zaterdag 25 juni 2011

Wat gaan we eten?

De uitdaging deze week is om zoveel mogelijk op te maken, zonder dat we eetvoorraden continue aanvullen. Gisteren deden we minimale boodschappen maar helaas viel het eindbedrag toch wat tegen, want wat we niet aan verswaren kochten, hadden we wel nodig aan maandverband, tandenborstel en nog wat meer zaken die best belangrijk zijn en die uitermate onhandig zijn in geval van misgrijpen. We kochten echter geen groenten of vlees, want we gaan voorraad uit de tuin en de vriezer opeten.

Het eetplan is, in willekeurige volgorde:
 • Bloemkool met kerrie-kokossaus (op deze wijze maar dan zonder de gekookte eieren), rijst en groenteburger (met bietjes en doperwt) (vegetarisch)
 • Stamppot krulandijvie met gedroogde tomaatjes en geitenkaas (vegetarisch) nieuw uit te proberen recept
 • Salade krulandijvie met ananaschutney (experiment) en gerookte makreel met gegrilde aardappelen (vis) ook nieuw uit te proberen bedenksel
 • Soep met quiche uit de vriezer (vegetarisch)
 • Pasta met groenten-tomatensaus uit de vriezer en wat chippolataworstjes (er zijn er nog 3)
 • Pannenkoeken (vegetarisch)

en ook kookt Oma, op donderdag (meestal vlees of vis)

Dat is dus 4 keer vegetarisch, 1 keer vis, 1 keer vlees en 1 keer vis of vlees, afhankelijk van wat Oma ons voorschotelt. Je kunt ons dus met recht parttime vegetariers noemen, of parttime vleeseters, t is maar net hoe je het bekijkt....als het aan mij ligt eten we nog minder vlees maar de heren vinden het erg lekker.....

Nieuws uit de moestuin:
Inmiddels is er ook 1 framboos gesignaleerd in de tuin en kunnen we naar verwachting volgende week de 2e bloemkool eten. De doperwten worden elke paar dagen verzameld en in een bak in de vriezer gedaan en als de bak vol is, gaan we ze opeten. Volgend jaar moeten we het anders aanpakken. We hebben 3 peultjes planten, een paar doperwten planten, 2 stamslabonen. Dus we hebben elke paar dagen een paar peultjes, doperwten en sperciebonen, niet echt handig.....

De courgettes groeien goed  (het zijn er minstens 15) maar worden opgepeuzeld door één of andere stouterik die dat niet hoort te doen. Volgens Schatje zijn de naaktslakken de boosdoeners maar ik zie echte tandjes en inkepingen zitten op de courgette, en dat doet me meer denken aan een egeltje. We hebben een egel in de tuin, al jaren, en misschien geniet hij wel enorm van die courgette. Maar die IS VOOR ONS BEDOELD!!!! Tsja, wat doe je eraan?

donderdag 23 juni 2011

Uitdaging voor komende week

Vrijdag of zaterdag gaan we boodschappen doen. En ik heb mezelf voorgenomen zo min mogelijk te kopen. Zoals ik eerder schreef was het een dure maand om diverse redenen en het budget is op. We hebben een gevulde voorraadkast en voor veel dingen bedenk ik wel een alternatief. De groenteboer is voor komende week afgezegd, dat spaart € 12,50 uit. Ik heb nog zeker voor 3 dagen eten in de vriezer en de rest plukken we uit de tuin. En dat ketjapstoofschotelje van rundvlees en limoenblaadjes dat in mijn hoofd rondspookt, ga ik gewoon van seitan maken. Ik heb zat glutenmeel, dus daar hoef ik ook geen geld aan uit te geven. Een keer pannenkoeken eten en dan is de week en de maand al weer om en beginnen we weer met een schone lei.

woensdag 22 juni 2011

Tweedehands woensdag

De koffieprijzen zijn flink gestegen de laatste maanden. Ik schreef het al eerder: ons favoriete merk espressokoffie was ineens schrikbarend duur geworden. Op zoek naar alternatieven, stuitte ik op koffiebonen in de supermarkt, die in de aanbieding waren. Inmiddels is duidelijk dat espressokoffiebonen die niet in de aanbieding zijn, helemaal niet voordeliger zijn dan gemalen koffie, maar wél heel lekker. Net gemalen bonen ruiken heerlijk en de koffie smaakt even zo! Na wat speurwerk bleek overigens ook dat biologische gemalen koffie inmiddels vrijwel dezelfde prijs heeft als niet biologische, dus die kocht ik via de biowebwinkel begin van de maand. En Oma kwam een paar dagen geleden binnen zeilen met 3 pakken van ons oude favoriete merk, dat was bij haar super in de aanbieding. We zijn dus het spoor volledig bijster op koffiegebied en hebben inmiddels een grote voorraad ...

Koffiebonen malen doen we op de hand met een hele oude koffiemaler die ik kreeg van meneer B., al eerder genoemd in deze rubriek. Hij is de hoogbejaarde heer voor wie ik tijdens mijn studie kookte en zorgde. Ik at met hem mee, en hij was mijn stabiele rots in de roerige studententijd en samen met mijn vriendin waren wij zijn contact met de buitenwereld. Een deal waar we allemaal veel profijt van hebben gehad en dan bedoel ik niet financieel.
Geen flauw idee hoe oud deze koffiemolen is, behoorlijk oud, dat zeker. Ook denk ik niet dat hij ooit door meneer B. zelf is gebruikt, hij heeft zijn hele leven personeel gehad, dienstbodes en later een huishoudster. En weer later - op zijn 50e- trouwde hij en zette zijn vrouw de koffie. Hij was zeer welgesteld en verschrikkelijk op de centen. Zijn leven lang hield hij een kasboek bij, en alles wat werd uitgegeven, werd onmiddelijk genoteerd. Maar zuinig is niet hetzelfde als gierig, hij was heel gul en genereus en gaf graag dingen weg. Dat leidde soms tot wat moelijke situaties want niet iedereen in zijn omgeving had een zuiver hartje. Zijn buren stonden weliswaar voor hem klaar, maar de dollartekens stonden als het ware in hun ogen gebrand. Hij was rijk, zijn vrouw was inmiddels overleden en het huwelijk had geen kinderen opgeleverd. 'Kassa!' zag je ze denken.

Na zijn dood ging zijn vermogen voor een groot deel naar een verre neef en nicht, via de familie van zijn vrouw, die nog nooit bij hem op bezoek waren geweest en het evengoed presteerden om via een proces elkaar het vermogen af te snoepen en die het niet accepteerden dat er ook andere begunstigden waren, waaronder de hebberige buren die zijn zijn huis tegen een belachelijke lage prijs mochten kopen, zijn neef, Artis, het Concertgebouw, de Kerk en de Poezenboot. Als wij -mijn vriendin en ik- van kwade wil zouden zijn geweest, hadden we in het testament kunnen komen. Ik heb daar eens een gesprek over gehad met hem. Hij zei dat wij als familie voelden en dat hij iets voor ons wilde doen. Dat heb ik hem uit zijn hoofd gepraat en gevraagd of hij in plaats daarvan iets zou willen schenken aan een goed doel waar ik iets mee had, de Poezenboot. Aldus geschiedde. En bleef het contact oprecht en zuiver, zonder vervelende bijbedoelingen.

Na de begrafenis werd het huis door de bank verzegeld en ik ben er nooit meer geweest, alleen vaak langsgelopen. Ik vernam van de buurman dat de erfgenamen het huis zijn komen inspecteren en in hun zoektocht naar waardevolle spullen laden en kasten hebben opengerukt en op de grond gesmeten. Wat er van klopt weet ik niet. Wel kwam ik toevallig voorbij op het moment dat het huis werd leeggehaald. Er stond een container voor het huis en alles zonder waarde werd er in gedonderd, zo ook papieren, foto-albums en persoonlijke spulletjes. Daar ben ik goed ziek van geweest. Je gaat dood en niemand wil de spullen hebben die het verhaal van jouw leven vertellen. Je foto-albums worden zo bij het vuil gegooid. Het erge is dat ik zeker weet dat er wel mensen waren die dit soort herinneringen aan hem wilden bewaren. Zijn neef was zijn beste vriend, zijn leven lang en die had graag dit soort tastbare herinneringen gehad (Over die neef moet ik trouwens ook eens een stuk schrijven, want dat was een hele bijzondere man met wie ik nog heel lang heb gecorrespondeerd en die verhalen op bestelling schreef. Dan gaf ik de opdracht: nu wil ik een verhaal over een slang op sterk water en verdomd dan viel een paar weken later een abominabel slecht getypt stukje in de bus (niet alle letters van zijn typemachine deden het nog) maar wat wel enige literaire waarde had).

Dit geheel terzijde! Ik dwaal vandaag verschrikkelijk af. terug naar de koffiebonen! Gelukkig heb ik een aantal spullen van meneer B. die hij zijn leven lang om zich heen heeft gehad. Een Statenbijbel, een kastje, 2 apothekerspotjes afkomstig uit de apotheek die zijn ouders hadden rond 1900, wat boeken over kunst die hij in zijn jonge jaren had gekocht en dus een koffiemaler. Die laatste had ik op een bepaald moment uitgeleend aan Oma die hem leuk decoratief vond staan op haar bar, maar met de intrede van de hele koffieboon in huize Spaarcentje is de koffiemaler weer terug. Ik gebruik hem alleen 's middags want mijn spieren en gewrichten zijn in de ochtend te pijnlijk om koffiebonen op de hand te malen, een karweitje waar je best nog wat kracht voor nodig hebt.

Zo eindigt dit stukje dat eigenlijk nergens over ging, maar toch hopelijk wel het meeste over meneer B, geboren op 11 november 1900, die prachtig piano kon spelen en dol was op zure haring.

dinsdag 21 juni 2011

Boekentip

Vandaag is het zomerzonnewende maar het lijkt wel herfst! De zon schijnt nu op zijn hoogtepunt te zijn maar dat weten we niet want we zien hem niet! Om de herfstsfeer te benadrukken , besteed ik aandacht aan een kookboek voor met najaarsrecepten:

In de bibliotheek stuitte ik op het boek 'Koken onder de 5 euro' en dat kon ik natuurlijk niet laten staan! Het blijkt het 2e deel  van een serie te zijn, waarvan dit deel ingaat op seizoensrecepten voor het najaar en de winter. Deel 1, gaat over (jullie voelen het al aankomen) het voorjaar en de zomer. De auteur is een Vlaamse en dat vind je zeker terug in de recepten.

Naast een mooi overzicht van wanneer welke groenten beschikbaar zijn, gaat de aandacht in opeenvolgende hoofdstukken uit naar: soepen, pasta, vis, eenpansmaaltijden, vlees en wat lekkere extra'tjes. Tussendoor vind je als lezer kopjes met extra informatie over waarom kool bijvoorbeeld zo gezond is en hoe je het het beste kunt bewaren, of hoe je het beste jam en chutneys kunt maken en ook (halleluja) aandacht voor restverwerking.

Het uitgangspunt van het boek is zo zuinig mogelijk met je ingrediënten omgaan en producten van goede kwaliteit kopen met respect voor milieu en dierenwelzijn. De auteur leunt dus zwaar op bio. Haar uitgangspunt is dat bio betaalbaar wordt als je zoveel mogelijk zelf maakt en eens vaker vlees laat staan en kiest voor een vegetarisch alternatief. Helemaal mee eens! Jammer genoeg vind ik wel dat er juist veel aandacht is voor vlees en vis in het boek, ik tref er maar weinig vegetarische gerechten in aan. Ook betwijfel ik of het lukt om onder de 5 euro te blijven als ik de recepten zou uitproberen met vleesproducten als wild en eendenbouten. Dat is voor mijn dan ook net het minpunt van het boek: nergens wordt gemotiveerd hoe ze aan het bedrag van 5 euro komt, en dat is nu net juist een trigger omdat dit in de titel staat. Ook kloppen de verhoudingen niet altijd: voor in het boek staat dat alle recepten voor 2 personen zijn, maar ze gaat regelmatig uit van bijvoorbeeld 400 gram vlees voor een schotel voor 2 personen. Of ik ben heel matig, of zij gaat uit van hele grote eters!

Maar dat zijn details, het is een heerlijk boek om in te bladeren en inspiratie op te doen. De meeste gerechten zijn snel en makkelijk te maken en worden duidelijk uitgelegd. Niet alle recepten zijn voor mijn 'gevoelige maagje' geschikt: ikzelf peins er niet over varkenstongetjes en varkenswangetjes klaar te maken. Misschien is dit wel typisch Vlaams, ik weet het niet. Mijn vader is geboren in Antwerpen maar van Nederandse ouders en ik betwijfel of hij dit voorgezet kreeg. Ondanks de 'vleespartijen waar ik persoonlijk niet zo dol op ben' staan er even goed ook voor de 'niet grote vleeseter' voldoende lekkere en interessante combinaties in, die ik nog niet uitprobeerde want we zitten helaas in het verkeerde jaargetijde ;-)

Leuk is dat ze soms eenvoudigere en goedkopere alternatieven voor bekende klassieke gerechten biedt, zoals haar Moussaka:

 • 400 gram lamsgehakt (opmerking Spaarcentje: kun je vervangen door rundergehakt)
 • 1 grote aubergine
 • 2 blaadjes salie
 • 1 thl gedroogde basilicum
 • 1 thl gedroogde oregano
 • zwarte peper
 • beetje cayennepeper
 • beetje paprikapoeder
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 2 el passata (gezeefde tomaten)
 • olijfolie
 • 1 el tomatenketchup
 • zout
 • room

Bereiding:
Bak het gehakt rul en voeg de ui, passata, ketchup, kruiden, peper en zout erbij en laat 10 minuten zachtjes stoven.
Snij de aubergine en stoom ze (noot van spaarcentje: ik zou ze even grillen).
Leg in een ovenschaal laag om laag de gehakt en de aubergine en overgiet met wat room (noot van Spaarcentje: er wordt geen hoeveelheid genoemd maar 100 ml lijkt mij ruim voldoende)
Zet een half uur in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Met wat stokbrood en salade is dit ruim voldoende voor 4 personen lijkt mij.

Lekker & Gezond koken onder de 5 euro
Tine Bral

maandag 20 juni 2011

Financieel de kluts kwijt

Juni valt niet mee tot nu toe. Waar normaal de uitgaven zich netjes gedragen conform onze acties, zijn er deze maand stoorzenders van buiten af. De belastingdienst kondigde een tegenvaller van € 600 aan, Schatje zakte door zijn fiets (oké niet geheel onverwacht, het was een barrel) en kocht een ''nieuwe" 2ehands: € 200.
Ook waren er geplande grote uitgaven: de restbetaling van de huur van het vakantieverblijf, € 700 én een verjaarspartijtje, € 90.

Dat is dus een kleine € 1600 aan extra uitgaven, sommigen gepland, andere onverwacht in een maand dat het UWV met een nieuw betalingssysteem van start gaat. Het UWV besloot in zijn oneindige wijsheid het moment van betaling met ingang van deze maand te verzetten van de 15e naar de 25e. Dat werd weliswaar heel netjes al 2 maanden geleden aangekondigd en uitgelegd ('wij betalen u altijd voor de hele maand, dus ook al schuift het betalingsmoment op, dit is nog steeds het bedrag voor deze zelfde maand') maar in mijn wereld betekent dat toch echt dat we 10 dagen langer met ons geld moeten doen.

Ook deed ik via internet bioboodschappen. Al jaren neem ik een cash bedrag per week op en daar deden we alle boodschappen van. Nu bestelde ik om diverse redenen voor een maand vooruit bij een biowebwinkel en worden onze groenten tegenwoordig aan huis geleverd door een bioboer. De betalingen gaan via internetbankieren. Eerst ging ik uitrekenen hoeveel we dan nog overhielden voor de rest van de wekelijkse boodschappen bij de gewone super en dat opnemen, maar toen we daar een keer onverwacht meer uitgaven (door wat aantrekkelijke aanbiedingen), pinde ik dat ook. En dat ging ik maar alle andere keren ook doen, moe van het gereken en gepuzzel. Het feit dat we deze maand waarschijnlijk meer uitgeven aan boodschappen dan anders, is weliswaar meer te wijten aan het feit dat ik gewoon te veel bestelde bij de biowebwinkel en met die voorraad kunnen we zeker nog een maand voort. Maar het punt is: ik ben het overzicht een beetje kwijt. Ons systeem werkte op zich prima en nu gooi ik het op de schop omdat ik het aantal winkelmomenten wil beperken en ben ik gewoon een beetje de kluts kwijt.

De nieuwe manier van boodschappen doen staat los van de rest van de financiële pech deze maand (en daar bedoel ik ook niet de huur van de vakantiehuisjes mee, dat is gepland en een luxe, dat besef ik me heel goed) maar het zijn al die bedragen bij elkaar die me een gevoel geven dat we het heel slecht doen deze maand. En het heel slecht doen heeft te maken met geld over de balk gooien en dat is nu niet het geval. Maar ik ben gewoon niet meer gewend dat er zoveel geld doorheen gaat en dat we halverwege de maand geld van de spaarrekening moeten halen omdat we het anders niet redden.

Er is geen man overboord, dat weet ik. En er staat genoeg op de spaarrekening. Dit is nu precies de pech waar we die buffer voor hebben. Maar toch, het is even slikken. Klein lichtpuntje van deze maand was dat we onverwacht van mijn oude werkgever € 600 kregen, omdat ze me die 'vergeten' waren te betalen. Dus al met al wordt de schade beperkt tot € 1000.

Hoe doen jullie dat met boodschappengeld, als je deels via internet besteld en deels in een gewone super koopt? Alles pinnen? Hoe behoud je dan nog het overzicht? Ik hou wel een kasboek bij, maar toch heb ik voor mijn gevoel minder overzicht nu. Iemand een supertip?

zondag 19 juni 2011

Wat eten we vanavond?

Bloemkool! Er staat een rundvleesstoofpotje te pruttelen waar ik wat groente en aardappelen door wilde doen, maar ik wist niet zo snel wat. Dus diende ik het verzoek in tot inspectie van de bloemkool. Die kwam door de keuring heen, 1 kilo schoon aan de haak. De eerste van de 4. En hoe het kan weet ik niet, want ze zijn tegelijkertijd de grond in gegaan, maar ze verschillen allemaal keurig in grootte. Alsof ze aanvoelen dat we geen 3 bloemkolen tegelijkertijd willen consumeren!

 (Ik weet het, ik ben een beetje een suffe stadse troel, maar ik kan er niet over uit dat één zaadje dit oplevert! Wat een wonder!)
In de groentetas troffen we aan: eikebladsla, aardappelen, uien, blauwschokkers (verse kapucijners), courgette, 2 grote tomaten en een grote doos zeer welriekende aarbeien.
Verder hebben we nog: een 1/2 witte kool,een megabloemkool, prei, champignons.

De plannen deze week zijn:
 • Een stoofpotje met rundvlees,bloemkool en aardappelen met Marokkaanse kruiden en witte koolsalade met dadel-rozenwaterdressing (recept volgt).
 • Pizza: dinsdag hebben we een gast aan tafel, A. komt eten, de beste vriend van Zoon. Ik ga de heren verwennen met zelfgemaakte pizza. Die maak ik op een grote bakplaat in de oven en de pizza wordt altijd in compartimenten verdeeld met verschillend beleg. Maar in ieder geval met tomatensaus, kaas, courgette, champigons, tonijn, salie, prei.
 • Blauwschokkers met euh, nog nooit gegeten dus even denken: ham, ui en salie met daarbij Aardappeltaart en rucola-koolsla.
 • Bloemkoolkerrieschotel met kipfilet of gehakt
 • Stamppot krulandijvie met gedroogde tomaatjes

Volgende week bestel ik denk ik geen groentepakket, omdat de tuin nu wat meer gaat opleveren. Veel sla (rucola, ijsberg en krulandijvie) en daar moeten we even flink de tanden in gaan zetten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...