zaterdag 7 mei 2011

Niet alleen van prosecco word ik blij!


Bedankt voor alle reacties op mijn stukje van gisteren! Blijkbaar was het erg herkenbaar. Gelukkig, daar voel ik me meer mens door!! Maar niet alleen prosecco is lekker met dit warme weer. Ook muntthee is niet te versmaden en toch nog altijd goedkoper dan die doos prosecco;- .We 'struikelen' hier over de munt in onze tuin. Veel thee drinken dus! En eh, muntpesto maken, muntdressing, munt over de sla, tomaten-muntsaus.....

En als we dan met een kopje muntthee door de tuin naar de slootkant lopen dan zien we dit:

net uit het nest


voor het eerst zwemmen


er zit er nog één verstopt maar die zie je niet....5 jonge zwarte zwaantjes, tegenover onze tuin geboren. Dat maakt me toch wel op zijn minst familie, ik zag ze zowat uit het ei komen, de eerste zwempogingen, het overspannen trompetteren van pa en ma die het verschrikkelijk druk hebben. Heel mooi om te zien, gratis en voor niets!

vrijdag 6 mei 2011

Geld dat door je vingers glipt

Op de één of andere manier glipt het geld door mijn vingers momenteel. Dat komt doordat ik telkens dingen zie die ik 'noodzakelijk' acht. Ik bedoel maar: zonder sesamolie is mijn leven niet compleet en de marinade minder lekker. En die biologische sojasaus is toch wel erg lekker. Dan heb ik het nog niet eens over de biologische zonnebeschermingscreme die ik via internet bestelde of de doos Prosecco die we vanmorgen in de aanbieding kochten. Laat staan dat ik durf te zeggen hier dat we 2 weken geleden uit lunchen gingen bij een terras aan zee, in plaats van een zelf gemaakt lunchpakket mee te nemen. Gelukkig weten jullie niet alles van me en hoef ik me niet te verantwoorden! ;-).

Het uitgeven van geld loopt gelijk op met de gestegen temperatuur van de afgelopen maand. Maar dit gaat ook gelijk op met het verdwijnen van mijn gemoedsrust. Niets is relaxter dan een doorgewinterde consuminderaar met een brandschoon geweten die al haar verlangens in de koelkast heeft gezet en onder controle weet te houden. Totdat de omstandigheden vragen om een ander beleid, het zonnige weer 'vraagt' immers om een 'proseccootje' en dat kost meer dan 'gemeentepils' (= leidingwater voor diegenen die de term niet kennen).

De redenen om te consuminderen zijn uiteindelijk persoonlijk en wat we met het overgebleven geld doen moeten we natuurlijk helemaal zelf weten. Maar ik merk wel dat ik minder kan genieten dan voorheen. Waar ik vroeger heel makkelijk op een terrasje eten bestelde, vind ik dat nu een stuk moeilijker. Ik schrik me een ongeluk van de prijzen en als we dan niet uitkomen met het boodschappengeld dan is er toch een onrust in mij, alsof  een keer iets meer uitgeven aan de ene kant moet leiden tot een compensatie aan de andere kant. En dat is niet de bedoeling. Onze consumindermotieven waren en zijn: kunnen uitkomen met een kleiner budget dan voorheen. Dus niet meer over de balk smijten maar gewoon sparen en daardoor zeker weten dat je makkelijk op vakantie kunt, de katten kunt laten enten en je kind later kunt laten studeren. Met wat er dan overblijft kunnen we doen wat we willen. Wij hebben geen schulden die moeten worden afbetaald en er hangt geen dreigende verkoop van het huis boven ons hoofd. Wij consuminderen omdat we willen kunnen blijven genieten en dat kan beter als we meer opletten waar we het geld aan uitgeven.

Maar ik ben door het consuminderen veranderd in wat ik wil en waar ik nog van kan genieten. Ik weet niet of dat nu een voordeel is of niet. Door de ME ben ik beperkt in wat ik kan doen. Schatje is nu met Zoon naar Artis (met 2 vouchers afkomstig uit zijn kerstpakket) en ik kan niet mee omdat ik dat lichamelijk niet aan kan. Een keer naar het strand rijden en daar op een terrasje een tosti eten, kan ik wél. Niet te vaak maar met de nodige rust vooraf en achteraf lukt me dat wel. Wij doen dat dus vrijwel nooit. Waarom kost het me dan zo verschrikkelijk veel moeite (mentaal) als we het eens doen? Ik wil wel kunnen blijven genieten van dingen die financieel best kunnen, maar in mijn hoofd zorgt dat dan toch voor kortsluiting.

En dan heb ik het er nog niet eens over dat ik steeds meer moeite heb, om iets dat niet biologisch is in mijn mond te stoppen. Ik zal toch niet meteen dood neervallen van bespoten aardbeien! Ik ben zo bezig geweest met besparen, met uitzoeken wat waar in zit en wat er niet hoort, met bezig zijn met hoe we door producenten op het verkeerde been worden gezet wat betreft de duurzaamheid van producten en de gezondheidsgevaren van producten, of dat nu persoonlijke verzorging of eten is, dat elke spontaniteit is verdwenen. Kan ik hier wel een hap van nemen zonder me zorgen te maken of er een transvet inzit? Kan ik wel geld uitgeven en dit voor mezelf verantwoorden? Ik wil niet meer terug naar 'vroeger' maar ik word af en toe doodmoe van mezelf.

Het wordt misschien tijd voor iets heel wilds. Gewoon eens iets kopen dat ik niet nodig heb. Of een fles prosecco leegdrinken.....daar hebben we nu toch een hele doos van.....

donderdag 5 mei 2011

Lief en leed met elkaar delen

Wat is het bijzonder dat mensen zo met elkaar meeleven, ook in de blogwereld. Gisteren plaatste ik het stukje waarin ik schreef dat ik een Moulinex heb gekregen van oog op de toekomst. Naar aanleiding van dit stukje, schreef een aantal mensen dat ze zich afvroegen hoe het met haar gaat. Gelukkig reageerde ze zelf ook, en ik neem even de vrijheid om haar reactie hier neer te zetten:

Heee Spaarcentje,
Wat fijn dat je zo blij met de keukenmachine bent! Ik ben ook heel blij met het aardbeienplantje en de rabarberjam is heerlijk (laat je Schatje en je prachtige zoon maar kletsen, zit helemaaaal niet teveel kaneel in :-))! Ik heb al bedacht dat die waarschijnlijk ook heel lekker op pannenkoeken is, dat ga ik van de week uitproberen.
Wat bijzonder om hier te lezen dat er mensen zijn die zich afvragen hoe het met me gaat. Nou, sinds een paar dagen ietsje beter, maar na het overlijden van mijn vader was de ellende nog niet over, al lijkt het nu heel langzaam de goede kant op te gaan. Omdat ik er al dagen mee in mijn hoofd zit om misschien toch af en toe weer eens een blogje te gaan schrijven, denk ik dat ik binnenkort even een korte update schrijf. Het is wel fijn om te weten dat er mensen meeleven, bedankt daarvoor.
Heel veel plezier met je keukenmachine, Spaarcentje, ik hoop dat hij het nog jaren volhoudt!


Ik heb een link geplaatst, tussen de favoriete blogs en zo zien we het meteen als er weer een stukje verschijnt! En ik zou zegggen: stuur haar eens gewoon via haar blog een berichtje, als je aan haar denkt en wilt weten hoe het met haar gaat. Want ik weet uit ervaring dat veel mensen in 'slechte tijden' mee leven maar dit niet altijd laten merken, omdat ze niet weten hoe, of uit terughoudendheid. Laten we eens iemand die het verdient overstelpen met lieve reacties, gewoon omdat we allemaal weten hoe het voelt als je tegenslag ervaart, als je verdrietig bent, of als je zorgen hebt.

woensdag 4 mei 2011

Tweedehands woensdag

Twee weken geleden plaatste ik op Tweedehands Woensdag een In Memoriam omdat ik afscheid moest nemen van mijn Magimix, die na trouwe dienst de geest gaf. Wat ik toen niet kon vermoeden, was dat er een klein en vooral gul engeltje dat berichtje las en dat vervolgens besloot om contact met mij op te nemen met de mededeling dat ik haar Moulinex mocht hebben! Het bleek dat we niet al te ver van elkaar vandaan woonden en afgelopen zondag haalde Schatje, onderweg naar het verjaarsfeest van Oom en Tante, de Moulinex op.

Is het geen dotje! En hakken en raspen dat ie doet! Plus sinaasappels persen, een meerwaarde ten opzichte van de Magimix. Ik ben diep geroerd door het feit dat ik zomaar zoiets cadeau krijg van een bloglezeres. Ik heb haar natuurlijk wel in ruil wat verwend, met bloemen uit eigen tuin,een aarbeienplantje en een pot zelfgemaakte rabarberjam, dus ik hoop dat de ruil haar ook plezier heeft opgeleverd.

lieve 'met het oog op de toekomst', ik weet niet of je dit leest, maar je bent een tof mens!

dinsdag 3 mei 2011

Seitan gemaakt door mollige flexitariër!

Vandaag aandacht voor een kookboek: De Dikke Vegetariër van Mark Bittman. Ik heb niet de illusie dat ik hier een recensie over kan schrijven, daar is het boek te groot en te veel omvattend voor. Maar ik kan jullie er vast wel enthousiast voor maken!

De Dikke Vegetarier leende ik uit de bibliotheek, maar ik heb er een groot probleem mee: ik wil hem niet meer inleveren! Wat een geweldig kookboek! 1000(!) pagina's met informatie, 2000 recepten, weetjes en speekselopwekkende beschrijvingen. Het biedt alles, van basiskennis over producten tot alle verschillende bereidingswijzen en de verschillende maaltijdgangen onderverdeeld in salades, soepen, groente en fruit, pasta's, rijstsoorten, granen en peulvruchten, tofu en andere vegetarische eiwitleveranciers, brood, sauzen, en toetjes. Wat ik superhandig vind is dat Mark Bittman alle ins en outs van een product beschrijft, hoe je het moet behandelen en vervolgens er verschillende receptentips bij geeft. Bijvoorbeeld: wat is tofu en hoe behandel je het? (met de gouden tip van een techniek om het vocht er eruit te persen). Dan: wat kun je er allemaal mee doen? (stoven, bakken, grillen.....) met de verwijzingen naar de verschillende recepten.

Het kookboek is ook heel geschikt voor niet-vegetariërs want iedereen die van koken houdt met lekkere en gezonde producten kan hier jaren mee voort. Als flexitariër (ik eet gemiddeld 2 tot 3 keer vlees in de week) vind ik er veel inspiratie in. Ik heb het boek nu 2 keer verlengd en op 24 mei valt het doek, dan moet ik het terugbrengen. Er zit niets anders op: sparen! Ik zag dat het € 49,95 kost. Misschien kan ik het ook wel ergens 2e hands vinden, maar dat mijn leven zonder niet meer compleet is, mag duidelijk zijn.

Het boek nodigt uit voor experimenten en sluit mooi aan bij consumindervoornemens, want iets kopen doe je niet meer als je het ook zelf kunt maken. Vorige week schreef ik op mijn kooksite een stukje over seitan, dat het zo lekker maar duur is en dat ik van plan was het zelf te gaan maken. Gisteren dook ik de keuken in en ik heb seitan! Vanvond ga ik het  marineren en dan als saté grillen en met satésaus eten, in de hoop dat ik Schatje overstag krijg.


Ik vond een heel makkelijk recept, in tegenstelling tot de best bewerkelijke recepten die op internet circuleren. Die gaan uit van seitan gemaakt op basis van tarwemeel dat je zodanig bewerkt dat alleen de gluten overblijven en die kook je vervolgens. Maar dit is bewerkelijk, kost veel tijd en ook wel wat spierkracht. Nu las ik in de Dikke Vegetarier dat je veel makkelijker en sneller seitan maakt met glutenpoeder. Dit is wel duurder dan tarwemeel, maar aangezien je van het tarwedeeg het merendeel niet gebruikt maar wegspoelt onder de kraan totdat er glutenmeel overblijft, denk ik dat het uiteindelijk in kosten niet veel scheelt.

Ik plaats morgen het recept op Spaarcentje kookt, waarvan de bereidingswijze en de verhoudingen dus niet van mij zijn. Ik paste wel de kruiden waarin het glutendeeg wordt gekookt, iets aan naar eigen smaak.

De Dikke Vegetarier. Hét standaardwerk met meer dan 2000 vegetarische recepten
Mark Bittman

Tegelijk met de Nederlandse vertaling van De Dikke Vegetariër is een website gelanceerd:
de vegetariër. Hier staan ook veel recepten en weetjes op, waarbij vooral het onderdeel kliekjes koken me aanspreekt. Ook kun je zelf recepten insturen.

maandag 2 mei 2011

Marseillezeep - de 2e 5 liter

Op 21 januari schreef ik dat ik 5 liter wasmiddel heb gemaakt van Marseillezeep en het zou melden als het op is. Ik had de hoop er zeker 28 weken mee te doen, gebaseerd op een ingewikkelde rekensom waar ik nu niet meer helemaal de logica van inzie. Maar de zeep is op, of in ieder geval bijna, na 15 weken. Dat heeft 2 redenen: ik gebruik per was meer dan ik dacht. Ik begon met 50 ml maar stapte na een tijdje over op 75 ml per was, dat gaf een beter resultaat. Ook gebruiken we het als gewoon schoonmaakmiddel, dus de vloer, de WC, alles wordt er mee geboend. Die 5 liter voorraad is dus veel sneller op gegaan dan ik dacht. Maar toch, omgerekend heeft die 5 liter wasmiddel € 0,60 gekost, daar hebben we 15 weken mee gewassen en geboend. Niet slecht toch voor een milieuvriendelijk sopje? Gisteren maakte ik een nieuwe voorraad. Kunnen we weer 15 weken voort.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...