopen als je naar de super rent in geval van ernstige trek.
Daarnaast doe ik áls ik kook, vaak iets extra's, dus ik maak niet alleen het avondeten maar bijvoorbeeld ook met de helft van de groenten die ik toch al gebruik een soep. Dit is een tweede natuur geworden en werkt prima. Soms zijn er momenten of weken dat ik me niet goed voel en kan ik eindeloos putten uit die vriezer en zo toch heel makkelijk lekkere gezonde dingen op tafel zetten.

Vandaag was de situatie als volgt:
In de groentetas zaten veel wortelen, maar we hebben in de tuin ook veel wortelen. Dat moet dus verwerkt gaan worden. Ook zat er kruisbessenjam in en die lusten we niet zo uit het handje maar wel in jam. De chocopasta is bovendien op en de humus bijna.
Duss:
ik zette gister 1 kilo kikkererwten in de week.
Vanmorgen maakte ik kruisbessenjam (recept later vandaag op Spaarcentje kookt). Terwijl de jam stond te pruttelen, kookte ik een kilo kikkererwten af. Met een klein deel ervan maak ik morgen humus. De rest gaat in zakjes van 100 gram in de vriezer. Ook kookte ik een kilo wortelen af. De helft  van de wortelen gaat in de vriezer en van de andere helft maak ik morgen soep met kokosmelk (recept volgt op spaarcentje kookt). In een blikje kokosmelk zit 400 gram. 300 gram kokosmelk door de soep is ruim voldoende en de resterende 100 gram gebruik ik voor de chocoladepasta die ik maakte terwijl de jam nog steeds stond te pruttelen. Toen de jam klaar was, was ik moe en voldaan met als resultaat in 1 uur: een kilo afgekookte wortelen, 1 kilo afgekookte kikkerwten, 2 potten chocoladepasta en 2,5 pot kruisbessenjam.

Morgen ga ik humus en wortelsoep maken (tevens meteen het avondeten met een stukje quiche dat nog in de vriezer ligt).

Donderdag ga ik weer brood bakken en bak ik tegelijk wat muffins, want die zijn op. Dan bak ik in de oven in aluminumfolie meteen een heleboel bieten (van de bioboer en uit eigen tuin). Op broodbakdag kook ik verder niet (want spaar energie) en doen we makkelijk.

Op vrijdag zijn de bieten dus al gaar en zie ik wel wat ik er mee doe. Misschien van de ene helft een lekkere ovenschotel maken en de andere helft in de vriezer.

Zo werkt dat bij mij. Herkenbaar? Of wil je gillend wegrennen als je dit leest? Voor wie denkt: dit lijkt me wel wat een tip. Ken jezelf én je beperkingen. Ga niet van alles tegelijk maken als je het nog nooit hebt gedaan. Ik had er eerder niet aan moeten denken om jam én chocopasta tgelijk te maken, maar nu ik de recepten kan dromen en weet wat er mis kan gaan, is combineren mogelijk. Begin gewoon eens met grotere hoeveelheden te maken dan je gewend bent. Maak eens 5 liter soep. Maak eens een heleboel quichedeeg en stop het in de vriezer (of nog beter, bak een aantal quichebodems af en vries in als je voldoende ruimte hebt). Dan is die quiche maken op een moment dat jij daar zin in hebt, helemaal niet zo veel werk. Koopt wat geschikte bakken voor in de vriezer en etiketten, zodat je erop kunt schrijven wat het is en voor hoeveel personen het is.

maandag 11 juli 2011

Over de groentetas die maar niet kwam....

De tas kwam maar niet en kwam maar niet, dus belde ik. 'Mijn' bioboer dacht dat ik er mee was gestopt. Ik had 2 weken overgeslagen omdat de opbrengst uit eigen tuin opgegeten ging worden. Daarna maakte ik wel weer geld over, maar er kwam niets. Later ontving ik een mail waarin hij meldde dat hij geen betaling had ontvangen. Na wat geharrewar bleek dat er nog iemand met dezelfde achternaam het groentepakket heeft. Gelukkig kon ik hem zojuist nog even 'live' spreken toen hij alsnog de groenten kwam afleveren en heb ik afgesproken naast de overschrijving voortaan ook even te mailen over gewenste levering of niet.

Tot zover! Er zat weer veel lekkers in: courgette, bloemkool (we hebben net die lading van onszelf weggewerkt), aardappelen, kruisbessen, kersen, rode bessen, een heleboel wortelen,4 grote bieten en 2 grote preien. Schatje is weer thuis dus niets verhindert mij om weer zelf te koken. Ook voor de vriezer-voorraad, dan hoeven we de week voor de vakantie weinig in te slaan en alleen maar de vriezer leeg te eten, dat scheelt ook weer!

zondag 10 juli 2011

Verslaafd

Voor dit weekend had ik een afspraak met mezelf gemaakt: ik hou me rustig en ga niet kokkerellen en bakken, laat staan dat ik iets in huis doe. Schatje dompelt zich momenteel onder in een 3daagse muziekmarathon (North Sea Jazz) en is uithuizig en Zoon en ik zijn met zijn 2-tjes. Dat is best knus, zo met zijn 2-en in plaats van met zijn 3-en. Zoon is dan altijd extra lief lijkt het wel en ik maak het extra feestelijk door kruimeltjesontbijt te maken (in bed ontbijten waarbij we alle kruimels voornamelijk morsen op het slaapdeel van Schatje, moet ie maar niet weggaan!), veel spelletjes doen en doen alsof we Schatje niet missen.

Deze week was heftig voor mij, ook startte ik met medicatie waar ik nogal suf van word. Nu ik tijdelijk de zorg voor Zoon alleen heb, nam ik mij daarom voor niets te doen anders dan wat lezen en met Zoon spelen. Dus geen brood bakken of koken of wat anders wilds. Het avondeten is uitbesteed aan Oma, die ook braaf telkens een was meeneemt. Waar ik alleen geen rekening mee heb gehouden is de voortdurende neigingen die omhoog poppen om toch iets in de keuken te gaan doen. Man wat ben ik verslaafd! Elke dag maak ik wel iets, een brood, of chocopasta of muffins en nu loop ik continue culi-aanvallen te onderdrukken. Het voelt als ineens afkicken....

De enige uitspatting die ik me wel veroorloofde was gisteravond de laptop opschonen. Hij gedroeg zich al langere tijd als een onhandelbare puber en bijna hadden we hem bij het grof vuil gezet. Er werd al gesproken over vervanging, maar door de financiële stress die we momenteel hebben, is dit geen optie. Nu Schatje toch weg is, vond ik dat het tijd werd om eens zelf aan dat ding te gaan sleutelen, zonder dat we daar woorden over zouden krijgen omdat ik per ongeluk op de verkeerde programma's en knoppen druk. Want ook hier geldt, net als met zoveel dingen in het leven: niet gehinderd door enige kennis kun je even goed ver komen door gewoon uit te proberen. En sodeju, het lukte! Waar normaal het opstarten soms wel een half uur duurde en de laptop regelmatig vastliep midden in het tikken van een zin, loopt hij nu weer als een zonnetje. Gewoon door aanwijzingen op te volgen in het windows beheercentrum en ook wat scan- en opschoonprogrammaatjes te draaien die ik op internet vond. Natuurlijk zijn die scanprogramma's een verkapte verkooptruc, en bieden ze na het uitvoeren van een scan aan om 20 'ernstige fouten' te verwijderen waarna je de rest verwijderd krijgt door  het programma te kopen. Maar als je zo langs 3 van die scanprogramma's gaat en telkens wat gratis laat verwijderen, ruim je ongemerkt toch best veel op. Dat houd ik mezelf dan maar voor.

Heeft er iemand na het lezen van dit verhaal een tip voor een gratis en betrouwbaar scan-en opschoonprogramma? Dan kan ik verder met mijn nieuwe hobby. Me rustig houden.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...